En Sıcak Konular

2013: Dünya Askeri Tatbikat Yılı

18 Şubat 2013 11:26 tsi
2013: Dünya Askeri Tatbikat Yılı 2 ayda yapılan tatbikat sayısını görünce, şaşıracaksınız.

Geçtiğimiz sene, Alman Heidelberg Enstitüsü, düzenli olarak yayımladığı yıllık "Uluslararası Çatışma Araştırması'nda ikinci Dünya Savaşı'nın bittiği 1945'ten bu yana çatışma ve savaşların en üst seviyeye çıktığı yılın 2011 olduğu belirtilmişti.  Rapora göre, Suriye, Irak, Afganistan, Pakistan, Burma, Yemen, Somali, Mısır, Libya, Sudan, Nijerya, Fildişi Sahilleri ve Meksika ile birlikte Türkiye savaş içinde olan ülkeler arasında yer almış, 2010 yılında dünya çapında savaş olarak adlandırılabilecek 6 büyük çatışmanın yaşandığını ancak 2011 yılında bu sayının 14'e çıktığı belirtilmişti.

2012'nin raporu henüz yayınlanmadı ama biz şimdiden 2013'ün yeni ve daha büyük savaşlara gebe olduğunu iddia edebiliriz. Neye dayanarak? Son 2 ayda gerçekleşen askeri tatbikatların yoğunluğu ve büyüklüğüne bakarak... Yalnız dikkat edilmesi gerekilen nokta şu: Heidelberg Enstitüsü kara çatışmalarına yoğunlaşmışken, aşağıda çıkarttığımız kısa listeye göre dünyayı bekleyen esas savaş tehlikeleri denizlerde olacak gibi gözüküyor. İşte son iki ayda gerçekleşen veya gerçekleşmesi planlanan askeri tatbikatların en dikkat çekici olanları:

- ABD, Japonya ve Avustralya hava kuvvetlerinin batı Pasifik semalarında ortak tatbikat düzenlendiği bildirildi. Hafta başında, Guam çevresinde insani yardım çalışmalarıyla başlayan "Cope North" tatbikatına bugün bombardıman ve nakliye uçaklarıyla yakıt ikmal tankerlerinin da katıldığı belirtildi. Japon askeri yetkililer, "katılımcı ülkelerin hava kuvvetlerini olası bir askeri kriz sırasında birlikte savaşmaya hazırlayan tatbikatın Çin gibi belirli bir ülkeyi hedef almadığını, ancak üç ülke arasında sağlıklı bir ittifakın bulunduğuna ilişkin güçlü bir mesaj olarak değerlendirilebileceğini" söyledi.

- Geçtiğimiz hafta ABD ve Güney Kore orduları, Kore Yarımadası'nın doğu kıyısında 3 gün süren bir tatbikat gerçekleştirdi. Güney Koreli yetkililer, ortak tatbikatın Kuzey Kore'nin nükleer tehdidinden önce planlandığını açıkladı. Ancak tatbikatın "olası bir provokasyona karşı Kuzey Kore'ye yönelik uyarı" olarak da değerlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

 - Japonya ile tartışmalı adalarda sorun yaşayan Pekin yönetimi, Pasifik'teki derin sularda bir deniz tatbikatı yapacağını duyurdu. Çin Savunma Bakanlığı, anti denizaltı tatbikatının tartışmalı adaların ötesinde yer alan derin sularda olacağını bildirdi. Tatbikatların, Çin'in uzun zamandan beri kıyılarından uzak yerlerde etkili bir donanma kurma özlemini yansıttığı belirtildi.

- Rusya, Suriye'de yaşanan gelişmelere paralel olarak Karadeniz ve Akdeniz'de eş zamanlı dev bir tatbikata girişti. Ocak sonunda başlayan tatbikata Kuzey, Baltık, Karadeniz ve Pasifik Filosu'ndan savaş gemileri katıldı.

- Suudi Arabistan ve Sudan Deniz Kuvvetleri gemileri pazar günü 20 Şubat’a kadar Kızıldeniz’de devam edecek tarihteki ilk ortak tatbikata başladı. Tatbikat kapsamında taraflar korsancılık ve kaçakçılıkla mücadele konusunda işbirliği olanakları üzerinde çalışmalar yürütecekler.

- Gürcistan Savunma Bakanlığı’ndan Trend uluslararası haber ajansına bildirildiğine göre Cumartesi günü Ankara’da görüşen Gürcistan Savunma Bakanı İrakli Alasania ve Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ortak askeri tatbikat düzenleme konusunda anlaşmaya ulaştı. Bakanlıktan gelen bilgilere göre iki komşu ülkenin askeri stratejik ortaklığına dair konular görüşmenin gündemini oluşturdu. 

- Güney Kıbrıs'ta İngiliz Üsleri yönetimi, Ağrotur - Episkopi'de 18 Şubat’a kadar devam edecek askeri bir tatbikata girişti.



Bu haber 2,784 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,488 µs