En Sıcak Konular

Davutoğlu: Suriye halkı haklı olarak hayal kırıklığı yaşıyor

28 Şubat 2013 18:58 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye halkı ve muhalif lider Muaz el Hatip'in krizle ilgili somut adımlar konusunda uğradığı hayal kırıklığını haklı bulduğunu söyledi.



İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen Suriye konulu toplantıyla ilgili Türk gazetecilere değerlendirmede bulunan Davutoğlu, bu istişarelerin somut adım atma iradesiyle sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Davutoğlu, "Somut netice alınmadıktan sonra tekrar tekrar toplanıp konuşup karar açıklamanın bir anlamı yok, kanaati yaygın." dedi.

Bugünkü toplantıyı değerlendiren Bakan Davutoğlu, "Teşhiste anlaşmak ve acilen atılması gereken somut adımlar konusunda anlaşmaya varma konusunda iyi bir zemin oluştu. Somut adımlar için güçlü bir siyasi irade beyanı oldu." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Suriye'deki önceliklerine de değinen Davutoğlu, bunları "İnsanlık trajedisine son verilmesi, bu krizin bölgesel güvenliği etkileyecek tarzda diğer ülkelere yayılmasının önlenmesi, Geçiş sürecinin bir an önce gerçekleşmesi ve Suriye'de güç boşluğunun oluşmasının önüne geçilmesi. Aşırı bazı grupların etkisinin artmasının önüne geçilmesi." olarak sıraladı. Bakan Davutoğlu, "Bütün bu hedefler bağlamında bakıldığında faydalı bir toplantı oldu." diye ekledi.

Ekonomik krizin de etkisiyle art arda gelen seçimlerin masadaki isimlerin sürekli değişmesine yol açtığını da ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi: "İtalya ve Bulgaristan dışişleri bakanları veda etti. Dolayısıyla karar alma süreçlerinde tekrar tekrar konuların istişare edilmesi ihtiyacı var. Amerika'da dışişleri bakanı değişimi yaşandı. Yeni gelen bakanların her seferinde konuya intibakları önem taşıyor. Türkiye'de belli bir süreklilik olduğu için buna bizim her seferinde muhataplarımızla istişare ihtiyacı oluyor. Çünkü biz bu süreci yakından takip edebiliyoruz."

ABD'nin Suriye halkı için açıkladığı 60 milyon dolarlık yardıma da değinen Davutoğlu," Sadre şifa olması bakımından bunun çok daha ötesine ihtiyaç var. Bu konuda yaptığımız katkıyı herkes takdir ediyor. Sadece mültecilere yönelik 600 milyon dolarlık yardım yaptık." dedi. Davutoğlu, şöyle devam etti: "Şu anda Suriye'nin insani yardım konusunda milyarlarca dolarlık ihtiyacı var ve olacak. Bütün şehirleri yıkılmış bir ülkeden bahsediyoruz. Hava bombardımanıyla tarumar edilmiş şehirlerden bahsediyoruz. Scud füzeleriyle deprem görüntülerini aşan görüntüler oluşan bir ülkeden bahsediyoruz. Dolayısıyla önemli olan burada o siyasi iradenin oluşması. Eminim daha sonra uluslararası toplum Suriye'ye çok daha geniş kapsamlı yardım yapma ihtiyacı hissedecek."

(CİHAN)

Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,914 µs