En Sıcak Konular

Anastasiadis: NATO ile ilişki kuracağız

1 Mart 2013 16:46 tsi
Rum Yönetimi yeni Başkanı Nikos Anastasiadis, Ulusal Konsey’in oy birliğiyle aldığı kararlara ve BM’nin ilgili kararlarına dayalı bir çözüm bulunması amacında olduğunu açıklarken, “iki bölgeli iki toplumlu federasyonu “acı uzlaşı” olarak nitelendirdi.

Rum Yönetimi yeni Başkanı Nikos Anastasiadis, dün mecliste düzenlenen özel bir törende yemin ederek görevi devraldı. Anastasiadis bu çerçevede yaptığı konuşmada yeni dış politika doktrinini de açıkladı. Gazeteler genellikle manşetten aktardıkları haberlerinde Rum yönetimi başkanlığının devir-teslim töreninin detaylarına geniş yer verdiler.

Politis “Yönelim Brüksel Olacak... Nikos Anastasiadis Yeni Dış Politika Doktrinini İlan Etti” başlıklı manşet haberinde, Anastasiadis’in dün mecliste düzenlenen yemin töreninde yaptığı konuşmada yeni bir dış politika doktrini ilan ettiğini, bu doktrinin Avrupa’nın Kıbrıs sorununun çözüm çabaları ve ekonomik krizin göğüslenmesi çerçevesinde daha çok yer alması şeklinde özetlenebileceğini yazdı.

Habere göre Güney Kıbrıs’ın Barış İçin Ortaklık’a katılım başvurusu yapacağını belitti ve daha da ileri giderek NATO ile ilişki bina edeceğini açıklayan Anastasiadis, bütün kararların top yükün alınacağı taahhüdünü ve bunun için mecliste temsil edilen siyasi partilerin başkanlarından oluşacak başkanlar konseyi kuracağını tekrarladı.

ANASTASİADİS İLK İŞ DİSİ BAŞKANLIĞI’NDAN İSTİFA ETTİ

Anastasiadis’in, görevi devralır devralmaz meclis kürsüsünden, partisinin başkanlığından istifasını açıklayan ilk Rum Yönetimi Başkanı olduğuna dikkat çeken gazete, Anastasiadis’in yeni dış politika doktrininde ana hedefinin Güney Kıbrıs’ın AB’nin bütün politika ve ayaklarına eşit ve itibarlı şekilde katılımını sağlamak olacağın belirtti.

DIŞ POLİTİKA HEDEFLERİ: BARIŞ İÇİN ORTAKLIK’A KATILIM BAŞVURUP NATO İLE İLİŞKİ KURACAK

Gazeteye göre “Barış İçin Ortaklık’a katılım başvurusunda bulunma kararımız da bu çerçeve içerisindedir. Bu karar meclis tarafından benimsenen kararla da örtüşür” diyen Anastasiadis daha da ileri giderek NATO ile de ilişkiler bina etmekten söz etti ve ihtiyaç duydukları şeyin belirli bir strateji ile net yönelimler olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Dış politikamızın hedefi; Kıbrıs sorununun çözümünde Kıbrıs’ın çıkarlarını güvence altına alma, doğal zenginliğimizden yararlanma ve yabancı yatırımları cezp ederek Kıbrıs’ı yatırım merkezi haline getirme olacak. Bu çerçevede AB üyesi ülkelerle itibarlı işbirliği yapılacak, İsrail gibi komşu ülkelerle ilişkiler derinleştirilecek ve Arap ülkeleriyle daha çok ilişki geliştirilecek. Dış politikamızın siyasi ve ekonomik hedeflerine yardımcı olacak müttefikler dokusu oluşturmak için ABD, Rusya, Çin’le ikili ilişkiler geliştirilecek. Bu çerçevede Yunanistan’la aramızdaki mükemmel ilişkiler de değerlendirilecek.”

Gazete Kıbrıs sorununu yeniden birinci öncelik olarak belirleyen Anastasiadis’in talepkar bir strateji temelinde (kararlarda) birlik-bütünlük vaat ettiğini yazdı. Yeni ve düzeyi yükseltilmiş bir Ulusal Konsey’in işleyiş kurallarının belirlenmesi için ilk kez mecliste temsil edilen siyasi partilerin başkanlarından oluşacak Başkanlar Konseyi’ni derhal oluşturacağını açıkladı. Anastasiadis Ulusal Konsey’in bütün ana kararların alındığı ortam olacağının altını çizerek şunları anlattı:

KIRBIS TÜRK TARAFININ MÜZAKERE MASASINA KOYDUKLARININ SORUMLULUĞU TÜRKİYE’YE

“Kararlar sadece oy birliğiyle alınmayacak, halkın büyük çoğunluğunu temsil eden siyasi partilerin ortak tezleri Başkan açısından yüzde 75 oranında bağlayıcı olacak. Ulusal Konsey, işgal kuvvetini öteki tarafın sunacağı önerilerin sorumlusu haline getirmesi gereken kapsamlı bir çözüm taslağı hazırlanmasında ve yeni prosedürle ilgili kararda belirleyici olacak. Esasen yeni prosedür her halükârda BM himayesinde kalacak ve 1977-79 Doruk Anlaşmaları’na, 8 Temmuz Anlaşması’na, Ulusal Konsey’in oy birliğiyle aldığı kararlara ve BM’nin ilgili kararlarına dayalı bir çözüm bulunması maksadını taşıyacak.”

“İKİ BÖLGELİ İKİ TOPLUMLU FEDERASYON ACI UZLAŞI”

Habere göre iki bölgeli iki toplumlu federasyonu “acı uzlaşı” olarak niteleyen Anastasiadis AB’nin Kıbrıs sorununa çözüm çabalarına daha aktif katılımını sağlamaya çalışacağı sözü verdi. Rum yönetimi yeni başkanı Kıbrıslı Türklere “yeniden birleşme çabasında işbirliği” çağrısı yaptı.

“AB’DEN ÖZEL DEĞİL ADİL MUAMELE İSTİYORUZ”

Anastasiadis ikinci hedefinin ise ekonomik krizin göğüslenmesi olduğunu açıkladı ve bu vesileyle Güney Kıbrıs içine ve dışına bazı mesajlar verdi.

Uzlaşılanları güvenilir ve tutarlı şekilde hayata geçirerek Güney Kıbrıs’ın itibarını geri kazanmak için çalışacağını ancak bunun toplumun zayıf (fakir) kesimleriyle ilgili kuralların iyileştirilmesi veya ekonomiye ilave resesyon baskısı oluşturulması yönünde çaba harcanmayacağı anlamına gelmediğini anlattı. Anastasiadis kamu borcunun sürdürülebilirliğini güvence altına almak için de çabalayacaklarını söyledi.

AB’ye de “özel değil adil muamele istiyoruz” mesajını veren Nikos Anastasiadis, mevduatların veya kamu borcunun tıraşlanmasına ilişkin açıklamaları kabul etmeyeceklerini, bu söylemlerin dayanışma unsuru olarak görülmediğini anlattı.

Gazete meclis önünde birlik-bütünlük vaadinde bulunan Nikos Anastasiadis’in Rum meclisine, hükümetin icraatlarını etkin denetleme ve eleştirme hak ve sorumluluğunu tanıyarak, yürütme organının eşit ayağı muamelesinde bulunacağını söyleyerek Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’ya hitaben, aralarında işbirliği olacağı sözü verdiğini yazdı.

MECLİSTEKİ DENGELER HASSAS

Gazete Rum meclisindeki dengelerin ne kadar hassas olduğunun anlaşıldığını çünkü yeni hükümetin mecliste denetime sahip olmasına (işbirliği yapan DİSİ, DİKO ve EURO.KO toplam 56 sandalyeden 29’una sahip) rağmen iktidarının özellikle son yıllarında meclisteki denetimini kaybeden Hristofyas’ın yaptığı hataları tekrarlamak niyetinde olmadığını yazdı. Habere göre “Ana emelimin, yürütme ve yasama organları arasında sistemli ve tutarlı işbirliği olacağını teyit etmek isterim” ifadesini kullanan Anastasiadis, konuşmasını tamamlayıp meclis binasından çıkarken kurumların da tamamen yeniden düzenleneceğini vurguladı.

Gazete dünkü yemin töreninin 16.30’da Nikos Anastasiadis’in, 20 dakika sonra da Dimitris Hristofyas’ın meclis binasına gitmesiyle başladığını, her ikisini de Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun kapıda karşılayarak ofisine götürdüğünü yazdı. Gazeteye göre saat 17.00’de ise Anastasiadis, Hristofyas ve Omiru yemin töreni için genel kurul salonuna geçti, tören Rum meclisinden canlı yayınlandı ancak tören öncesini kameralar kaydetmedi.

Fileleftheros manşet haberine “Taahhütlerle Başlangıç... Başkan Uzlaşılanlara Saygı Duyduğunu Ancak Memorandumu İyileştireceğini Açıkladı” başlığını attı.

Habere göre Rum meclisindeki konuşması Kıbrıs sorunu ve ekonomi ekseninde olan Anastasiadis, AB’deki ortaklarından da eşit muamele istediğini belirterek (önceki hükümetin Troyka ile) uzlaştıklarına saygılı olduğunu ancak memorandumu iyileştirmek için çaba harcayacağını belirtti.

Anastasiadis hemen önümüzdeki günlerde sosyal ödenekler, pahalılıkla mücadele ve iş barışını sağlama ve ekonominin yeniden canlandırılmasına katkı sağlayacak yeni tedbirler açıklayacaklarını söyledi.

Gazete Anastasiadis’in konuşmasının çeşitli bölümlerini ayrı başlıklar altında aktardı.

Alithia manşetine “Bahis... Ekonominin ve Devletin Yeniden Başlatılması... Anastasiadis Devletin Dizginlerini, Önümüzdeki Günlerde Yeni Tedbirler, Meclisle İşbirliği Yapacağı İlanıyla Ele Aldı...DİSİ Başkanlığı’ndan İstifa Etti” başlığını attı.

Simerini’nin manşeti “Nikos Anastasiadis Ülkenin Dizginlerini Dimitris Hristofyas’tan Devraldı... Taahhütler Üstlendi ve Politikasından İşaretler Verdi” başlığını attı.

Haravgi “Devir-Teslim... Başkan Hristofyas Yeni Başkana Görevle Birlikte Kayıpları, Mahsurları, Arşivi ve Endişelerini Devretti” başlığını attı.(TAK) 

Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,229 µs