En Sıcak Konular

'Türkiye'den büyük bir destek görüyoruz'

26 Şubat 2013 14:53 tsi
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Hocalı'da masum ve sivil insanların öldürüldüğünü belirterek bu konuda Türkiye'nin kendilerine daima destek verdiğini söyledi

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elman Abdullayev, Hocalı soykırımı konusunda her zaman Türkiye ve kardeş Türkiye halkından büyük destek gördüklerini ifade etti. Türkiye'de düzenlenen Hocalı soykırımı gösterilerinin bu desteğin göstergesi olduğunu belirten Abdullayev, "Bu Azerbaycan halkına olan büyük desteğin göstergesidir. Hocalı kurbanlarının hatırasına olan büyük bir saygıydı." dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elman Abdullayev, Hocalı soykırımı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hocalı konusunda "soykırım" ve "katliam" olarak iki farklı ifade kullanılması sorusu üzerine Abdullayev, "Meksika, Kolombiya ve Çek Cumhuriyeti'nin kabul ettikleri kararlarda soykırım olarak geçiyor. Diğerlerinde katliam olarak adlandırılıyor. Ancak bu kararları, metinleri birleştiren tek bir husus var. Bu da Hocalı olayının insanlığa karşı işlenen suç olarak geçmesidir." ifadelerini kullandı.

Hocalı için kullanılan ifadelerinden bağımsız olarak burada önemli olanın sivil ve günahsız insanlara karşı yapılan bir suç söz konusu olduğunu hatırlatan Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Onlara karşı, sadece Azeri oldukları için yapılan bir soykırımdan söz ediyoruz. Onlar, Azerbaycanlı oldukları için katledildiler, öldürüldüler." şeklinde konuştu.

Hocalı'da soykırımı yapan insanların halen yaptıkları cinayetler için hesap vermediğini vurgulayan Abdullayev, "Bu cinayetleri yapan insanlar günümüzde Ermenistan'da resmi üst düzey kurumlarda görev yapıyor. Bu insanlar ayrıca bugün orduda da yüksek rütbeli yerlerde görev alıyor. Bunlar askeri üniformalar giyerek bu suçları işlediler. Orada sivil, kadın, çocuk ve yaşlı demeden Azerbaycanlı sivil halka karşı katliam yapıldı." diye konuştu.

"HOCALI'DA ÇEKİLEN RESİMLER, BELGESELLER TÜYLER ÜRPERTİCİ"

Hocalı'da yaşanan soykırımın resimlerle, görüntülerle belgelendiğini de hatırlatan Elman Abdullayev , "O dönemde yabancı gazeteciler gelmişti. Onlar olayları görüntüledi, fotoğraflarını çekti. Çekilen fotoğraflar ve belgesellerde hem Hocalı şehri, hem de şehri dışına çıkana kadar ve çevresinde kadın, çocuk ve yaşlı çok sayıda insanın cesedi görülüyor. Bu fotoğraflardaki görüntüler tüyler ürpertici." ifadelerini kullandı.

Azerbaycanlı sözcü şöyle devam etti: "Bu günahsız insanların öldürülmesi, insanlık dışı vahşettir. Terimlere bakarsak ise insanlığın bir dili var. İnsanlığa karşı işlenen cinayetlere karşı insanlık her zaman bir tepki veriyor. Bu iki terimi de (soykırım ve katliam) burada birleştiren husus da 'insanlığa karşı işlenen cinayet' ifadesidir."

"İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇA KARŞI TEPKİYİ DE YİNE İNSANLIK VERECEKTİR"

İnsanlığa karşı işlenen suça karşı tepkiyi de yine insanlığın vereceğini söyleyen Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elman Abdullayev, "İster Azerbaycan'ın yurt dışındaki temsilcilikleri, ister Azerbaycan vatandaşları, ister sivil toplum kuruluşları ve yabancı vatandaşları birleştiren konu insanlığa karşı işlenen suç konusudur. Onların görevi bu hakikatleri dünya kamuoyuna ulaştırarak, dünya toplumu tarafından uygun siyasi ve hukuki değerin verilmesini sağlamak ve adaletin zaferi yolunda bir başarı sağlamaktır." dedi.

Hocalı soykırımını tanıtmak için çok farklı alanlarda çalışmalar yapıldığını anlatan Abdullayev, hem diplomasi alanında, hem de sivil toplum kuruluşları bünyesinde çalışmaların devam ettiğini söyledi. En önemlisinin dünya kamuoyuna Hocalı soykırımını anlatabilmek olduğunu vurgulayan Elman Abdullayev, "Her toplum insanlardan oluşuyor. Bu mesaj ve gerçek, tek tek bütün insanlara ulaştırılmalıdır. Ne kadar çok insana bu gerçekler ulaştırılırsa, o zaman bu suçu yapan insanların cezalandırılması ve adaletin sağlanması yönünde atılmış çok önemli adım olacak." diye konuştu.

Hocalı soykırımını tanıtma yolundaki çalışmaların çok hızlandığını belirten Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Bugün birçok insan artık Hocalı soykırımını biliyor, bir şekilde duymuştur ya da bir yerlerde okumuştur." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DEN BÜYÜK DESTEK GÖRDÜK"


Hocalı soykırımı konusunda her zaman Türkiye ve kardeş Türkiye halkından büyük destek gördüklerini ifade eden Abdullayev, "Biz bugün kardeş Türkiye'den büyük bir destek görüyoruz. Türk halkı, büyük bir toplum olarak bu konuya büyük bir tepki verdi. Geçen yıl Taksim meydanında büyük bir gösteri oldu. Bu Azerbaycan halkına olan büyük desteğin göstergesidir. Hocalı kurbanlarının hatırasına olan büyük bir saygıydı. Bu da dünyaya bir mesajdır ki, insanlığa karşı yapılan bir cinayet, cezasız kalmamalıdır. Adaletsiz kalmamalıdır."

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elman Abdullayev sözlerini şöyle bitirdi: "Bu olayın basında da geniş yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Üniversitelerde, ilim merkezlerinde öğretilmelidir. Bu sadece Türkiye, bölge veya Avrupa için değil, bütün dünya için önemlidir. Çünkü bu insanlığa karşı işlenen suçtur. Bugün bu cinayet ile ilgili sesimiz ne kadar duyulsa, ne kadar dünya kamuoyu buna tepki verse, o kadar da gelecekte insanlığa karşı işlenebilecek suçların önü alınır."

Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,235 µs