En Sıcak Konular

Kadim Şövalyeler rahatsız

19 Şubat 2013 11:58 tsi
Kadim Şövalyeler rahatsız Papa'nın istifası hangi tarikatları harekete geçirdi?

Papa 16. Benediktus geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Katolik kilisesi liderliğinden 28 Şubat günü istifa edeceğini söylemesi herkes için sürpriz olmuştu. Kimileri bu istifanın arkasında Vatikan içindeki güç çekişmelerinin olduğunu, kimileri de Ratzinger'in ağır bir hastalık geçirdiği için görevini bırakmak zorunda kaldığını iddia etti. Papa, bizzat yapmış olduğu yazılı açıklamasında, kararı tamamen "özgür iradesiyle" aldığını ve ilerleyen yaşı nedeniyle kiliseye liderlik edecek gücü kalmadığını söylemişti.

İstifa üzerine yapılan spekülasyonlar tazeliğini korurken, Katolik Haber Ajansı'nda yayınlanan bir haber, spekülasyonları ateşleyecek gibi gözüküyor. Konu, Malta Şövalyeleri ile ilgili.

4 gün önce, yani 15 Şubat günü, Malta Şövalyeleri* 900. Yıldönümlerini kutladılar. Papa 16. Benedikt de tarikatı şahsen kutlamayı ihmal etmedi. 9 Şubat'da, yani istifasından 2 gün önce 16. Benedikt,  tarikatın üstâd-ı âzamı 79. Prens Matthew Festing ve 5000 üyesiyle bir araya gelmiş. Haber, Festing'in, istifa öncesi Papa ile görüşmesine dair gözlemlerine dayanıyor. İstifanın kendileri için büyük bir süpriz olduğunu, böyle bir şeyi hiç beklemediklerini belirten Festing, istifa hakkında ilginç bir değerlendirmede bulunuyor: "Bana göre tüm zamanların en iyi korunmuş sırlarından biri oldu."

İstifaya dair hiçbir işaret almadığını ve ne kadar şaşkın olduğunu vurgulayan Festing, röportajın sonlarına doğru, kamuoyunda pek bilinmeyen önemli bir bilgiyi paylaşıyor. Meğer Ratzinger, papalık koltuğuna oturmadan önce, 1977-1982 yılları arasında Münih ve Freising Baş Kardinali iken, Malta Şövalyeleri tarikatına girmiş ve o günden beri bir üyesiymiş. (http://www.catholicnewsagency.com/news/knights-of-malta-leader-praises-popes-character/) Dolayısıyla Papa'nın bu üyeliği, tarih boyunca Akdeniz'de Malta Şövalyeleri ile mücadele etmiş Türklere bakış açısını da muhakkak etkilemiş olmalı.**

Papa'nın liderlik yaptığı tarikatlar olduğu bilinen bir gerçektir. Ancak Ratzinger'in üyesi olduğu tarikata istifa haberini vermemiş olması, dünya çapında etkinliği olan ve neredeyse bir devlet kadar güçlü olan Malta Şövalyeleri'ni boşuna şaşırtmamış olmalı. Keza kendilerinden olan bir Papa'nın görevi bırakıyor olması, ister istemez onların gücünü de etkileyecektir. Bu durumda 16. Benedikt'in yerine gelecek Papa'nın hangi tarikatlar ile ilişkisi olduğuna da bakmak gerekecek. Keza dünya siyasetinde daha aktif olmaya özen gösteren Vatikan'ın, hangi tarikatın güdümünde olacağı önem kazanmış durumda.

*  1113 yılının Şubat ayında, kutsal topraklardaki Hristiyan hacıları korumak amacıyla kurulan tarikat, daha sonradan insani yardım kurumuna dönüştü. Kendini tarafsız ve insancıl bir yardım kuruluşu olarak tanımlayan tarikatın 104 ülkeyle diplomatik ilişkisi ve BM'de gözlemci statüsü var. 

** Ratzinger, Ağustos 2004'te Le Figaro Magazine'ye verdiği demeçte şu ifadeleri kullanmıştı; "Avrupa coğrafi değil, kültürel bir kıtadır. Türkiye, bu bağlamda tarih boyunca Avrupa'yla çatışan, bir başka kıtayı temsil etmiştir (…) dolayısıyla iki kıtayı birbiriyle özdeşleştirmek bir hata olur."



Bu haber 4,274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,583 µs