En Sıcak Konular

Çeyrek milyon Amerikan askeri tramvada

18 Şubat 2013 17:28 tsi
ABD Kongre Araştırma Servisi, askerlerin 12 yıllık bilançosunu çıkardı, 250 binden fazla ABD askerinin travmatik beyin hasarına maruz kaldığı, 130 bininin ise travma sonrası stres bozukluğu yaşadığı ortaya çıktı

Amerika Birleşik Devletleri'nin son 11 yılda yürüttüğü savaş ve işgaller ABD askerlerini hasta etti. 12 yılda 253 bin asker travmatik beyin hasarı geçirdi.

ABD Kongre Araştırma Servisi'nin hazırladığı rapora göre, 130 bin ABD askerinin travma sonrası stres bozukluğu yaşadığı, bin 700 askerin ambütasyon sebebiyle bıçak altına yattığı, 50 bin askerin yaralandığı ve 6 bin 656 askerin ise öldüğü açıklandı.

Travmatik beyin hasarları

Kongrenin yaptığı çalışmaya göre, 2000 yılından 2012 yılının sonuna kadar 253.300 asker çeşitli sebeplerle travmatik beyin hasarıyla karşılaştı. Beyin hasarı vakalarının yüzde 77'sinin hafif olduğu belirtildi. Travmatik beyin hasarı (TBH), kafanın ani ve şiddetli bir şekilde bir nesneye çarpması ya da bir nesnenin kafatasını delerek beyin dokusuna zarar vermesi olarak tanımlanıyor.

Askerler, travmatik beyin hasarlarına daha çok bombalar sebebiyle maruz kalıyor. Bu hasarların yol açtığı nedenlerin arasında, hafıza kaybı ve bilinç kaybı da bulunuyor.

Ampütasyonlar (uzuv kesimleri)

Irak savaşına katılmış 800 ABD askeri büyük çapta bir ambütasyon geçirdi, bu ameliyatların daha çok bacaklardan olduğu söylendi. Bunun dışında 194 askerin ise parmak, ayak gibi uzuvlarından ameliyata alındığı aktarıldı. Afganistan savaşında ise büyük ambütasyonların 696 küçüklerin ise 28 olduğu belirtildi. Ampütasyon, vücudun çıkıntı biçimindeki herhangi bir organının, özellikle de kol ve bacakların tamamen ya da kısmen cerrahi yöntemlerle kesilip alınması olarak tanımlanıyor.

İNTİHARLAR ÖLÜMDEN FAZLA

Geçtiğimiz haftalarda İngiliz The Guardian gazetesi, 2012 yılında muvazzaflar arasında 349 Amerikan askerinin intihar ettiğini, 295 askerin ise çatışmalar sırasında öldürüldüğünü aktarmıştı.

Emekliler intihar etti

İntihar eden 349 kişiden 182'si kara, 108'i deniz ve 59'u ise hava kuvvetlerinde görev yapıyordu. Rapora göre, bu rakam emekli veya gazi askerler arasında ise şok edici bir seviyede. Geçen yıl ABD'de 6 bin 500 asker emeklisi hayatına son verdi. Diğer bir ifadeyle, 2012 yılında her 80 dakikada bir Amerikan askeri intihar etti.

Yarısı Irak ve Afganistan'dan

2011 yılına ait Savunma Bakanlığı intihar raporunda, kendisini öldüren Amerikan askerlerinin yüzde 47'sinin Irak veya Afganistan'da görev yaptığı, yüzde 15'nin de sıcak çatışmaya girdiği belirtilmişti. Haberde, son 4 yıldır Savunma Bakanlığı'nın sayısı giderek artan intihar vakalarını önlemek için birçok eğitici program düzenlediği, buna rağmen intihar sayısının yükselişinin durdurulamadığına dikkat çekiliyor.

Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,401 µs