En Sıcak Konular

Papalık yarışında kıtaların mücadelesi

14 Şubat 2013 13:50 tsi
Katolik Hristiyan aleminin liderliği için yüzyıllardır sadece İtalya ve Avrupa'dan seçilen papalık makamına bu sefer kıta dışından bir ismin seçilip seçilemeyeceği merak konusu.

Avrupa'dan en güçlü aday yine en fazla kardinale sahip İtalya'dan gösterilirken, Güney Amerika, Kuzey Amerika ve Afrika kıtasındaki bazı isimler de güçlü adaylar arasında.

Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik alemi liderliğinden çekileceğini hafta başında açıklayan Papa 16. Benediktus'un kararının ardından, İtalya'da ve uluslararası kamuoyunda, yaklaşık 1,5 milyarlık Katolik aleminin yeni papasının kim olacağı tartışması sürüyor.

Mart ayında Konklav (Papalık seçimi) sürecinin başlamasıyla yaşı 80'nin altında olan 117 kardinal, yeni papayı belirlemek için Sistine Şapeli'ne kapanacak. 117 kardinal arasında 60 kardinal ile en çok temsil edilen kıta olan Avrupa içinde İtalyan kardinallerin çoğunluğu elinde bulundurduğu göze çarpıyor.

İtalya ve Avrupa'dan öne çıkan en kuvvetli aday ise teolog ve dinler arası diyalog uzmanı olan, aynı zamanda Milano Başpiskoposluğu görevini yürüten 71 yaşındaki Angelo Scola. İtalyan Başpiskopos, Papa 16. Benediktus'a yakınlığıyla biliniyor. Scola'nın İtalyanlar tarafından favori görülmesinin bir nedeni de 1963-1978 arasında papalık yapan 6. Paul'ün, Milano Başpiskoposluğu yaparken Katolik Kilisesi liderliğine yükselmiş olması.

Avrupa'dan sonra 19 kardinalle en güçlü şekilde temsil edilen kıta konumundaki Güney Amerika ise, Katolikliğin en yaygın olduğu kıta. Papalık için bu kıtadan adı geçen en önemli aday ise Buenos Aires Başpiskoposu 69 yaşındaki Jorge Bergoglio ile 64 yaşındaki San Paolo Başpiskoposu Odilo Pedro Scherer. Bergoglio, 2005 Papalık Konklavı'nda 16. Benediktus ile çekişmişti. (AA) 

Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,580 µs