En Sıcak Konular

Kuzu: Tek başına Anayasa değişikliği yetmez

18 Şubat 2013 09:44 tsi
Bahçelievler Gençlik Meclisi'nin konuğu olan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr Burhan Kuzu, gençlere, günümüzün en çok konuşulan ve tartışılan konusu " Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi "hakkında bilgiler verdi.

Bahçelievler Gençlik Meclisi'nin düzenlediği Genç Gelişim Akademisi 4'ün 12. haftasına TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr Burhan Kuzu, konuk oldu. Nurettin Topçu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programda Kuzu gençlere, günümüzün en çok konuşulan ve tartışılan konusu " Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi "hakkında bilgiler verdi.

Mevcut Anayasamızda Devlet Var Ama Millet Yok

Konuşmasına ilk olarak yeni anayasanın gerekliliğinden bahsederek başlayan Kuzu, " Mevcut anayasamız bildiğiniz gibi bir askeri darbenin ardından oluşturulmuştur. Günümüze kadar 17 kez değiştirilmiş, 80 küsur maddesi değişikliğe uğramış bir yamalı bohçadan bahsediyoruz. Mevcut anayasamızda devletin olduğu ama milletin olmadığı da bir gerçek. Yetki askeri ve sivil bir takım insanlara verilmiş. Bunun sebebi ne? Bunun sebebi millete güvensizliğin olmasıdır. Sandıktan çıkana güvenmeme söz konusu. Gerek 61 anayasası olsun gerekse 82 anayasası olsun bunlar öfkeyle yazılmış sonucunda zarar görülen anayasalardır." sözlerini ekledi.

Davul Bizde Ama Tokmak Yok

82 anayasası ile millet iradesinin yeteri kadar söz sahibi olamayacağını açıkça belirten Kuzu "ilk iktidar olduğumuz zaman tek başına iktidarız diye sevindik ama nerde? Davulu bize vermişler ama tokmak hala sistemi kendine mal sayanların elinde. Millete ritim tutturmuyorlar. Referandum sonrası bu vesayetçi izler biraz kayboldu ama tamamen yok olması gerekir. Bunun için sivil anayasa şart diye söyleniyoruz. Biran önce yeniçağa uyum sağlayan özgürlükçü demokrat sivil bir anayasa hazırlanması gerekmektedir. Bu hazırlanma zamanları da bizde sıkıntılı oluyor. Komisyona 4 partiden 3'er kişi alalım dedik ve kararlarda "Oy Birliği" esas alınması kararlaştırıldı. Her kafadan bir ses çıkıyor. Dünya'da anayasa hazırlama ortalaması 1,5 yılmış, bizde ise nisan ayında 1,5 sene oluyor. Henüz çok az bir mesafe kat edebildik. Bu çok içler acısı bir durumdur." ifadelerini kulandı.

Tek Başına Anayasa Değişikliği Yetmez

Konuşmalarına devam ederken Kuzu " Yeni anayasa yapılsa bile parlamenter model ile olmaz, fayda gelmez. Birisi biriktirir biri yer. Tarihte buna sıkça rastlamak mümkün: Menderes çalışmış, koalisyon yemiş. Özal çalışmış koalisyon yemiş. Tayyip Bey çalışıyor ve bu sistem böyle giderse birileri yiyecektir. 2001'den bu yana bu büyümenin en büyük nedeni güçlü bir parlamentodur. Ama bu böyle gitmez ise ne olacak? Bir koalisyon geliyor 10 yıl ülke geriye gidiyor. Hükümet üstüne hükümet kuruluyor. Cumhuriyet kuruluşundan şu ana kadar 61. hükümet kurulmuş. Her hükümet 4 yıl başta kalsa Cumhuriyetimizin 244. yılı olması gerekirdi. Güçlü bir parlamentoya sahipken bu kadar gelişim kat edebiliyorsak, başkanlık sisteminde önümüzü alamazlar." şeklinde konuştu.

İngiliz'in Kokuşmuş Sistemi

Parlamenter hükümet modeliyle, başkanlık sistemi arasındaki farkları ve Türkiye'nin başkanlık sistemine uygunluğundan bahsederken "Dünya'da 3 hükümet modeli vardır: Parlamenter sistem, Başkanlık Sistemi ve Yarı Başkanlık sistemidir. Türkiye'de parlamenter sistemi kullanılmaktadır. İşte bu sistemle de bizim başımız beladan kurtulmaz. Çünkü çıkmazlarla donanmıştır bu parlamenter sistem. Örneğin, parlamenter sistemde liderin ne diyorsa o olur. İster muhalefet olsun ister iktidar. Özgün fikirleri ve duruşun bu sistemde işe yaramıyor. Aynı şekilde siyasetle ilgileniyorsan ve birde bakan olmak istiyorsan başbakanla aran iyi olmak zorundadır. Ama başkanlık sistemi bu iki çıkmaza izin vermiyor. Parlamenter modelin lideri, Amerika başkanı Obama dan 3 misli daha yetkilidir.Diktatörlük başkanlık sisteminden uzaktır, parlamenter sisteminin yanındadır." ifadelerini kullandı.

Kuzu kendisini dinleyen gençlerin konuyla alakalı sorularını da yanıtladı. Program, Bahçelievler Belediye Başkan Vekili ve Kent Konseyi Başkanı Mevlid UYAN'ın konuğa plaket vermesinin ardından çıkışta verilen kokteylle son buldu.

Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,557 µs