En Sıcak Konular

BDP'ten sızdırılan tutanak açıklaması

28 Şubat 2013 16:42 tsi
BDP'ten sızdırılan tutanak açıklaması BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında İmralı görüşmelernin tutanaklarının kendileri tarafından sızdırılmadığını söyledi.

BDP Grup Başkanvekili Baluken, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında yeni sürece işaret ederek, "Başlayan yeni süreç ile ilgili devrede olan politikalarda herhangi bir değişiklik göremiyoruz" dedi.

Baluken, şöyle devam etti: "Bu süreçle ilgili de Sayın Başbakan'da silahlar sussun siyaset konuşsun gibi bir çerçeve belirlemişti, biz bu çerçeveye anlam biçtiğimizi bunun önemli bir tespit, iddialı bir tespit olduğunu ve siyasetin de mutlaka bu çerçeveyi destekleyecek şekilde politikalar üretmesine vurgu yapmıştık. Ancak söylem ile AKP Hükümetinin uygulamaları arasında çok ciddi çelişkiler var, tam tezat uygulamalar var. Bir taraftan silahlar sussun denirken diğer taraftan askeri operasyonlar hız kesmeden devam ediyor. Bu askeri operasyonların sonlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Temennimiz odur ki bir taraftan PKK gerillalarını sınır dışına davet etme, silah bırakmaya davet etme pozisyonunda olan Sayın Başbakan ve sayın hükümet diğer taraftan da bu askeri operasyonlar ilgili durumunu gözden geçirir ve yeni süreci sabote edecek yeni süreci bitirme riski taşıyacak bu operasyonları bir an önce bitirecek şekilde bir süreç işletir, temennimiz odur. Biz Urfa davasındaki bu karar sürecini hem de Van'daki sivil toplum örgütlerini susturmaya yönelik bu yargısal süreci yeni süreci sabote etmeye yönelik bir girişim olarak değerlendiriyoruz. Dünkü Urfa davasında çıkan kararlar ve Van'daki sivil toplum örgütlerine yönelik kapatma girişimleri hükümetin inisiyatifinde olmayan bir yargı vesayetinin müdahaleleri midir yoksa hükümetin de bir parçası olduğu hükümetin de bilgisi dahilinde olduğu yargısal süreçler midir diye BDP olarak merak ediyoruz. Sadece söylemle yeni bir sürecin kapısını aralamak mümkün değildir."

"Önemli bir süreçteyiz" diyen Baluken, "Bu ilk adımlar bazen hedefe götürecek büyük bir yürüyüşü başlatabilir bazen de bu yürüyüş başlamadan süreci tamamen bitirebilir. İlk adımı sağlam atmazsanız, ondan sonraki yürüyüş sağlıklı olmayabilir" uyarısını yaptı.

"TUTANAKLARI BİZ VERMEDİK"

Gazetecilerin, "İmralı görüşme tutanakları bir gazetede yer aldı ne diyorsunuz? Mektupları götüren heyetler hakkında bilgi verebilir misiniz?" sorusuna Baluken şu cevabı verdi: "Basında yer alan görüşme tutanakları bizim tarafımızdan basına verilmemiş durumda. Görüşme tutanaklarıyla ilgili bilgiler hükümet tarafından mı verildi, başka bir yerden mi sızdırıldı bizim bilmemiz mümkün değil. Onu açığa çıkarmak da hükümetin görevidir diye düşünüyoruz.

HÜKÜMET KANADI BDP'DEN ŞÜPHELENİYOR

Tutanakların sızdırılmasının hükümet cephesinde de büyük şaşkınlıkla karşılandığı tahmin ediliyor.

Radikal'in haberine göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın yakın çevresinde bulunan bir isim, olayın BDP'nin aymazlığı ve kötü niyetli bir hareket, bir sabotaj girişimi olduğunu savunuyor.

İlgili bakanlıklar ve MİT'in gazetede yer alan sözler ile İmralı görüşmelerinin resmi tutanağını karşılaştırmalı olarak incelemeye aldığı öğrenildi. İnceleme sonrası gerekli görülürse bakanlık tarafından bir açıklama yapılması düşünülüyor.

Milliyet gazetesinin yayınladığı İmralı "görüşme tutanağı" AK Parti kanadında "İkinci Oslo" olarak da görüldü. Bu yayının sürece zarar verdiğini öne süren iktidar çevrelerinde, İmralı'ya giden heyette yer alan Altan Tan ile bir TV kanalı arasında yaşanan gerilime de dikkat çekildi. Öcalan'ın, Altan Tan, Gültan Kışanak ve Aysel Tuğluk'la ilgili söylediği iddia edilen sözlerin böyle bir tutanağı yayınlatmaya yol açtığını savunanlar da bulunuyor.

Bu haber 1,365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,631 µs