En Sıcak Konular

İranlı turistler, 34 yıl sonra Mısır'da

2 Nisan 2013 16:55 tsi
İranlı turistler 34 yıl sonra ilk defa yoğun güvenlik önlemleri altında Mısır'ın güneyindeki turistlik mekanları ziyaret etti.



Mısır Hükümeti, gazetecilerin tarihi ve turistik yerleri gezerken 49 İranlı turiste yaklaşmasını ve fotoğraflarının çekilmesini yasakladı.

 Mısır'ın güneyindeki Luksor kentindeki Krallar Vadisi'ni, 3'üncü Ramses'in ve Hatşepsut'un tapınak mezarı gibi bazı tarihi mekanları ziyaret eden İranlı turistler, tapınaklar hakkında rehberlerden bilgi aldı.

 Mısır'ın güneyindeki turistik bölgede görev yapan polis şefi Hüsnü Hüseyin, İranlı turist kafilesinde meşhur edebiyatçı ve yazarların olduğunu belirtti.

 Şubat 1979'daki İran İslam devriminden sonra devrik İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'ye, Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından sığınma hakkı tanınması ve 1980-1988 yılları arasında yaşanan İran-Irak savaşında Mısır'ın Irak'ı desteklemesi iki ülke ilişkilerinde gerginliğe neden olmuştu.

 İki ülke arasında kopan ilişkiler neticesinde Mısır, İranlıların turistik amaçlı dahi ülkeyi ziyaret etmesine izin vermiyordu.

 Mısır'da 25 Ocak 2011'deki devrimin ardından iki ülke yetkilileri, anlaşmazlıkları ortadan kaldırmaya yönelik açıklamalarda ve karşılıklı ziyaretlerde bulunmuşlardı. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 33 yıl aradan sonra, geçen yıl Ağustos ayında ilk resmi ziyaret özelliğini taşıyan 16. Bağlantısızlar Zirvesi'ne katılmak üzere İran'a gitmişti.

 (AA)

Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,986 µs