En Sıcak Konular

Tehlikeli maddede belgelendirme işlemi Türkiye'de yapılacak

28 Şubat 2013 16:20 tsi
Tehlikeli maddede belgelendirme işlemi artık Türkiye'de yapılacak...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, düzenleme görev ve yetkisi kapsamında bulunan tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılan ambalajların, tankların ve kapların, bir kısım test, sertifikalandırma ve muayenesiyle ilgili iş ve işlemleri yapmak üzere Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile yetkilendirme protokolü imzalayacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla 6 Mart'ta imzalanacak protokolle TSE'ye, tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılan ambalajların, tankların ve kapların, bir kısım test, sertifikalandırma ve muayenesiyle ilgili iş ve işlemleri yapmak üzere yetki verilecek.

Tehlikeli yüklerin karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ile uluslararası taşınması, 4 farklı uluslararası sözleşmeyle düzenleniyor. Türkiye'nin de taraf olduğu bu anlaşmalar kapsamında tehlikeli maddelerin taşınmasıyla ilgili ulusal otorite olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yurt içinde de tehlikeli maddelerin uluslararası kurallara uygun taşınması için fiziki, teknik ve beşeri kapasite eksiklikleriyle ikincil düzenlemeleri hızlı bir şekilde tamamlama çalışmalarını sürdürüyor.

TSE, 20 milyon liralık yatırım yapacak

Çalışmalar kapsamında, araçlar, tanklar ve ambalajlar ile taşıma zinciri içinde yer alan başta şoförler olmak üzere tehlikeli maddeleri dolduranlar, paketleyenler, yükleyenler, taşıyanlar, boşaltanlar, etiketleyenler, depolayanlar ve benzeri işlerde çalışanlarla bu faaliyetler uluslararası standart ve kurallara uygun hale getirilecek.

50 yıllık laboratuvar/test merkezi tecrübesine sahip olan TSE, gerekli fiziki ve teknik kapasite ile yetişmiş insan kaynağına sahip bulunuyor.  ve insan beşeri kapasiteye sahip bulunuyor. Yetkilendirme kapsamındaki hizmetleri yerine getirmek üzere 1 yıllık süre içinde yaklaşık 20 milyon lira yatırım gerçekleştirecek.

Numunelerini yurt dışına göndererek, yüksek ücretler ödeyerek onay ve sertifikalandırma (UN Numarası alma) işlemini yaptıran Türkiye'de bu tür ambalaj ve kapları üreten firmalar, imzalanacak protokolle oluşturulacak sistemle belgelendirme işlemini artık Türkiye'de yapacaklar. Böylece taşıma güvenliğinin önemli bir ayağını oluşturan uygun kapların veya ambalajların kullanımı sağlanacak, dışarıya giden kaynaklar ülkede kalacak.

TSE, işlemleri kendi tesislerinde yapacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TSE arasında imzalanacak yetkilendirme protokolüyle, tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılan paketlerin, ambalajların, tank ve benzeri kapların, test, sertifikalandırma ve muayenesiyle ilgili iş ve işlemleri yapmak üzere TSE, yetkilendirilecek.

Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınmasında kullanılmak üzere yeni üretilen taşıtlara, tip onayı ile tip onayı sonrası ilk muayenede, ADR uygunluk belgesinin/taşıt uygunluk belgesinin düzenlenmesi TSE tarafından yerine getirilecek. İşlemler, uluslararası standartlar, Tehlikeli Madde Taşımacılığına ilişkin yürürlükteki uluslararası sözleşmeler ile Bakanlık tarafından yayımlanan ve yayımlanacak mevzuata göre, Bakanlığın gözetimi ve denetimi altında TSE tarafından yerine getirilecek.

TSE, protokol kapsamında olan test, sertifikalandırma ve muayene işlemlerinin büyük bir kısmını kendi tesislerinde yapacak. Ancak kapasitesinin yeterli olmadığı alanlardaki yatırımlarını tamamlayana kadar Bakanlık onayıyla akredite olmuş ulusal ve uluslararası test laboratuvarlarıyla işbirliği yaparak onların imkanlarını da kullanabilecek.

(AA)

Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,399 µs