En Sıcak Konular

Avrupa 'enerji'mizi niye emecekmiş?

4 Nisan 2013 10:44 tsi
Avrupa 'enerji'mizi niye emecekmiş? Türkiye, çevresinde bulunan her enerjiyi hemen Avrupa'ya göndermekle görevli mi?. Allah'tan petrol veya doğalgazımız yok! Hemen Avrupa'ya gönderme planı yapılırdı.. Şimdi kılıç kadar keskin bir düzeltme yapmanın tam zamanı!..

Türkiye petrol ve doğalgazı bulunan bir ülke değil. Bu yüzden herkesin bildiği gibi büyük miktarda kaynağını dışarı aktararak ihtiyacını gideriyor. Ancak öte taraftan Türkiye’nin yakın-orta yakın tüm çevresi ağzına kadar petrol ve doğalgaz dolu.

Üstelik her gün bir yenisi de listeye ekleniyor. Kuzey Irak’ta petrol/gaz varlığı biliniyordu ama listeye yeni eklendi. Hazar keza. İşte yeni bulunan Akdeniz enerjisi. Belli ki Karadeniz’de bu enerjik süreci takip edecek!

Fakat garip olan şu Türkiye’nin ne zaman yanında-yöresinde yeni bir enerji alanı ortaya çıksa veya yeni bir enerji yolu tasarlansa, ilk iş, bu enerjiyi Avrupa’ya nasıl göndeririz yollu bir tartışma başlıyor, hatta derin planlar yapılıyor.

Söz konusu coğrafya Avrupa, söz konusu mal enerji olduğunda çok basit bir bilgiyi aklımızdan çıkarmamak gerekiyor; Türkiye’nin enerji politikası AB hassasiyetlerini önemsediği an, aynı enerji politikanız Rusya’yı önemsemiyor demektir!

Bu noktadan sonra da işler değişiyor ve kendi karnınızı doyurmak noktasından çıkıp, küresel tüm aktörlerin savaştığı, ABD'nin Avrupa'yı Rus enerjisine bağlılıktan kurtarmaya giriştiği bir alana sürükleniyorsunuz.

Ankara’nın enerji politikaları, “aman Rusya’yı küstürmeyelim”, “ABD ne der”den önce kendine bakıyor! Bu önemli ve ulusal güvenlikle ilgili.

Şu an için Türkiye enerji ihtiyacı noktasında kendini düşünüyor ve hem bölgedeki enerji politikaları, hem birbirini sınırlamaya çalışan küresel politikalardan evvel, ihtiyaçlarını gidermenin yollarını arıyor.

Bunun için de, hem bölgedeki yeni enerji olasılıklarına hızla konsantre oluyor hem de Avrupa’ya gidecek yolları yaparken elini ağır tutuyor!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,879 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,447 µs