En Sıcak Konular

E-çeteler şimdi de tahsilata başladı

14 Şubat 2013 14:41 tsi
E-çeteler bilgisayar kullanıcılarına gönderdikleri 99 TL’lik tehdit mesajları ile büyük bir tahsilat yaptı.

İnternetten ücretsiz program indirirken sorulan sorulara kimlik bilgilerini ve T.C. numaralarını veren kullanıcılar e-postalarına gelen 99 TL’lik üyelik ücreti ile adeta şok oldu. Birde yetmezmiş gibi bu ücreti ödemeyenlere ise daha sonra ceza olarak 207 TL fatura kesildi. sikayetvar.com Avukatlarından Sercan Sakallı, “Şikayet edilen internet sitesinin tüketiciyle yaptığı sözleşmedeki fiyatlandırma ve verilen hizmetin içeriği hiçbir şekilde müzakere edilmemiş olduğundan bu e-postalar geçersizdir” dedi.
 
“Programı indirip sayfayı kapattı borçlu çıktı!”
 
“Program indirmek için üye oldum. Adıma habersiz 99 TL’lik fatura çıkarıldı.” diyen tüketiciler gönderdikleri şikayetlerle oynanan oyunu ortaya çıkardı. İşte internet kullanıcılarının ortak şikayetleri şöyle:
 
“hepsiniindir.com adresine 3-4 ay önce bir bilgisayar programını indirmek için üye olduk. Bilgi sorarlar ya o şekilde cevap verdik. İndir butonuna bastık sistem otomatik üyelik istedi. Üyeliğimizi yaptık indirme işlemi otomatik başladı. İşlem bittikten sonra işimiz bittiği için sayfayı kapattık. Bize hiç bir şekilde uyarı gelmedi ücretli ya da ücreti şu kadar diye. Aradan 1 ay geçti bana bir e-posta geldi. Hesap hatırlatması diye yazdıkları telefon numaralarından ulaşamadık iletişim numarası var ama telefona cevap veren yok mail adresi var cevap yazamıyoruz. E-postada ilk ay kullanım ücreti 99 TL, 11 ay ücretsizmiş böyle bir şey yok.”
 
Av. Sakallı: “Satıcı veya Sağlayıcı İletişim Bilgilerini Saklayamaz”
 
Aynı konuda çok fazla kişinin mağdur olduğuna dikkat çeken şikayetvar.com Avukatı Sercan Sakallı, “satıcı veya sağlayıcının isim, unvan, açık adres, telefon ve varsa diğer erişim bilgilerini içeren, açık ve anlaşılır bir bilgilendirme yapması zorunludur. ‘hepsiniindir.com’ adlı internet sitesinin tüketicilere gönderdiği ve site içeriğinde de açıkça yer alan bilgilendirme formu ve sözleşmede ise bu unsurların hiçbiri yer almamaktadır” dedi. A. Sakallı, yapılan haksızlığı şöyle açıkladı:

“Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 6. maddesi’ne göre; satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. Bu düzenlemeden de anlaşılacağı üzere kanun koyucu sözleşmeye tek taraflı olarak konulan haksız şartların tüketiciyi hiçbir şekilde bağlamayacağını vaz’etmiştir. Ayrıca Yatgıtay’ın haksız şartların tüketiciyi bağlamadığına dair birçok kararı mevcuttur. “
 
Dikkat Yapılan Sözleşmeler Geçersiz!
 
Av.Sakallı, son olarak ise; ‘hepsinindir.com’ adlı internet sitesinin tüketiciyle yaptığı sözleşmedeki fiyatlandırma ve verilen hizmetin içeriği hiçbir şekilde müzakere edilmemiş olduğundan haksız şart hükmünü taşımaktadır. Mesafeli Satışlara Dair Yönetmeliğin ‘Ön Bilgiler ve Bilgilendirme Formu’ başlığını taşıyan 5. Maddesinin a bendine göre; ‘satıcı veya sağlayıcının isim, unvan, açık adres, telefon ve varsa diğer erişim bilgilerini içeren, açık ve anlaşılır bir bilgilendirme yapması zorunludur. ‘hepsiniindir.com’ adlı internet sitesinin tüketicilere gönderdiği ve site içeriğinde de açıkça yer alan bilgilendirme formu ve sözleşmede ise bu unsurların hiçbiri yer almamaktadır. Dolayısıyla mesafeli satışlara dair yönetmeliğin 5. Maddesinin a bendine göre bu sözleşmeler geçersizdir. Tüketicileri hiçbir şekilde bağlamamaktadır” şeklinde konuştu.
 

Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,104 µs