4 yıllıktan 2 yıllığa inecek fakülteler
1 Mart 2013 10:04 tsi
YÖK taslağına eklenen maddeye göre, üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerinden bazıları 2 ve 3 yıla düşürülecek. İşte taslaktaki o bölümler...
YÖK taslağına eklenen maddeyle 4 yıl okutulan işletme, turizm ve otelcilik ile bankacılık gibi bölümlerin 2 seneye düşmesi, mühendislik ve eczacılık 5, mimarlık ve diş hekimliği 6 yıla çıkacak...
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK Yasa Taslağı'na eklediği bir madde ile üniversitelerde okutulan bölümlerin eğitim sürelerinde değişiklik yapılmasını istedi. Milliyet'in haberine göre; bu kapsamda mevcut sistemde çoğu üniversitede lisans bölümü oldukları için 4 yıl okutulan işletme, turizm ve otelcilik, bankacılık, sigortacılık gibi bölümlerin 2 seneye; hukuk, coğrafya, sosyoloji, tarih, psikoloji gibi bölümlerin ise 3 seneye indirilmesi planlanıyor. Değişiklik yapılırsa, mühendislik ve eczacılıkta eğitim süresinin 5, mimarlık ve diş hekimliğinde ise 6 yıla çıkarılması gündeme gelecek.
Taslağa eklendi
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın, görüş ve önerilerini içeren bir önyazı ile Başbakanlığa gönderdiği YÖK Yasa Taslağı'nda, üniversitelerde okutulan bölümlerin eğitim sürelerinde değişiklik yapılmasını istediği öğrenildi. Yazısında Türkiye'de tıp fakülteleri hariç bütün lisans programlarının 4 yıl eğitimi kapsadığını hatırlattığı belirtilen Avcı'nın, eğitim sürelerinde bölümde okutulan derslerin ağırlığı göz önünde bulundurularak yeniden planlama yapılması gerektiğine dikkat çektiği ifade edildi.
Türkiye'de mevcut sistemde, programlar lisans ya da ön lisans programları olarak ikiye ayrılıyor. Lisans programları 1 yıl yabancı dil hazırlık eğitiminin ardından 4 yıl alan eğitimini içerirken, ön lisans programları 1 yıl hazırlık eğitiminin ardından 2 yıl alan eğitimi programını kapsıyor. Bir istisna olarak tıp fakültelerinde ise öğrencilere 6 yıl boyunca eğitim veriliyor.
Bakanlığın "eğitim süreleri düşürülsün" önerisinin ayrıntılarına göre işletme, turizm ve otelcilik, bankacılık, sigortacılık gibi bölümlerin eğitim süresinin 2 seneye; hukuk, coğrafya, sosyoloji, tarih, psikoloji, ekonomi, edebiyat gibi bölümlerin ise 3 yıla düşürülmesi planlanıyor. Düzenleme yapılırsa, mühendislik ve eczacılıkta eğitim süresinin 5 yıla, mimarlık ve diş hekimliği bölümlerinde ise 6 yıla çıkarılmasının gündeme gelmesi bekleniyor. Yeni sistemde, isteyen öğrencinin alan eğitimine geçmeden önce, üniversitede 2 yıl "temel eğitim" alabileceği bir model üzerinde de duruluyor.
Bu haber 610 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle