En Sıcak Konular

İstanbul KCK davasında gelişme

8 Şubat 2013 17:21 tsi
KCK'ya ilişkin, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 33'ü tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada cumhuriyet savcısı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan büyük salonda görülen duruşmada, avukatların talepleri alındı.

Tüm sanıkların avukatı Ercan Kanar, bu davanın ifade özgürlüğüne, halkın haber alma özgürlüğüne, Kürt halkının, azınlıkların haber alma özgürlüğüne bir saldırı olduğunu öne sürdü.

Kanar, ''Barış sürecinin kapısı açılırken yargı pratiği de bu değişime ayak uydurmalı. Artık toplum mahkemenin de barışa katkıda bulunmasını bekliyor. Yargıda değişen yasalar karşında direnç ortaya çıkmaktadır. Değişen yasalar karşısında direnci bırakın. Yasalar özgürlükçü yorumlanmalıdır. Tahliye taleplerinin reddi, hukukun tanımladığı gerekçelerden yoksundur'' diye konuştu.

Tüm sanıkların avukatı Özcan Kılıç da iddianamede Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem ve Fırat Ajansı çalışanlarının yer aldığını, bu kişilerin haber yaptıkları için suçlandıklarını, muhabirin haber müdürüyle görüşmesinin örgütsel amaçlı olarak değerlendirildiğini savundu.

Avukat Tamer Doğan ise davada sanıkların, ANF ve DİHA'nın yargılandığını belirterek, ''Ama herkes bu ajanslardan alıntı yapabiliyor. Bu suç olmuyor. Hasan Cemal, Cengiz Çandar Kandil'e gidip röportaj yapınca suç olmuyor. Burada yargılanan özgür basındır ancak kendisi tutsaktır. Gazeteciler gerçeğin bekçi köpeği değil, kamuoyunun gözü kulağıdır. İfade özgürlüğü karşısındaki tüm engellemelere karşın basın özgürlüğü, bir aralıktan sızan ışık gibi süzülür'' diye konuştu.

Taleplerle ilgili görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı İsmail Işık, sanık avukatlarının beyanlarında iddianamenin komik olduğunu belirttiğini ancak iddianame okunurken duruşma salonunda 2-3 avukat bulunduğunu ve onların da gülmediğini ifade etti.

Savcı Işık, bazı sanık avukatlarının suç teşkil eden beyanlarına karşı suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Tutuklu sanıkların üzerine atılı suçun vasfı, mevcut delil durumu ve sanıkların kaçma şüphesinin bulunması nedeniyle adli kontrol sisteminin yetersiz kalacağını ifade eden Savcı Işık, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Mahkeme heyeti, ara kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.

(AA)



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,547 µs