En Sıcak Konular

'Devlet 28 Şubat mağdurlarından özür dilemeli'

27 Şubat 2013 15:01 tsi
Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, devletin 28 Şubat mağdurlarından özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, makamında düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevapladı. 28 Şubat'ın yıl dönümü dolayısı ile sorulan sorulara cevap veren Rektör İnanç, 28 Şubat'ın kötü bir tarih olduğunu belirtti. İnanç, “28 Şubat kötü bir tarih. Ben devletin 28 Şubat mağdurlarına karşı bir özür ve hatta bir tazminat borcu var diye düşünüyorum. Devlet 28 Şubat'ta mağdur ettiği insanlardan hem özür dilemeli hem de tazminat ödemelidir. Muş Alparslan Üniversitesi olarak 28 Şubat'ta o süreçte işinden edilen idari ve akademik personele kapımızın sonuna kadar açık olduğunu hatırlatmak isterim. Bütün 28 Şubat mağdurları bizim üniversitemize gelebilir. Kendilerini burada iş sahibi yaparız.” dedi.

O dönemde mağdur edilen birçok insanı yakından tanıdığını vurgulayan İnanç, “O insanlar hiç hak etmedikleri halde kapıya konan, işinden edilen birçok insan var. Geriye dönüp baktığımızda 28 Şubat'ta neler olmadı ki. Birçok faili meçhul vardı. Aslında bunların hepsinin faili malumdu. O kadar insan yargılanmadan haksız bir şekilde, aslında bugün bile faili malum olan hususlardan dolayı, yıllardır cezaevinde yatıyor. Bunu kimse tartışmıyor. Düşüncelerine katılın ya da katılmayın, örneğin Salih Mirza neden cezaevinde yatıyor? Bunu düşündüğüm zaman neden sorusuna cevap bulamıyorum.” diye konuştu.

Malatyalı Zeki Şengül Öz'ün o tarihte hedef olarak seçilen isimlerden biri olduğunu söyleyen rektör İnanç, “Ben kendisini tanırım. 28 Şubat'ta hedef olarak seçilen isimlerden birisidir. O günden bugüne kadar cezaevinde yatıyor. 18 yıl ceza almış. Niye yatıyor bu? İşte bu öldürücü sessizliğe karşı kimse bir şey yapmıyor. Bence 28 Şubat mahkûmiyetlerinin çok acil olarak tahliyeye dönüştürülmesi ve gerekiyorsa eğer yeniden yargılanmanın yapılması lazım. Dönün o günlere, o insanlar niye cezaevine girdiler sorusunun halen cevabı yoktur.” sözlerini kaydetti.

Bugün darbecilerle ilgili her şeyin sorgulanabildiğine dikkat çeken İnanç, şunları dile getirdi: “Hastalıkları, yakınlarının vefatı gibi durumları göz önünde bulunduruluyor. İnanın ki bu insanlar şanslı insanlar. Hiç değilse cezaevinde hastalanma şansını yakalayabilmişler. Ama onların toprağa düşürdüğü yiğitler bu hakkı bile yaşayamadılar. Onlar hastalanmamışlar, direkt toprağa gitmişler. Darbecilerin haklarını insan hakları gibi süslü kelimelerle savunmak doğruysa onların mağdur ettiği milyonlarca insanın hakkını kim savunacak? 28 Şubat faillerinin bir bedel ödemesi gerekiyor. Çünkü onlar milyonlarca insana bedel ödettiler. Bu durum 12 Eylül için de geçerli 28 Şubat için de. Darbecilere uygulanan durumun cezaevine giren herkese uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Sesi duyulmayan binlerce mağdur mahkum vardır. Onlara da bu uygulama getirilsin.”

cihan



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,443 µs