En Sıcak Konular

CHP'li vekil zorla mahkemeye getirilebilir

1 Mart 2013 13:38 tsi
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde yargılandığı davanın gelecek celsesine de mazeretsiz katılmaması halinde, zorla getirilebileceği konusunda TBMM Başkanlığı'na yazı yazılmasına karar verildi.

Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 11 sanığın ''terör örgütü üyeliği'' suçundan yargılanmalarına Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde devam edildi.

Duruşmaya, sanıklar Ali Tapan, Yaşar Baş, Recep Gençoğlu, Nedim Ersan ve Şenol Bozkurt ile sanık avukatları katılırken, İlhan Cihaner ile duruşmalardan vareste tutulan Saldıray Berk katılmadı.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Hüseyin Eken, önceki duruşmada mahkemece istenen belgelere gönderilen cevapları okudu. Eken, yargılaması durdurulan 3 MİT mensubu hakkında Başbakanlığa gönderilen kovuşturma izin talebinin incelenmesine devam edildiği bilgisinin geldiğini söyledi.

Tanık olarak Erzurum'da ifadesi alınan Özden Irmak'ın ''Ergenekon'' yapılanmasını medyadan duyduğunu, Saldıray Berk'i ismen, İlhan Cihaner'i de başsavcı olduğu için tanıdığını belirttiği ifade edildi. Irmak'ın, sanıklardan Şenol Bozkurt'un, 2009 yılında komutanlarını misafir olarak kafesine getirdiğini, bu kişilerin müzik dinleyip eğlendiklerini ancak iddia edildiği gibi gizli toplantılar için kafesinin bu kişilerce kapatılmasının söz konusu olmadığını söylediği belirtildi. Irmak'ın, sanık Bozkurt'un Ergun Saygun ve Dursun Çiçek ile kafesine gelmediğini, halka kapalı herhangi bir toplantı da yapılmadığını bildirdiği kaydedildi.

-Sinyal tespit edilemedi-

Eken, daha sonra Erzincan Çatalarmut Barajı'nda bulunan mühimmatla ilgili sanık Iğdır İl Jandarma Komutanlığı Hizmet Muhafız Bölük Komutanı Ersin Ergut'un cep telefonu sinyallerinden olay tarihinde o bölgede olup olmadığının tespiti için hazırlanan bilirkişi raporunu da okudu.

Raporda, bölgede bulunan baz istasyonlarından olay tarihinde Ergut'un kullandığı telefon hattından sinyal alınmadığının belirtildiğini söyleyen Eken, farklı tarihte bölgeye yakın başka bir baz istasyonundan sinyal alındığının anlatıldığını açıkladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gönderilen gizli tanıklar Munzur ve Efe'nin ifade tutanakları da daireye ulaştı. Dava belgeleri arasında bulunan ve iddianamede Fettullah Gülen ile ilişkilendirilen, ''Gülen'deki İbrahim'e dikkat et'' notunun araştırılmasına ilişkin gelen yazıda da Refahiye'de ''Gülen'' isminde bir orman bulunduğu belirtildi.

-Cihaner için uyarı yazısı istendi-

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, mütalaasında, CHP'li eski milletvekilleri Ahmet Ersin ve Erol Tınastepe hakkında Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın bu davayla birleştirilmesinin pratik bir yararı olmadığı gerekçesiyle talebin reddini istedi.

Kendisine yapılan usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen bir mazeret bildirmeksizin duruşmaya katılmayan Cihaner'in yasa gereği ve yargılamanın sağlıklı yürütülebilmesi için zorla getirilebileceği yönünde uyarılması amacıyla TBMM Başkanlığı'na yazı yazılmasını talep eden Savcı, ayrıca sanığın kendisine yeniden davetiye çıkarılması talebinde bulundu.

Duruşmaya verilen kısa aranın ardından, kararı okuyan Eken, CHP'li eski milletvekilleri Ersin ve Tınastepe hakkında ''Ergenekon'' terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, iştiraken rüşvet verme suçuna teşebbüs, yargı görevini yapanı etkileme suçlarından açılan davaların, bu davayla birleştirilmesi talebinin, yarar bulunmadığından reddedildiğini bildirdi.

Ayrıca, 3 MİT mensubu hakkında Başbakanlık'tan istenen kovuşturma izninin beklenmesine, duruşmaya mazeretsiz katılmayan Cihaner'in gelecek celseye de mazeretsiz katılmaması halinde zorla getirilebileceği konusunda TBMM'ye yazı yazılmasına ve yeniden davetiye çıkarılmasına karar verildi.

Duruşma, 10 Mayıs'a bırakıldı.

AA



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,809 µs