En Sıcak Konular

Yol kenarına akıllı denetim istasyonları

4 Nisan 2013 13:12 tsi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, AB Destekli Ticari Araçların Ağırlık ve Boyut Kontrolleri için Teknik Destek Projesi kapsamında 23 yeni yol kenarı denetim istasyonu kuracak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, karayollarında ticari vasıtalar tarafından yapılan taşımacılıkta, ağırlık ve boyut kontrolünü içeren yeni bir proje başlatıldı.

AB destekli, Ticari Araçların Ağırlık ve Boyut Kontrolleri için Teknik Destek Projesi'nde, AB düzenlemeleri uyarınca kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet gibi ağır nakliye araçlarının, Türkiye'nin bütün bölgelerine kurulan modern istasyonlar tarafından yapılacak kontrollerle, kurallara uygun ağırlık ve boyutta taşımacılık yapmaları
sağlanması amaçlanıyor.

Proje ile ticari nakliye araçlarını ağırlık ve boyut kontrollerini yapan istasyonların sayısı ve denetim kapasitesi artırılacak.

İstasyonların teknolojik alt yapıları güçlendirilerek modernize edilecek. İstasyonlara otomatik olarak boyut ölçümü ve ön ihbar yapabilecek akıllı ulaşım sistemi kurulacak.

Proje kapsamında ayrıca programlarda 60 eğiticinin eğitimi tamamlandıktan sonra, bu eğiticiler tarafından 200 denetim personeline eğitim verilecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yılmaz Kılavuz, Hilton Otel'de düzenlenen Proje'nin tanıtım toplantısında, 2006 yılı sonu itibarıyla yol kenarı ağırlık ve boyut kontrollerini yapma görevinini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devredildiğini hatırlattı.

O dönemde denetlenen araç sayısı 20 bin iken, 2012 sonu itibarıyla 16 milyonu geçtiğini belirten Kılavuz, yol kenar denetim istasyonlarında 24 saat esaslı denetim yapıldığını anlattı. İstasyonlarda sağlanan iyileştirmelerle birlikte artık araçların bu istasyonlarda durdurulmadan
düşük hızlarda denetlendiğini ifade eden Kılavuz, bu şekilde zamandan tasarruf sağlandığını kaydetti.

"Yeni istasyonlar daha akıllı olacak"

Kılavuz, proje kapsamında AB fonlarından yararlanarak 23 yeni denetim istasyonunun kurulacağını bildirdi. "Yeni kurulacak istasyonlar daha akıllı olacak" diyen Kılavuz, bu istasyonların ileri teknolojik cihazlarla donatılacağını belirtti.

Yeni istasyonlarda araçların yoldan geçerken durdurulmadan denetleneceğine dikkati çeken Kılavuz, yola yerleştirilen sensörler aracılığıyla aracın plakasının tespit edileceğini, ağırlık ve boyut ölçümlerinin de yine bu sensörler yardımıyla araç yoluna devam ederken yapılacağını söyledi.

Kılavuz, bu araçlardan sensörler yardımıyla yapılan ölçümlerde ağırlık ve boyut ihlali tespit edilirse, bu araçların istasyona çekilerek detaylı şekilde denetimlerinin yapılacağını vurguladı.

cnnturk

Bu haber 993 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,740 µs