En Sıcak Konular

Çankaya Köşkü'nde Cumhuriyet Nişanı Töreni

14 Şubat 2013 13:57 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet Nişanı tevcih ettiği Hollandalı senatör Rene Van der Linden'in, uzun uluslararası siyasi ve diplomatik kariyeri boyunca Türkiye'nin gerçekten dostu olduğunu her yerde gösterdiğini söyledi.

Gül, Türkiye ile Hollanda arasında dostça ilişkilerin gelişmesini ve milletlerin birbirine yakınlaşmasını sağladığı için Hollanda Senatosu ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) eski başkanı, Hollandalı Senatör Rene Van der Linden'e Cumhuriyet Nişanı takdim etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Senatör Van der Linden, Çankaya Köşkü'nde törenin düzenlendiği Küçük Resepsiyon Salonu'na, eşleri Hayrünnisa Gül ve Gemma Van der Linden ile karşılama marşı eşliğinde geldiler.

İki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından Türkiye-Hollanda Diplomatik İlişkilerin 400. Yıl Dönümü Danışma Kurulu Başkanlığı da yapan Senatör Van der Linden'in özgeçmişi okundu.

Cumhurbaşkanı Gül, nişan takdiminden önce yaptığı konuşmaya, Van der Linden'e Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük nişanlarından olan Cumhuriyet Nişanı'nı takdim etmekten ve Van der Linden'in eşi Gemma ve oğlu Han Linden'i de törende görmekten duyduğu memnuniyeti belirterek başladı.

''Sayın Van der Linden ile hukukumuz, Türkiye ile Hollanda arsındaki 400 yıllık diplomatik ilişkiler kadar eski değil ama yine de epey eski hukukumuz var'' diyen Gül, Hollandalı Senatör ile aynı dönemlerde AKPM'de milletvekili olarak bulunduklarını dile getirdi. O günlerde başlayan hukukun Van der Linden'in Avrupa Konseyi Avrupa Halk Partisi Başkanlığı ve AKPM başkanlığı dönemlerinde de devam ettiğini vurgulayan Gül, şunları kaydetti:

''Rene, 40 yıla yaklaşan aktif siyasi hayatında muhafazakar demokrat kişiliği ve çizgisini ilkeli şekilde koruyan bir siyasetçi olmuştur. Bu çerçevede, Soğuk Savaş yıllarından başlayarak temel hak ve özgürlükler ile demokrasinin Avrupa'nın başka alanlarına da yayılmasında kendisinin çok önemli katkıları olmuştur.

Söz konusu çabalarda, Avrupa'nın ortak değerlerini, demokrasiyi, insan haklarını, hukukun üstünlüğü gibi konulara önem veren ve bunun bütün Avrupa ve daha geniş coğrafyada geçerli olması için çok büyük gayret sarf etmiş ve bütün bu çalışmalarında da Avrupa Konseyi'nde kendisine çok yakın olan Türk delegasyonu olmuştur. Bugün burada da gördüğü gibi çok sayıda Türkiye'den arkadaşı vardır.

Uzun uluslararası siyasi ve diplomatik kariyeri boyunca Türkiye ile ilgili konularda da Sayın Rene çok yakın olmuştur ve Türkiye'nin gerçekten dostu olduğunu her yerde göstermiştir. Türkiye hatırlayacaksınız bir zamanlar Avrupa Konseyi'nin denetiminde olan bir ülkeydi. Bu denetimden çıkma sırasında yine Türkiye'ye çok büyük destekleri oldu. Kendisinden sonra AKPM başkanlığına ilk defa bir Türk'ün, değerli milletvekilimiz Mevlüt Çavuşoğlu'nun başkan olarak seçilmesinde verdiği katkı ve desteği hiçbir zaman unutamayız. Bütün bunlar Türk dostları tarafından daima hatırlanacaktır.''

-''Dostluk uzun süre devam edecek''-

Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerine, 2004 yılında Hollanda'nın dönem başkanlığı döneminde başladığını anımsatan Gül, ''Maalesef bazı üye ülkelerin siyasi nedenlerden ve müzakerenin gereği olmayan teknik nedenler dışında suni şekilde müzakere süreci adeta dondururcasına davranmalarına rağmen Hollanda'nın daima destek vermesinde de yine Rene'nin katkılarını daima görmüşüzdür'' ifadesini kullandı.

Gül, geçen yıl Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 400. yıl dönümünün kutlandığını anımsatarak, bu vesileyle iki ülke arasında kültürel, ticari ve ekonomik önemli faaliyetler gerçekleştirildiğine işaret etti. Kendisinin de Kraliçe Beatrix'in davetlisi olarak Hollanda'ya devlet ziyareti gerçekleştirdiğini dile getiren Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu ziyaret de gerçekten muhteşemdi. Bütün bunların hazırlık komitesi başkanı da Sayın Rene idi. Eğer iki ülke arasındaki ilişkiler bugün olağanüstü bir noktaya geldi, bütün alanlarda büyük ilişkiler varsa, bunun arkasındaki itici güçlerden birisi de kendisidir. Bundan dolayı da kendisine çok teşekkür ediyoruz ve daima kendisini ayrı bir yere koyuyoruz.

Türkiye ve Türklere gösterdiğiniz bu dostluk ve yakınlıktan, çabalarından dolayı böyle bir nişanı kendilerine vermeye kararlaştırdık. Bakanlar Kurulumuzun da kararıyla kendisine sunacağız. Bu dostluğun uzun süre devam edeceğine inanıyorum.''

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından Rene Van der Linden'e Cumhuriyet Nişanı rozeti ve beratını takdim etti.

Senatör Van der Linden'in konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül, Rene Van der Linden, eşi Gemma Van der Linden ve oğlu ile aile fotoğrafı çektirildi. Fotoğraf çekimi sırasında elini nişana götüren Van der Linden, nişanı tutan bağın çözülmesine engel olamadı.

Çankaya Köşkü'ndeki törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, eski bakanlardan Ertuğrul Günay ve Yaşar Yakış, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Türkiye-Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Şaban Dişli, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, bazı milletvekilleri ve büyükelçiler ile davetliler katıldı.

Törende, Türkiye'de yaşayan ve Cumhurbaşkanı Gül'ün Hollanda'ya yaptığı ziyarette resmi heyette yer alan Hollandalı gazeteci Wilco van Herpen de bulundu.

aa

Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,520 µs