iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Silikon gelecek

14 Şubat 2013 15:44 tsi
Silikon gelecek İnsan topraktan koparsa... iyibilgi özel

ABD Başkanı Barack Obama kamuoyuna yaptığı son büyük konuşmada krizden çıkış için "inovasyon" bahsetti, 3D yazıcıların gelişimini örnek gösterdi. Bu konuşmadan bir ay önce çıkan şu haberi hatırlamadan, Obama'nın çizdiği yolun koordinatları anlaşılamaz:

"ABD merkezli yeni bir şirket olan Modern Meadow (Modern Çayır) üç boyutlu yazıcılar kullanarak yapay et üretmeye hazırlanıyor.

Silikon Vadisi'nin önde gelen yatırımcılarından, Paypal'ın kurucularından ve Facebook'a ilk dönemlerde yatırım yapan isimlerden Peter Thiel, bu şirkete de 350 bin dolar yatırım yaptı. Baba-oğul Gabor ve Andras Forgacs tarafından kurulan şirket, üç boyutlu yazıcı teknolojisine yeni bir boyut kazandırmak istiyor.

Biyomühendislik ürünü etin yapımında ilk adım, bilim adamlarının biyopsi adı verilen yöntemle hayvanlardan kök hücre ve başka özel hücreler alınması. Kök hücreler kendilerini birçok kez yeniden üretebiliyor, özel işlevli hücrelere dönüşebiliyor. Bu hücreler gerekli miktarda çoğaltıldıktan sonra bio-kartuşlara yerleştiriliyorlar
."

Silikon vadisinin efendileri, şimdi organik dünyaya giriyor. ışık hızında Sanal'dan Fiziksel'e geçiş söz konusu. Peki ya ışık hızında gelecek yeni maddelerin özü aynı kalabilecek mi? O yazıcılarda nasıl hammaddeler kullanılacak? Nano ve biyo teknoloji ilerledikçe, insan topraktan kopacak mı?

Doğal kaynakları tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan dünyamızda, sağlıklı beslenmenin giderek zenginlere mahsus bir lüks haline gelmesi, gıda fiyatlarının sürekli artması ve buna çare olarak da genetiği değiştirilmiş organizmaların piyasaya sürülmesini şimdi normal karşılayan bizler, bundan 10 sene sonra önümüze konacak etin, et olup olmadığını anlayabilecek miyiz acaba? Örneğin Kahire'de toplanan ulema,  geçtiğimiz sene böyle bir senaryoyu tartışmış. 3D yazıcıda üretilecek bir "domuz eti" hala haram mıdır?

Gelişen teknoloji ile birlikte Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar için helal ve haramın sınırları tekrar tanımlanmaya çalışılacak. İyi ile kötü, haram ile helal arasında çizgi görünmez hale getirilmek istenecek. Topraktan yalıtılmış üretim, insan fıtratını da beraberinde değiştirecek.

Peki biz hala insan olarak kalmayı başarbilecek miyiz?

Bir ABD Başkanı'nın 3D yazıcıları Amerikan kamuoyuna krizden "çıkış" için örnek göstermesi gelecek açısından nasıl bir vizyonun ürünüdür?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 4,287 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,178 µs