En Sıcak Konular

D8'den 'su' için işbirliği

28 Şubat 2013 13:02 tsi
Türkiye ile birlikte Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan'ın dahil olduğu D-8, suyun sürdürülebilir yönetimi için ortak çalışma kararı aldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Türkiye Su Enstitüsü (SUEN), yürütülecek çalışmalar için koordinatör kuruluş olarak belirlendi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamaya göre, D-8 Su İşbirliği Toplantısı, Türkiye Su Enstitüsü'nün ev sahipliğinde İstanbul'da yapıldı. Bu toplantı ile D-8 ülkeleri, su konusunda ilk kez bir araya gelmiş oldu.

D-8 Su İşbirliği Toplantısı'nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ilgili genel müdürlüklerinin başkanlığında üç ayrı teknik toplantı düzenlendi. İlk teknik toplantıda sulama, su ve enerji, taşkınlar, içme suyu temini ve arıtılması gibi konular masaya yatırıldı. D-8 üye ülkeleri arasında atık suyun yeniden kullanımı konusunda ortak standartlar belirlenmesi, modern sulama ve drenaj teknolojileri için işbirliği yapılması, su kullanımı üzerine eğitim programları ve kısa süreli teknik geziler düzenlenmesi, karşılıklı bilimsel yayın, bilgi ve metodoloji değişimi gibi öneriler getirildi.

Teknik toplantıların ikincisinde, havza yönetimi konusu masaya yatırıldı. Üye ülkeler arasında su kaynakları yönetiminde bilgi ve en iyi uygulamaların karşılıklı paylaşımı için bir işbirliği programının oluşturulması, karşılıklı deneyim alışverişi için eşleştirme programları düzenlenmesi, ortak projeler geliştirilmesi için ülkeler arası protokollerin imzalanması önerileri getirildi. İşbirliği için siyasi iradenin yanı sıra ekonominin de bir itici güç olduğunun altı çizildi ve ticari paydaşların sürece katılımının önemi vurgulandı.

Teknik toplantıların sonuncusunda meteoroloji çalışmaları değerlendirildi. Toplantıda, üye ülkeler arasında kapasite geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesi, gözlem sistemleri, tahmin modelleri, mevcut kalibrasyon tesislerinin ortak kullanımı gibi teknik işbirliği alanlarının belirlenmesi, araştırma faaliyetleri için özel sektör katılımı ve bir yönlendirme komitesi oluşturularak yıllık toplantılar düzenlenmesi önerileri getirildi ve bu amaçları gerçekleştirmek için bir platform ve görev gücü oluşturulması önerildi.

-Her ülke SWOT analizi yapacak-

Söz konusu önerileri değerlendirmek üzere 29 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında Mardin'de yapılacak 1. Dünya Sulama Forumu'nda bir toplantı düzenlenmesi kararlaştırıldı. Bu toplantıda her üye ülke, su konusundaki güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatları ve tehditleri analiz eden (SWOT analizi) bir rapor sunacak, böylece üye ülkeler arasındaki işbirliği imkanları daha detaylı olarak değerlendirilecek.

Toplantı neticesinde bir sonraki D-8 Su İşbirliği Toplantısı'nın 2014 yılında İran'da düzenlenmesi kararlaştırıldı. İşbirliği oluşturmada siyasi iradenin önemi nedeniyle bu toplantıya D-8 üye ülkelerinin su ile ilgili bakanlarının katılımının sağlanmasının gerekliliği vurgulandı.

D-8 üye ülkeleri arasında su konusunda işbirliği için koordinasyon sağlamadan sorumlu kurum olarak Türkiye Su Enstitüsü seçildi. Enstitünün web sitesinde bu amaçla online bir platform oluşturulmasına karar verildi.

aa


Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,448 µs