En Sıcak Konular

'Türkiye, desteğe devam ediyor'

4 Nisan 2013 17:13 tsi
'Türkiye, desteğe devam ediyor' Hamas Hareketi'nin Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Türkiye'nin, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili İsrail'in özrünü kabul etmesini eleştirenlere karşı çıkarak, ''Türkiye, İsrail'in özür dilemesinden sonra da Filistin'i desteklemeye devam ediyor'' ded



Kahire'de, ''Selahaddin Eyyubi'nin İzinde'' sloganıyla düzenlenen ''Kudüs Buluşması'' programında konuşan Meşal, ''Türkiye'nin İsrail ile ilişkisinin olup olmaması bizi ilgilendirmez. Evet biz İsrail ile ilişki kurulmasına karşıyız. Ancak Türkiye yönetimi, Filistin'in yanında olmaya önem veriyor'' diye konuştu.

 Hamas lideri Meşal, Türkiye'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara gelmesinden itibaren Filistin davasını desteklediğini ifade etti.

 -İsrail'e baskı çağrısı-

 İslam ülkeleri halklarına ve hükümetlerine, Batılı ülkelerin İsrail'e desteğini sona erdirmek için birlik olma ve yeni baskı yöntemleri geliştirme çağrısında bulunan Meşal, İslam ülkelerindeki halk öfkesinin Batı ve İsrail'in kararlarını nasıl etkilediğine ilişkin örnekleri hatırlattı.

 Meşal, 2008 ve 2009'da İslam dünyasında İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara karşı gösterilen öfkenin, Batı ülkelerini savaşı sona erdirmesi yönünde İsrail'e baskı yapmaya sevk ettiğini dile getirdi.

 İsrail'in Kasım 2012'de Gazze'ye düzenlediği saldırılarda Mısır hükümeti ve halkının Filistin'i desteklemesinin, İsrail'in Hamas ile ateşkes yapmasına yol açtığını ifade eden Meşal şöyle devam etti:

 ''Düşünün ki Filistinli mahkum Meysere Ebu Hamdiye'nin İsrail cezaevinde ölümünün ardından Arap liderlerin hepsi, ABD Başkanı Barack Obama'ya telefon ederek İsrail'in tutuklulara yönelik tavrını reddettiklerini bildiriyor; o zaman ne olurdu? Ya da Obama'nın bölgeyi ziyareti sırasında Hamas'ın terör örgütü listesine alınmasına karşı çıktıklarını dile getiren açıklamalar yaptıklarını düşünün, neler olurdu?''

 -Hamas karşıtı suçlamalar-

 Son aylarda Mısır basınında yer alan Hamas karşıtı yayınlar ve suçlamalara da değinen Meşal, Hamas'ın Mısır güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenlendiği iddialarını reddetti. Meşal, ''Mısır ordusu ve istihbaratı, Hamas'ın Mısırlı askerlerin öldürülmesinden sorumlu olduğu kanaatinde olsa, toplantı ve seçimlerimizi Mısır topraklarında yapmamıza nasıl izin verebilir?'' diye konuştu.

 Meşal, Hamas'ın Müslüman Kardeşler Hareketi ile görüş birliği içinde olmasına karşın Mısır'ın içişlerine karışmadığını vurguladı.

 Arap basınında, Türkiye'nin İsrail'in özrünü kabul etmesinin, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştireceği ve bunun Türkiye'nin Filistin'le ilişkilerini olumsuz etkileyeceği yönünde haberler yayımlanmıştı.

 Mısır basınında yer alan bazı haberlerde, geçen Ağustos'ta Mısır-Gazze sınırındaki Refah bölgesinde 16 askerin öldürülmesinde Hamas'ın rolü olduğu iddia edilmişti.

 Hamas, siyasi büro şefliği seçimini geçen Pazar günü Kahire'de yapmıştı.

 (AA)


Bu haber 937 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,811 µs