En Sıcak Konular

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde kritik seçim

14 Şubat 2013 16:02 tsi
Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRK), 17 Şubat Pazar günü yeni başkanını belirlemek amacıyla sandık başına gidiyor.

''Başkanlık'' sistemiyle yönetilen GKRK'de yapılacak seçimde sadece ekonomisi zor durumda olan Rum kesimini yönetecek ve sosyal politikaları yürütecek kişi değil Kıbrıs müzakerelerini yönetecek kişi de belirlenmiş olacak.

Toplam 11 adayın yarışacağı seçimlerde 545 bin 180 seçmen oy kullanacak ve bu seçmenlerin 604'ü de Kıbrıslı Türklerden oluşuyor. Bir önceki seçimlerde ise 516 bin Rum, 600 de Kıbrıslı Türk oy kullanmıştı.

Yurt dışında 14 bin 427 seçmeni bulunan Rum yönetimi, yurtdışındaki vatandaşlarının da oy kullanmasını temin etmek amacıyla başta Yunanistan'ın çeşitli kentleri ve İngiltere'de olmak üzere Berlin, Viyana, Budapeşte, Brüksel, New York, Doha, Paris, Prag ve Riyad'da seçim merkezleri kuracak.

Sağcı muhafazakarların ve liberallerin oluşturduğu Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) adayı Nikos Anastasiadis'in favori olarak gösterildiği seçimlerde, adaylardan birinin aldığı oy yüzde 50'yi geçmezse, seçim en çok oy alan iki aday arasında bir sonraki hafta tekrarlanacak.

Kadınların ilk kez aday olduğu ve bu kadar çok adayın ilk kez katıldığı seçimlerde başkanlık için Anastasiadis'in yanısıra, Akel'den Stavros Malas, Rum Ulusal Halk Cephesi'nden (ELAM) Yorgos Haralambus, Birleşik Demokratlar Partisi'nden (EDİ) Praksula Andoniadu ve bağımsız adaylar Yorgos Lilikas, Makaria Andri Stilianu, Lakis Yoannu, Kostas Kiriaku, Andreas Evstratiu, Lukas Stavru ve Solon Grigoriu yarışacak.

Akel'in adayı olarak Şubat 2008'de yapılan başkanlık seçimini kazanan ve dönemin başkanı Tasos Papadopulos'tan devralan şimdiki lider Dimitris Hristofyas ise bu seçimlerde aday olmadı.

Avrupa'da yaşanan derin ekonomik krizin ardından büyük bir darboğaza giren Rum kesimi, iflasın eşiğine gelmiş, Rum yönetimi lideri bunu televizyon kanallarında gözyaşlarıyla itiraf etmek durumunda kalmıştı.

Anketlere göre zafer Nikos Anastasiadis'in

Anastasiadis, 2004'te Annan Planı'na ''evet'' diyerek dikkatleri üzerine çekmiş siyasal bir figür olarak seçimin favorisi olarak gözüküyor. Anastasiadis, seçim bildirilerinde Annan Planı'na Rum halkının büyük çoğunluğunun ''Hayır'' dediğinin altını çiziyor ve bunun Kıbrıs konusunda dikkate alınmasının gerektiğini belirtiyor.

Seçimlere yönelik gerçekleştirilen anketlere göre, Nikos Anastadiadis yüzde 42,1, Akel'in adayı Stavros Malas yüzde 21,1, bağımsız aday Yorgos Lilikas yüzde 19,4 oy alacak. Daha küçük yüzdelere sahip olan diğer 7 adayın toplam yüzde 4,2 oy alacağı tahmin ediliyor.

Ankete göre, seçimi boykot edecek olanların oranı ise yüzde 15 civarında bulunuyor. Boykot ve boş oy oranı çıkarılarak hesaplandığında ise Anastasiadis'in seçimi ilk turda kazanabileceği düşünülüyor. Seçimin kimin kazanacağı sorusuna ise katılımcıların yüzde 73'ü Anastasiadis, yüzde 10'u Malas, yüzde 7'si de Lilikas yanıtını verdi.

Ekonomik kriz seçimlerde görevli polis sayısını da vurdu

Öte yandan pazar günü gerçekleştirilecek seçimlerde bin 880 polis görev yapacak. Ekonomik kriz ve azalan ödeneklerden ötürü seçimlerde görev yapacak olan polis sayısının, 2 bin 500 polisin görev yaptığı bir önceki seçimlere göre sınırlandırıldığı bildirildi.

 AA
 

Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,809 µs