iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

3D Baskı: Sanal boyuttan Fiziksel'e

14 Şubat 2013 10:56 tsi
3D Baskı: Sanal boyuttan Fiziksel'e ABD Başkanı, devrimden bahsetti. Kimler gördü? iyibilgi özel

Başkan Barack Obama, ikinci kez seçilmesinden sonra yaptığı ilk Birliğin Durumu konuşmasında Afganistan'dan siber güvenliğe kadar birbirinden bağımsız bir çok konuya değindi. Kimi yorumcular, bir bütünlükten yoksun olduğunu söylese de, konuşmaya gelen eleştirilere bakılırsa, genel olarak ABD kamuoyu Obama'nın konuşmasını beğenmiş. Peki Obama konuşmasında dişe dokunur ne söyledi?    

Türk basını, konuşmanın politik yönlerini öne çıkarmakla yetinse de, Obama'nın ağırlıklı olarak ekonomi üzerinde durduğu bir gerçek. Başkanlığını 2008'deki küresel finansal krize borçlu olduğu bilinen Obama için Amerikan ekonomisinin selameti bir numaralı sorun, keza hala krizin atlatıldığı tam olarak söylenemez.

Fakat Obama istihdam ve kalkınma ağırlıklı yeni planını açıklarken, ilginç bir örnek üzerinden gitti.

"Obama, geçen yıl Ohio'da ilk üretim inovasyon enstitüsünün kurulduğunu, bir zamanlar kepenkleri indirilmiş bir deponun şimdi 3 boyutlu baskı üzerinde çalışılan modern bir laboratuvara dönüştürüldüğünü anlatarak, bu gibi örneklerin diğer kentlerde de hayata geçirilebileceğini belirtti. Obama, bu türden 3 üretim merkezinin daha açılacağının duyurusunu yaparak, küreselleşmenin gerisinde kalan bölgeleri yüksek teknoloji istihdamını içeren küresel merkezlere dönüştürmek için işletmelerin Savunma ve Enerji Bakanlıklarıyla birlikte çalışacağını belirtti." (Kaynak: Anadolu Ajansı)

Obama'nın 3D baskı teknolojisi üzerinden inovasyona değinmesi Türkiye'de Hürriyet gazetesi hariç kimsenin dikkatini çekmedi. Sanayi ve inovasyon dendiğinde hala baskın vizyonu "yerli otomotiv" olan bizim gibi toplumlar için, 3D baskılama teknolojisi denilen şey kulağa bilim-kurgu hikayesi gibi gelebilir. Oysa Obama'nın bahsettiği gelişme, bilişim, finans ve hizmet sektörlerinin arkasında kalmış ağır sanayinin yeniden doğuşu olabilecek çapta bir şey. Her buhranı bir öncekine kıyasla daha şiddetli olan kapitalizm için yeni bir paradigma söz konusu. Kimileri bunu Kapitalizm V3 olarak adlandırsa da, işin ucunda üretim biçimlerinin, araçlarının ve sahiplerinin yeniden tanımlanması var.

Nedir bu 3 boyutlu baskılama teknolojisi? Kabaca şu: Bilgisayarda tasarlanan herhangi bir şeyin,  dakikalar sonra önünüze konması. Şimdiden yabancı diyarlada muazzam uygulamalar görmek mümkün. Lojistik ve taşıma sektörünü kalbinden vurabilecek bu gelişme, internetin sanal alemde başardığı şeyi, yani ışık hızında iletişmeyi, bir adım öne çıkartarak fiziksel aleme taşıyabilecek. Bir objeye dair tasarım bilgilerini içeren bir bilgisayar dosyasını binlerce kilometre öteden indirip, dakikalar sonra masanızda görebileceksiniz. Bunun şimdilik en "faydalı" kullanımı, insanlı uzay görevleri için geçerli. Örneğin Mars'a yapılacak insanlı bir seyahatte, Apollo 13'deki gibi öngörülmeyen sorunlar çıktığında, NASA'nın tek yapması gereken, sorunu çözecek alet edevata dair obje bilgilerini uzay mekiğine göndermek. Mürettebat, gemide bulunan 3D baskı makinasından o objenin çıktısını alarak sorunu çözebilecekler.

Ancak her teknolojide olduğu gibi, bu yeni gelişme kötü niyetli kullanıma son derece açık. Nasıl bir steteskop çıktısı almak mümkünse, aynı şekilde bu işten anlayan biri sayesinde "silah çıktısı" almak da mümkün. Dolayısıyla silahlanmayı kısıtlamayı tartışan Amerika, bu teknolojinin yol açabileceği senaryolara ne kadar hazırlıklı, orası belli değil.

Sözün özü, üretim alanında muazzam gelişmeler ile karşı karşıyayız.

Peki Türkiye bunun neresinde?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,842 µs