En Sıcak Konular

Cumhuriyetçilerden Chuck Hagel krizi

14 Şubat 2013 22:42 tsi
Cumhuriyetçilerden Chuck Hagel krizi Cumhuriyetçi senatörler, Savunma Bakanı adayı Hagel'in adaylığının oylanmasını engelliyor

ABD Başkanı Barack Obama'nın Savunma Bakanlığı'na aday gösterdiği Chuck Hagel'in adaylığının Senato'da onaylanma süreci, Cumhuriyetçilerin engelleme girişimleri yüzünden çıkmaza girme tehlikesiyle karşı karşıya.

Hagel'in adaylığı, hafta içerisinde Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde Cumhuriyetçilerin tamamının karşı oyuna rağmen, çoğunluk Demokratların desteğiyle 11'e karşı 14 oyla kabul edilmişti.

Ancak Hagel'in görevine resmen başlayabilmesi için adaylığının Senato Genel Kurulu'nda da onaylanması gerekiyor. Aslında 100 üyeli Senato'da 55 sandalyeye sahip Demokratlar, Hagel'i onaylamak için gereken yeterli oy çoğunluğuna sahipler, ancak tartışma safhasının tamamlanıp oylamaya geçilebilmesi için 60 oy gerekiyor, yani 5 Cumhuriyetçi senatörün desteğine ihtiyaç duyuluyor.

İşte Cumhuriyetçiler bu noktada ''filibuster'' denilen geciktirme taktiğini uygulayarak ve bu yolla Hagel'la ilgili tartışmayı uzatarak, gereken 60 oya ulaşılması ve oylama aşamasına geçilebilmesini bloke etmeye çalışıyor.

Cumhuriyetçi senatörler, ABD yönetiminden, geçen 11 Eylül'de ABD'nin Bingazi Konsolosluğu'na düzenlenen saldırıyla ilgili olarak daha fazla ayrıntı vermesini talep ediyor. Cumhuriyetçiler, yönetimi, özellikle 11 Eylül gibi kritik bir günde ABD'nin yurtdışındaki misyonunu korumak için yeterli tedbir almamak ve kamuoyunu yanıltıcı bilgiler vermekle eleştiriyor ve Hagel'i engelleme girişimlerinin altında yatan temel neden de bu.

Senato'daki etkili Cumhuriyetçilerden senatör Lindsey Graham, Beyaz Saray'ın, Başkan Barack Obama'nın saldırının olduğu sırada yardım alma konusunda herhangi bir Libyalı hükümet yetkilisiyle konuşup konuşmadığı hakkında kendilerine bilgi vermediği müddetçe, Hagel'in adaylığının oylanmasına karşı çıkacağını, Senatör John McCain ve diğer Cumhuriyetçi senatörlerin de kendisine katılmasını beklediğini söyledi.

SENATO'DAKİ DEMOKRAT LİDERDEN SERT TEPKİ

Cumhuriyetçilerin bu tavrına Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid, çok sert tepki gösterdi.

Reid, yaptığı açıklamada, ABD ordusunun dünyanın çok çeşitli kesimlerinde görevler yaptığı bir dönemde Cumhuriyetçilerin böyle bir girişimde bulunmasını ''trajik'' ve ''şok edici'' olarak niteledi.

Cumhuriyetçilerin Hagel'ın adaylığının oylanmasını geciktirme taktiği uyguladığını ve bunun bilgisini dün gece kendisine verdiklerini belirten Reid, bunun bir savunma bakanı adayına karşı daha önce eşine rastlanmayan bir davranış olduğunu ifade etti. Reid, ''Tarihte bugüne kadar ülkemizin tek bir savunma bakanı adayına bile bu yapılmamıştı'' dedi.

Reid, Beyaz Saray'ın, Cumhuriyetçilerin Bingazi ile ilgili bilgi taleplerine yanıt verdiğini kaydederek, ''Ancak şimdi Cumhuriyetçiler bunun da yeterli olmadığını söylüyor. Yönetim bir talebe yanıt verdikçe, Cumhuriyetçiler bir yenisini üretiyor. İşler böyle yürümez'' diye konuştu.

Cumhuriyetçileri Hagel'in onaylanmasını geciktirerek siyasi puan elde etme amacı gütmekle suçlayan Senatör Reid, ''Ulusal güvenliğimiz için, siyasi tiyatroyu bir kenara bırakmanın zamanı'' ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçilerin Hagel'le ilgili çekinceleri aslında Bingazi saldırısının çok daha ötesinde. Cumhuriyetçi senatörler, kendisi de 12 yıl Senato'da görev yapmış eski bir Cumhuriyetçi senatör olan Vietnam savaşı gazisi Chuck Hagel'ın Savunma Bakanı olmasına, İsrail'e yeterli desteği verip vermediği ve İran'a karşı yeteri kadar sert olup olmadığı gibi konulardaki şüpheleri nedeniyle sert muhalefet gösteriyor. Hagel, adaylığının onaylanması sürecinde geçen ay Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde katıldığı 8 saat süren oturumda, Cumhuriyetçi senatörlerin ardı ardına sıkıştırıcı sorularına maruz kalmıştı.

CIA BAŞKANI ADAYININ DA OYLAMASI ERTELENDİ

Öte yandan, Obama'nın CIA Başkanlığına aday gösterdiği John Brennan'ın adaylığının da Senato İstihbarat Komitesi'nde oylanması ertelendi.

Komite, Beyaz Saray'ın terör şüphelilerine karşı insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırılar ve Bingazi olayıyla ilgili daha fazla bilgi vermesi talepleri karşısında oylamayı erteledi.

Komite Başkanı Demokrat Dianne Feinstein, oylamanın muhtemelen bu ayın sonlarına kadar ertelendiğini açıkladı.

Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,690 µs