En Sıcak Konular

30 subaydan darbe zirvesi

14 Şubat 2013 16:21 tsi
30 generalin hükümete karşı neler yapılacağının konuşulduğu bir zirve yaptığını ortaya çıkardı.

28 Şubat soruşturmasını yürüten savcılığa, Batı Çalışma Grubu ’nun (BÇG) kuruluş şeması, yazışmaları ile birlikte 28 Şubat döneminde karargahta yapılan ‘çok gizli’ toplantıya katılan 30’a yakın subayın isim listesini gönderildi. Ayrıca BÇG belgelerinin ‘gerçek’ olduğunu yazan belgenin altındaki imzanın Fevzi Türkeri ’ye ait olduğu iddia edildi.

Radikal Gazetesi'nin haberine göre, Genelkurmay Başkanlığı, ‘ıslak imzalı’ belgeleri, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’ye gönderdi. Belgeler arasında bir tanesi dönemin komutanlarının başını ağrıtacak nitelikte. Belgeye göre, 28 Şubat’taki tarihi MGK toplantısının ardından Genelkurmay Karargâhı’nda ‘gizli’ bir toplantı yapılıyor. O dönem Genelkurmay İkinci Başkanı olan Çevik Bir ’in başkanlığındaki toplantıya 30’a yakın general katılıyor. 7 Nisan 2007 tarihli bu toplantıda Refahyol hükümetini devirmek için nelerin yapılması gerektiği konuşuluyor. Generaller tek tek söz alarak görüş ve önerilerini açıklıyor. O toplantıda hangi komutanın, ne söylediği de tutanağa geçiriliyor. Tutanakta, isimleri açıkça yazılı olan generallerin, “Muhtıra verelim”, “Savunma değil taarruz yapalım”, “Halkı arkamıza değil, önümüze alalım”, “Polise sopa gösterelim”, “Yargıyı, bürokrasiyi tehdit edelim” vb. görüşleri dile getirdikleri yer alıyor.

BÇG’nin lideri Çetin Doğan  

Gönderilen belgeler arasında BÇG’nin kuruluş şeması da var. Sincan Cezaevi’nde tutuklu emekli Orgeneral Bir’in de kabul ettiği şemaya göre BÇG’nin başında olan isim Balyoz Davası’nın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan. Şemada Bir’e bağlı olduğu görülen Doğan’ın yardımcısı olarak koordinatör sıfatıyla Orgeneral Kenan Deniz bulunuyor.

Belgelere göre, Ankara DGM Başsavcısı Nuh Mete Yüksel, 29 Temmuz 1997’de Genelkurmay Başkanlığı’na bir yazı göndererek kamuoyuna sızan belgelerin gerçek olup olmadığını soruyor. Genelkurmay’dan gelen cevapta, “Hasan Celal Güzel’in sunmuş olduğu belgeler gizlilik dereceli ve kişiye özel gerçek belgelerdir” deniyor. BÇG belgelerinin ‘gerçek’ olduğunu yazan belgenin altındaki imza Fevzi Türkeri’ye ait.

 samanyolu haber



Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,618 µs