En Sıcak Konular

Bulgaristan'da hükümet krizi

20 Şubat 2013 17:54 tsi
Bulgaristan’daki yüksek elektrik fiyatları nedeniyle düzenlenen protesto gösterileri, hükümet istifasına yol açtı. Ancak Bulgaristan’da krizin gerçek nedeni yoksulluk.

"Hırsızlar, soyguncular, mafya!“ sloganlarıyla binlerce kişi geçtiğimiz günlerde Bulgaristan sokaklarını doldurdu. Başlangıçta sadece yüksek yakıt ve elektrik fiyatlarını protesto amacıyla düzenlenen gösteriler zamanla hükümeti hedef aldı.

Bulgaristan‘daki elektrik fiyatları, tüm Avrupa Birliği çapında en düşük düzeyde. Elektrik fiyatları Almanya'da neredeyse Bulgaristan'dakinden üç kat daha fazla. Ancak Bulgaristan'da faaliyet gösteren iki özel elektrik firması Çek CEZ ve Avusturya'dan EVN bir yıldan beri fiyatları sürekli yukarı çekiyor. Yaklaşık yüzde 100 artan fiyatları karşılamak çoğu Bulgar için neredeyse imkânsız hale geldi.

Asgari ücretin 360 euro, emeklilik maaşının da 150 euro civarında olduğu Bulgaristan'da birçok kişi kış aylarında maddi sıkıntı içine düştü. Durum böyle olunca halk da tepkisini protestolarla gösterdi ve hükümetin istifasına giden yolu açtı.

Boiko Borissov hükümeti, Bulgaristan'ın 2007 yılında AB üyesi olmasından sonra 2009 yılındaki seçimlerle göreve gelmişti. Borissov hükümeti, 16 yıldan bu yana görev süresini tamamlayamayan ilk hükümet. Refah düzeyi artan Bulgarların beklentilerinin karşılanamaması da hükümet krizini tetikleyen nedenlerden biri olarak görülüyor.


Başbakan Borissov istifasını sundu.

1,5 MİLYON KİŞİ YOKSULLUK SINIRI ALTINDA

Alman Konrad Adenauer Vakfı'ndan Dr. Marco Arndt, “Bulgaristan, Romanya ile birlikte AB'nin en yoksul ülkesi. Ancak mali politikalar açısından da en istikrarlısı. Bulgaristan, tüm Maastricht Kriterleri'ni sorunsuz bir şekilde yerine getiriyor. Bu, komşu Yunanistan'daki kriz karşısında pek görülmeyen bir durum. Ancak bu mali politika istikrarının yüksek bir bedeli var: Altyapı yatırımları ihmal ediliyor ve yapılan yerde de daha çok AB istikrar fonlarıyla finanse ediliyor. Gelirler düşük ve yıllardır artış kaydetmedi. Emekli maaşları da yaşlıların sadece yaşamasına yardımcı oluyor. Bulgaristan'da 1,5 milyon (yüzde 20,4) kadar kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor“ şeklinde konuşuyor.


Bulgaristan'da halk sokaklara döküldü.

Başbakan Borisssov, Sofya'da salı günkü protestolardan sonra pek çok göstericinin polis tarafından yaralanmış olmasına seyirci kalmadı. AB yanlısı popülist bir politikacı olarak bilinen Borissov, her zaman halka kulak vereceğini dile getirdi. Borissov, yaptığı açıklamada, “kendi polisi bu halka karşı şiddet uygularsa buna katlanamayacağını“ belirtti. Borissov, mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde yeni parlamento seçimlerinin yapılmasını istiyor.



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs