En Sıcak Konular

İsrail'i sevindiren gelişme

1 Mart 2013 12:21 tsi
İsrail'i sevindiren gelişme Hamas ve Fetih arasındaki uzlaşma görüşmelerinin ileri bir tarihe ertelenmesi, milli mutabakatta başarısızlığın ilk adımı olarak değerlendiriliyor.

Filistinli analistler, Hamas ve Fetih arasındaki derin ayrılığın milli mutabakat fırsatını yok edeceği görüşünü savunuyor.

Gazze İslam Üniversitesi'nden siyaset bilimci Prof. Dr. Hani el-Besus AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Hamas ve Fetih arasında büyük bir mesafe var. Mutabakat için görüşülen dosyaların hiçbiri kesin olarak sonuca ulaşmadı. Kahire'de düzenlenmesi beklenen toplantı, askıda kalmış konuların görüşüleceği toplantıların bir parçasıydı'' dedi.

İki grup arasındaki derin ayrılığın milli mutabakat fırsatını yok edeceğini savunan Besus, Fetih ve Hamas arasındaki engellerin uzlaşıyla çeliştiğini belirtti.

Besus, ''Fetih'in Batı Şeria'da Hamas liderlerini siyasi gerekçelerle tutuklaması, uzlaşı toplantıları için bir tarih belirlenmemesi, Fetih ve Hamas arasındaki siyasi programların ve yönelimlerin çelişmesi, yakın zamanda uzlaşının uzak ihtimal olduğunu teyit ediyor'' diye konuştu.

Gelecek Araştırmaları Merkezi Başkanı İbrahim el-Medhun ise, uzlaşı fikrinin pratiğe geçmesi için henüz erken olduğunu, ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretinin, Batı Şeria'daki tutuklamaların uzlaşının sekteye uğramasının sebeplerinden biri olduğunu vurguladı.

Medhun, ''Hamas ve Fetih'in dış baskılara karşı izlediği siyaset, İsrail'e bakış açıları birbirinden farklı. Bu durum, uzlaşıya ve ulusal birliğe engel teşkil eden temel sebepler arasında yer alıyor'' şeklinde konuştu.

Hamas ve Fetih'in milli mutabakat hükümeti kurma ve seçimler konusunu görüşmek üzere 27 Şubat'ta Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelmesi bekleniyordu, ancak 25 Şubat'ta Fetih temsilcileri tarafından yapılan açıklamada, görüşmelerin belirsiz bir tarihe ertelendiği ifade edilmişti. Görüşmelerin Hamas'ın isteği üzerine ertelendiğine işaret edilen açıklamada, Hamas'ın bu tutumuyla uzlaşma sürecini sekteye uğrattığı ileri sürülmüştü.

Hamas liderlerinden İsmail el-Eşgar ise, uzlaşı görüşmelerinin başarılı olması için ortamın uygun olmadığını, bu sebeple Hamas'ın görüşmelerin ertelenmesini istediğini belirtmişti.

(AA)

Bu haber 1,032 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,170 µs