En Sıcak Konular

'İşte yapılması gereken budur'

19 Şubat 2013 17:44 tsi
'İşte yapılması gereken budur' AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki değişen tavrını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Bağış, Fransız mevkidaşı Bernard Cazeneuve ile Paris'te bir araya gelmeden önce Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği mülakatta, Fransa'nın yeni yaklaşımını değerlendirdi.
 Fransa'nın Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde 22. faslın açılmasına yardım edeceğini açıklamasını değerlendiren Bağış, "İşte yapılması gereken budur. Türkiye'nin AB üyelik sürecinin önünü tıkamanın hiçbir manası yoktu" dedi.
 Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bu süreci engellemeye çalışmasının anlamsız olduğunu söyleyen Bağış, ancak Fransız halkının sağduyulu davranarak Sarkozy'i "ülkenin başından alarak balık tutmaya yolladığını" belirtti.
 Bağış, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yönetimi ile ilgili oldukça umutlu olduklarını dile getirerek, "Türkiye, Fransa'nın yeni cumhurbaşkanının çok daha "akılcı" olduğunun farkında" diye konuştu.
 Bağış, Paris'in bundan sonra Türkiye gibi önemli bir müttefikiyle ilişkilerini güçlendirme konusunda daha istekli olacağını umduğunu ifade etti.
 AB'nin bundan sonra yapması gereken tek şeyin, Türkiye'ye kesin bir üyelik tarihi vermek olduğunun altını çizen Bağış, o tarihe kadar tüm AB kriterlerinin yerine getirilmesi durumunda ise Türkiye'nin AB'ye kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
 Bağış, Türkiye'nin üye olması durumunda AB'ye katkı sağlayacağına inandığını da ifade etti.
 
 -Türkiye ile Fransa arasında AB süreci-
 
 Türkiye, AB'ye katılım konusunda müzakere sürecine 2005'de başlamış olsa da, Fransa ve Rum Kesimi gibi AB üyesi ülkelerin tavrı nedeniyle süreç sekteye uğramıştı.
 Bu süreçte, 35 fasıldan sadece 13 tanesi açılmış ve yalnızca bir tanesi geçici olarak kapatılmıştı.
 Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkışını 2007'de cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında açıkça ifade ederek 5 faslı bloke etmişti.
 Ancak, 2012 Mayıs'ında Hollande'ın seçilmesiyle Fransa, ihtiyatlı bir değişim sürecine girdiğinin sinyallerini vermişti. Geçen hafta, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabuis, Fransa'nın daha önce bloke ettiği 5 fasıldan biri olan ''Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu'' konulu 22. faslın açılması konusunda Türkiye'ye yardımcı olacaklarını duyurmuştu. 

A.A.



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,095 µs