En Sıcak Konular

Japonya, savaş mı istiyor?

2 Nisan 2013 14:42 tsi
Japonya, savaş mı istiyor? Amerika'nın önde gelen gazetelerinden New York Times (NY Times), Çin ile ada krizi yaşayan ve Kuzey Kore'nin tehditlerinin hedefinde kalan Japonya'nın barışçıl tutumundan uzaklaşmaya başladığı yorumunda bulundu.



NY Times, Amerika ile Japon askerleri arasında artan tatbikatlara dikkat çekti. Geçtiğimiz şubat ayında gerçekleştirilen "Demir Yumruk" adlı tatbikatta işgal edilen bir adanın kurtarılmasının konu edildiğini belirten gazete, "Japonya, adalarından birine saldırı yapabileceğinden korktuğu tek bir ülke var. O da Çin." hatırlatmasında bulundu. Gazete, Çin ile yaşanan ada krizi ve Kuzey Kore yönetiminden son günlerde gelen tehditlerin Japonya'yı, 2. Dünya Savaşı bitiminden bu yana izlediği barışçıl tutumundan uzaklaştırdığını yazdı. Bu tutum değişikliğinin Şinzo Abe'nin başbakan olmasından bu yana daha belirgin hale geldiğine dikkat çeken gazete, Abe'nin 11 yıl sonra ilk defa savunma bütçesini arttırdığını belirtti. Komşularla yaşayan gerilimin de Abe'nin milliyetçi söylemlerinin daha fazla kabul görmesine yol açtığını kaydetti.

Gazeteye konuşan eski savunma bakanlarından Satoshi Morimoto, "Japonya'nın güvenlik algısı ciddi bir şekilde gözden geçiriliyor." dedi. Japon ordusunun daha güçlü olmasının bölgedeki güç dengesini değiştirebileceğine dikkat çeken gazete, bunun Çin'i kızdırabileceğini ve ABD'yi bölgede daha aktif hale getireceğini yorumunda bulundu. Gazete, Çin ve Kuzey Kore'deki gelişmeler kadar 11 Mart 2011'de yaşanan çifte afet sonrası askerlerin bölgede yaptıklarının halkın orduya yönelik algılarını da değiştirmesine neden olduğunu yazdı. Gazeteye konuşan MIT Üniversitesi'nden Profesör Richard J. Samuels, "Çin, Japonya'nın burnunun ucunda. Tokyo, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa askeri bir meydan okuma ile karşı karşıya. Bu yüzden askerlerin daha fazla meşruiyeti var artık." dedi.

Cihan



Bu haber 1,391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,687 µs