En Sıcak Konular

'Merkel'in fikirlerinden hoşnut olmadım'

27 Şubat 2013 16:15 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Almanya Başbakanı Angela Merkel'in fikirlerinden hoşnut olmadım. Daha evvel Sarkozy vardı, onu halk balık tutmaya gönderdi. Merkel'i balık tutmaya mı yoksa başka yere mi gönderir bilmem." dedi.



Zafer Çağlayan, Eximbank'ın da yapısının değişmesi gerektiğini belirterek, "Bu kurum bankacılık yapmamalı, ihracatçıyı sigorta etmeli." önerisinde bulundu.

UNICERA 25. Uluslar arası Seramik, Banyo, Mutfak Fuarı kapılarını açtı. 27 Şubat-3 Mart tarihlerini kapsayan fuarın açılış törenine Ekonomi Bakanı Çağlayan ve Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay da katıldı.

Törende üretim ve ihracat ayağında artan maliyetleri açıklayan Çağlayan, pek çok firmanın faiz oranları nedeni ile yatırımlarını ertelediğini vurguladı.

Çağlayan, firmaların uygun maliyetlerle yatırım yapması adına Merkez Bankası'nın ardından BDDK'dan da faiz indirimi talep etti. Çağlayan, BDDK'yı faizlere dokunmaya, sübap ayarı yapmaya çağırdı.

"EXİMBANK İHRACATÇIYI SİGORTA ETMELİ"

Eximbank'ın ihracatçı için önemine değinen Çağlayan, "Kurumun yapısı yenilenmeli. Kurum bankacılık yapmamalı, ihracatçıyı sigorta etmeli. " ifadelerini kullandı.

"SERAMİK İHRACATINDA KİLOGRAM İHRACAT FİYATI 58 CENT"

Seramik sektörünün iyi bir yere geldiğini anlatan Çağlayan, Türkiye'nin bu alanda dünya üretiminin yüzde 3,2'sini, Avrupa'nın yüzde 11'ini karşıladığını bildirdi. "Avrupa'da önümüzde İtalya ve İspanya var. Onları da geçeceğiz. " dedi.

Sektörün ihracatta alması gereken çok aşama olduğunu dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:

"Kilogram olarak ihracatı kaça yapıyoruz? Türkiye ortalaması 1,58 dolar. Seramik sektörünün ortalaması ise 58 cent. Demek ki daha yapılacaklar çok. İtalya 97 cent, İspanya da 61 cent;. Almanya ise 1,18 dolara kilogram ihracatı yapıyor. Onun için biz Ar-Ge faaliyetlerinin ardında duruyoruz. Fuarın yanında 13 alana teşvik veriyoruz. Yakında Ür-Ge de buna eklenecek.

Geçen sene 152,6 milyar dolar ihracat yaptık. İhracat yaptığımız bölgeler dumura uğramasına rağmen. Hizmet ihracatı 42 milyar doları buldu. Ne mutlu ihracatta 192 milyar doları yakaladık.

İhracatın milli gelir içinde payını yüzde 25 oranına getirdik. Bunları 10 sene evvel hayal etmek mümkün değildi. Sırada 2023 hedefleri var. Umuyorum bu sene ihracatta 160 milyar doları yakalayacağız. 2023'te de mal ihracatımız 500 milyar dolar hizmet ihracatımız 150 milyar dolar olacak. 2023 hedeflerini bal gibi yakalarız. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Tanığız Türkiye 10 senede nerelere geldi. Başarı öyküleri ortaya koydu. Gün geçmiyor ülkeye yabancı devlet başkanı ve heyet gelmesin. Bunlar da kara kaşımıza, gözümüze gelmiyor. Türkiye'nin ekonomik ilerlemelerini yerinde görmek için geliyor. Böyle olmasa Avrupa Birliği (AB) üyeliğimize takoz koyma gayretine giren Merkel, 16 büyük şirket ile Türkiye'ye uğrar mıydı? Türkiye'de daha büyük yatırımlar için, üçüncü ülkelerde ortaklıklar için geliyorlar. Temasta bulunduğum Alman şirketlerin idarecileri de Türkiye'de yatırım yapmaktan mutsuz olduklarını beyan etmedi. Yine 10 senede ülkeye 104 milyar dolara yakın uluslararası yatırımcı geldi. 80 senede gelenin 8,5 katı geride bıraktığımız 10 senede geldi. Bunlar kaşımıza, boyumuza posumuza gelmedi. Kaşımız, boyumuz posumuz da fena değil ama muhataplarımız siyasi ve ekonomik ilerlemeye geliyor. "

Seramik ihracatının 4'e katlanacağını belirten Ekonomi Bakanı, sektör aktörlerine ise "Bunu bal gibi yaparsınız. Gereken teşvikleri veriyoruz. Yine enerji maliyetlerinizi indirmek için devrim mahiyetinde şeyler yapıyoruz." diye seslendi.

"DOĞALGAZDA BÖYLE HOVARDALIK YOK"

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğundan yakınan Zafer Çağlayan, şöyle devam etti:

"60,1 milyar dolar tutarında enerji ithal ediyoruz. Bu rakam petrol ve gaz fiyatlarına bağlı artıyor. Ancak dünyanın hiçbir ülkesinde böyle hovardalık yok. Gazı olmadığı halde elektrik üretiminde doğalgazdan yararlanan başka ülke yoktur. Ülkemiz daha evvel enerjide bir planı olmadığı için sorunlarla karşı karşıya. Onun için yenilenebilir enerji ile ilgili kanun ortaya koyduk, teşvik modeli ortaya koyduk.

Enerji maliyetlerini indirme adına yerli kömür yatırımlarından yararlanan alanlara 5. Bölge teşviklerini veriyoruz. Amaç yerli kömür kaynaklarının kullanımını artırmak. Enerjide faturayı kabartan dışarıdan yapılan ithalattır. Bu ortamda madenciliğe sunduğumuz 5. Bölge teşvikleri devrimdir. "

"GUNGNAM STYLE VAR YA BU VİZE ZULMÜ DE SCHENGEN STYLE"

Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili tartışmalara temas eden Çağlayan, "Almanya Başbakanı Angela Merkel'in fikirlerinden hoşnut olmadım. Daha evvel Sarkozy vardı, onu halk balık tutmaya gönderdi. Merkel'i balık tutmaya mı yoksa başka yere mi gönderir bilmem." dedi.

Çağlayan, Türkiye'nin üye olacağı AB'nin daha güçlü bir ekonomi haline geleceğine işaret etti.

Avrupa ülkelerinin uyguladığı vizeden de şikâyet eden Çağlayan, "Türkiye Gümrük Birliği'ne üye ama AB'ye üyeliği engelleniyor. Yine bize vize engeli var ama bir Brezilyalı, Kanadalı, Koreli ve Japonyalı'ya yok. Bu ülkeler ne vakit AB üyesi oldu. Bu soruya cevap veremiyorlar. Schengen diyorlar. Gungnam Style var ya bu da Schengen Style. Bu zulümdür. Avrupalılar Türkiye'de yapılan fuara elini kolunu sallayarak gelecek. Benim yatırımcım Avrupa'da fuarlara giderken konsolostan elçiden izin alacak. Bu ahlaki değildir." yorumunu yaptı.

TÜRKİYE ÜRETİMDE İTALYA VE İSPANYA İLE BAŞA BAŞ REKABET EDİYOR

Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise seramik sektörünün h em üretim he m ihracatta ispanya ve İtalya ile başa baş rekabet ettiğini dillendirdi. Zeynep Bodur Okyay, sektörün katma değerli ürünler ortaya koyarak dünya ile rekabet edebileceğini

Savundu.

Seramik sektörünün enerji maliyetlerinin dolaylı vergiler nedeni ile arttığından dert yanan Bodur Okyay, bu anlamda gereken önlemlerin alınması temennisinde bulundu. Eximbank kredilerinde maliyeti artırmadan vade uzatılmasını talep etti.

Törende son olarak Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay tarafından UNICERA'nın açılış kurdelesi kesildi. Çağlayan ve Okyay, ardından stantları dolaştı.

Toplam 20 ülkeden 309 firma yerini aldığı fuarda, seramik sektörünün önemli oyuncuları bayileri ve müşterileri ile bir araya gelecek; yeni ürünlerini tanıtıyor

(CİHAN)

Bu haber 851 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,025 µs