En Sıcak Konular

Haberal'dan Meclis açıklaması

18 Şubat 2013 15:30 tsi
''Ergenekon'' davasında tutuklu yargılanan CHP Milletvekili Mehmet Haberal, ''TBMM'nin çıkardığı yasalar neyse ona göre karar verilsin'' dedi.



İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada söz alan tutuklu yargılanan emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, müvekkilinin çalıştığı üst düzey devlet yöneticilerin dinlenmesini daha önce de talep ettiklerini hatırlattı.

 Sezer, ''Mahkeme dinlenilmesini istediğimiz kişileri tanık olarak dinlemedi. Mağdur olarak gösterilen kişilerin tanık olarak dinlenilmesini istedik. Mahkeme tarafından bu taleplerimizin, 10 Ocak'ta gayri ciddi ve davayı uzatmaya yönelik olması sebebiyle reddedilmesi ilginç'' dedi.

 Avukat Sezer, müvekkilinin emekli genelkurmay başkanı olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin protokolünün 4. sırasında yer aldığını, bu sebeple devletin üst düzey yöneticilerinin tanık olarak gösterilmesinin çok doğal olduğunu ifade etti.

 Müvekkiliyle ilgili iddia edilen ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı''nın basında yer almasından sonra Başbakan'ın ''Aramızda güven sorunu yok'' yönünde beyanları olduğunu anlatan Sezer, ''Başbakan daha sonraki süreçlerde, televizyon kanallarında bu suçlamalarla ilgili beyanlarda bulunmuştur. Bu beyanlar Başbakan'ın, İlker Başbuğ ile ilgili suçlamaları reddettiği manasına gelmektedir. Tanık dinleme taleplerimiz kabul edilseydi, atılı suçlamaların asılsızlığı görülecekti. Mahkeme, bu beyanları görmezden gelemez'' diye konuştu.

 Emekli Orgeneraller Işık Koşaner ile Atilla Işık'ın müvekkili İlker Başbuğ ile Kara Kuvvetleri komutanlığı'nda birlikte çalıştığı kişiler olduğunu dile getiren Sezer, bu kişilerin atılı suçlamalarla ilgili beyan verebilecek kişiler olduğunu söyledi.

 Sezer, bu nedenle eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Metin Ataç, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Atilla Işık ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun tanık olarak dinlenilmesi için hazır ettiklerini kaydetti.

 Avukat Sezer ayrıca müvekkili Hurşit Tolon ile ilgili Sema Kendirci, Selda Talay Tosun, Ahmet Büyükburç, Arif Cengiz, Sadık Uçar ve Mehmet Hatipoğlu'nun tanık olarak dinlenmesini istedi.

 -''Tuncay Güney tanık olarak dinlensin''-

 Tutuklu sanık Veli Küçük'ün avukatı Zeynep Küçük de bu zamana kadar dinlenilmesi istenen tanıkların dinlenmediğini iddia ederek, ''Mahkemenin müvekkilim hakkında hiç tanık dinlenmeden nasıl hüküm kuracağını merak ediyorum'' ifadelerini kullandı.

 Avukat Vural Ergül de Kanada'da bulunan Tuncay Güney'in videokonferans yöntemiyle tanık olarak dinlenilebileceğini ifade ederek, talebi kabul edilirse bu imkanı sağlayabileceklerini kaydetti.

 Tutuklu yargılanan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Hasan Basri Özbey de eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, eski Genelkurmay başkanları emekli orgeneraller İsmail Hakkı Karadayı ve Hüseyin Kıvrıkoğlu, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, CHP Milletvekili Deniz Baykal, eski bakanlardan Kamuran İnan'ın da aralarında bulunduğu eski MİT ve emniyet görevlileri ile eski siyasetçilerin tanık olarak dinlenilmesini istedi.


 -Haberal, Başbakan'ın sözüne atıfta bulundu-

 

 Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese de Atasagun'un mahkemeye dilekçe göndererek tanık olarak dinlenilmesi için MİT'ten izin alınması gerektiğini bildirdiğini söyledi.

 Avukat Özbey de Atasagun'un dinlenilmesi için gerekli izin alınmasını talep ederek, söz konusu diğer tanıkların da devlet görevlisi olmaları nedeniyle hazır etme şanslarının olmadığını, mahkemenin çağırmasını istedi.

 Duruşmada söz alan CHP Milletvekili Mustafa Balbay da dosyadaki delillerle ilgili raporlar olduğunu belirterek, ''Bu delillerin de bir tanıklığa ihtiyacı vardır. Onlar da bilirkişilerdir. Bilirkişiler dinlenerek, bu delillerin ne ölçüde delil değeri taşıdığını belirlemek durumundasınız. Biz takas sandığı değiliz. Esas hakkındaki mütalaa açıklanmadan önce bunu değerlendirmelisiniz'' dedi.

 CHP Milletvekili Mehmet Haberal da mahkeme heyetinin bugünkü duruşmada çok toleranslı davrandığını ifade ederek, ''Başbakan'ın bir sözü var. 'İddia sahibi iddiasını ispatlamakla yükümlüdür'. Ben de iddia makamından rica ediyorum. Durum ne ise TBMM'nin çıkardığı yasalar neyse ona göre karar verilsin'' diye konuştu.

 Tutuklu yargılanan Fatih Hilmioğlu'nun avukatı Hayati Hilmioğlu da müvekkilinin hasta olduğunu belirterek, tahliyesini istedi.

 Tutuklu yargılanan Muzaffer Tekin de AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar'ın tanık olarak dinlenilmesini isteyerek, ''Kamu tanığı olarak gelmeyecekse savunma tanığı olarak gelmesini arz ederim'' ifadelerini kullandı.

(AA)


Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,207 µs