En Sıcak Konular

Gazprom, artık resmen Kuzey Irak'ta

20 Şubat 2013 15:47 tsi
Gazprom, artık resmen Kuzey Irak'ta Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Irak Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani, GazpromNeft'le anlaşma imzaladı

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı resmi bir ziyaret için ilk kez Moskova’ya geldi. Mesut Barzani, ünlü Kürt lideri olan babası Mustafa Barzani’nin ikinci dünya savaşından sonra Irak’ta Kürt özerk bölgesini ilan etmeye çalıştığı için zulüm gördüğünü ve Sovyetler Birliği’nde siyasi sığınma bulduğunu belirtti.

Barzani, Rusya'nın en büyük beşinci petrol üretim şirketi GazpromNeft'le anlaşma imzaladıklarını açıkladı.

GazpromNeft'in bölgelerindeki çalışmalarından memnun olduklarını kaydeden Barzani, "Yeni anlaşma Rus şirketi ile son günlerde imzalandı." dedi. Kürt lider yeni anlaşmanın detayları ile ilgili bilgi vermedi.

Anlaşmanın, Irak'ta petrol anlaşmalarında tek yetkili otorite olduğunu açıklayan Bağdat yönetimi ile Kürt yönetimi arasında tansiyonun yükselmesine neden olacağı belirtiliyor. Bağdat, Kürt yönetimi ile anlaşma imzalayan petrol şirketlerinin ülkenin diğer bölgelerindeki faaliyetlerine izin vermeyeceği tehdidinde bulunuyor.

Barzani, ikili işbirliğinden beklentiler dışında Rusya yönetimiyle, Orta Doğu’da meydana gelen karışık durumu değerlendiriyor. Mesut Barzani görüşmeler başlamadan önce Rusya’nın Sesi radyosu politik yorumcusu Yelena Suponina’ya verdiği demeçte şunu söyledi:

“Ziyaretimiz, hem politika hem de ekonomi amaçlı. Rusya yönetimiyle Suriye probleminin olası çözüm yollarını görüşeceğiz. Büyük bir ülke olan Rusya sayesinde Suriye probleminin yanı sıra pek çok diğer uluslararası problemin çözümünü bulmak mümkün. Ayrıca aramızdaki ilişki tarihi nedeniyle Rus halkına teşekkür etmek istiyorum. Çünkü Rus halkı, zulümden kaçan babam Mustafa Barzani ve arkadaşlarına siyasi sığınak vermişti. Olayın 20. yüzyılın ortalarında yaşanmasına rağmen hepimiz bunu iyi anımsıyoruz. O zor dönemde böyle bir yardıma ihtiyaç duyuyorduk.

Moskova ahlak bakımından layık bir pozisyon aldı. Ümit ederiz ki ileride de ilişkilerimiz aynı prensiplere dayalı olacak. Tüm Rusyalılara bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.”

Uluslararası sorunların çözümüyle ilgili zengin bir deneyime sahipsiniz. Sizce günümüzde en ciddi sorunlar hangisi?

“Günümüzde en ciddi sorunlar, Rusya yönetimi ile görüşeceğimiz, İran’ın nükleer dosyası ve Suriye’deki savaş. Bundan başka Şiiler ile Sünniler arasındaki gergin ilişkiler de endişe uyandırıyor.”

Irak’ta El-Kaide terörist örgütü faaliyet yürütüyor. Komşu Suriye’deki şubesi ile ilişkilerini sürdürüyor mu?

“Teröristlerin çoğu, aralarındaki temasları sürdürmeye çalışıyor. Bu bakımdan bölgemiz bir istisna değil. Hiç şüphe yok ki Irak’taki El-Kaide örgütü ile Suriye’deki El-Kaide arasında bağlantı var.”

Geçenlerde Rusya ile Irak arasında silah tedarikine ilişkin kapsamlı bir anlaşma imzalandı. Tahmin edilen hacim, 4 milyar dolardan fazla. Fakat bazı Kürt politikacılar bu anlaşmaya karşı. Bu hususta ne diyebilirsiniz?

“Irak ordusunun silahlanmasına karşı değiliz. Bu, ülkenin savunma sistemi için gerekli. Fakat isteriz ki Irak’a silah satan her ülke, bu silahların Irak’ta halka karşı ve iç ihtilaflarda asla kullanılmamasını şart koysun. Bu hususta kuşkularımız var.”

Genellikle Rus yapımı silahlar hoşunuza gidiyor mu?

“Tüm ömrümüz, Kalaşnikov tüfeğiyle geçti. Bu, iyi bir silah. Kalaşnikov, piyadeler için en iyi silah.”

Irak Kürdistanı Rus silahlarından satın alabilir mi?

“Satılırsa, almaya hazırız ve böyle bir silah için para ödemeye de hazırız.”

Rusya'nın Sesi



Bu haber 2,162 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,764 µs