En Sıcak Konular

BDP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi

21 Şubat 2013 18:29 tsi
TBMM Genel Kurulu'nda, BDP'nin anadilde eğitim, CHP'nin Menderes Havzası'ndaki kirlilikle ilgili araştırma önergelerinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.



Partisinin grup önerisi üzerine söz alan BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Türkiye'deki anadil çeşitliliğinin öncelikle Meclis tarafından korunması gerektiğini, çünkü kaybolan her anadilin, bir coğrafyanın, medeniyetin kaybolacağı anlamına geldiğini ifade etti. Anadilde eğitimin bu açıdan önemli olduğunu savunan Kurt, ''Kardeş kanının akmamasını arzuluyorsanız, birlikte yaşamı arzuluyorsanız, bu temel hakka saygı göstermek zorundasınız'' dedi.

         Kurt, ''w'' ve ''q'' harflerinin Türkçe alfabede kullanılmasının yasak olduğunu, valiliklere, kaymakamlıklara yazılan bazı dilekçelerin, içeriğinde söz konusu harflerin kullanılması nedeniyle kabul edilmediğini söyledi.

         CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, ''Nevruz, 'w' ile yazıldığı için o dilekçeyi reddeden kaymakam ve valiye şunun yapılmasını önerirdim: Hükümet konağının tuvaletindeki 'WC' harflerinin yazıldığı tabelayı alıp valinin masasına koymasını isterdim'' dedi.

         Altay, anadilin öğretilmesi ve özgürce kullanılmasını desteklediklerini ancak anadilde eğitimin kabul edilebilir olmadığını söyledi.

         Milli Eğitim Bakanlığı'nın politikalarını da eleştiren Altay, Bakan Nabi Avcı'ya, okullarda kılık kıyafet serbestliği konusunda ne yapacağını, ailelerin, Bakanlığın bu konuda atacağı adımı merakla beklediğini söyledi.

         AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden, ülkedeki herkesin anadilini öğrenmesi ve konuşmasının önündeki engelleri AK Parti iktidarının kaldırdığını belirtti. Özden, anadilde eğitim önerisini desteklemediklerini, bunun ayrışmaya neden olacağını dile getirdi.

         MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, BDP'li Kurt'un konuşmasına tepki gösterdi. Uzunırmak, Kurt'un, ''Kardeş kanının akmamasını arzuluyorsanız bu temel hakka saygı göstermek zorundasınız'' ifadesinin tehdit içerdiğini belirtti.

         Kurt ise bu cümleyi bir tehdit olarak kullanmadığını, herkesin birbirine saygı duyması gerektiğini anlatmaya çalıştığını söyledi.

         BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

         Genel Kurul'da daha sonra CHP'nin, Menderes Havzası'ndaki kirlilikle ilgili grup önerisi ele alındı.

         CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, iktidarın, Menderes Nehri'nin temizliği konusunda 10 yıldır gerekli önlemi alamadığını savundu. Baydar, burada su altında kalan toplulaştırma arazileri ile ilgili çalışmaların, Menderes Nehri'nin ıslahının tamamlanıncaya kadar durdurulmasını önerdi.

         AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, iktidarın Menderes Havzası'nın temizliği konusunda ciddi çalışmalar yaptığını, Menderes Havzası Takip Komisyonu kurulduğunu ve eylem planlarının hayata geçirildiğini söyledi. Erdem, yatak ıslahı konusunun 40-50 yıldır gündemde olmasına rağmen ilk defa AK Parti'nin bu konuda çalışma yaptığını kaydetti.

         CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

         Yerinden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, ömrü, 1980 darbesinin ardından kaybolan oğlunu aramakla geçen Berfo Kırbayır için baş sağlığı dileğinden bulundu. Aydın, ''Vakur ve onurlu duruşuyla ülkemizde insan hakları mücadelesinin sembol isimlerinden biri haline gelen Berfo Ana, Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Yaptığımız reformlarla darbecilerin yargılanmasının önündeki engellerin kaldırılması Berfo Ana'yı bir nebze teselli etmişti ama diliyoruz ki yüce yargı da Berfo Ana'nın kabrinde rahat uyumasını sağlayacak bir karar verecektir.

         Genel Kurul'da Sağlıkta kamu-özel ortaklığını öngören tasarı üzerinde görüşmelere geçildi.

         (AA)

Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,427 µs