En Sıcak Konular

Bozdağ: İçtihat birliği oluşacaktır

8 Şubat 2013 16:40 tsi
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AK Parti grubunun yeni anayasa için ortaya koyduğu öneride, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay'ın tek çatı altında toplanmasının, ''Temyiz Mahkemesi'' olarak ifade edilmesinin öngörü

Bozdağ, AK Parti MYK toplantısına katılmak üzere parti genel merkezine gelişinde, yeni anayasa çalışmaları kapsamında AK Parti'nin yüksek yargı önerisiyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye'de yargı birliğini savunmayan hemen hemen kimsenin kalmadığını, herkesin yargı birliğinin doğru olduğu, iki başlı ya da çoklu yargının hukuk devletiyle bağdaşmadığı görüşünü paylaştığını söyledi.

Bozdağ, şunları kaydetti:

''Bir yandan askeri yargı, öte yandan adli yargı, kendi içinde adli yargıyı, askeri yargıyı ikiye ayıran bir yapı, dört tane ayrı temyiz mahkemesi var. Tabii bunların usulleri birbirinden farklı, hakimleri savcıları birbirinden farklı. Bu kadar farklılık içerisinde hukuk devletini güçlü bir şekilde hayata geçirme imkanı maalesef başarılamıyor. O yüzden bunun tek çatı altında birleşmesi, tek temyiz mahkemesi olması bugüne kadar önerilen bir husustu. AK Parti grubunun ortaya koyduğu öneride Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay tek çatı altında toplanıyor, temyiz mahkemesi olarak ifade ediliyor. Ama adli yargı devam ederken, daha doğru bir ifadeyle ilk derece mahkemeleri içerisinde pek çok ihtisas mahkemeleri var. Örneğin diyelim idari eylem ve işlemlerle ilgili davalara yine uzman mahkeme olarak ilk derecede idari yargı bakacaktır, idare mahkemesi bakacaktır. İhtisas mahkemesi olarak ticaret mahkemesi gibi, iş mahkemesi gibi oluşturulacak onlar bakacak. Temyiz mahkemesine geldiği zaman ceza davasına ya da boşanma davasına bakan bir daire, idari konulara ilişkin davaların temyizen incelemesini yapmayacak. Bunlarla ilgili özel ihtisas daireleri temyiz mahkemesi bünyesinde oluşturulacak ve her mahkeme kendi alanında uzman olduğu konulara bakacak. Dolayısıyla işleyişte herhangi bir sorun yaşanmayacaktır, aksine içtihat birliği oluşacaktır. Yüksek mahkeme, temyiz mahkemesi içtihat mahkemesi olarak fonksiyonunu icra yapacaktır.''

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda, ilk derece mahkemelerinden seçilenler ile Cumhurbaşkanının atadığı hakimlerin de görev yaptığını anımsatan Bozdağ, taslakta bu yapıya TBMM'den atamanın ilave edildiğini, AK Parti'nin başkanlık sistemi önerisi olduğu için de Cumhurbaşkanı yerine başkan tarafından atama yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Meclis'in üye seçiminin yeni olduğuna dikkati çeken Bozdağ, ''Hakimlerin seçmesi demokratik oluyor, Meclisin seçmesi niye demokratik olmasın? Başkanın seçmesi neden demokratik olmasın? Esasında biz demokratik bir yapıyı hayata geçirdik. Hem hakimlerin temsilcileri orada olacak (HSYK) hem milletin temsilcileri orada olacak hem milletin seçtiği başkanın atadıkları orada olacak. Dolayısıyla daha geniş tabanlı daha demokratik temsile uygun bir yapı olacaktır'' diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'ne başkanın üye seçmesi, meclisin üye seçmesinin yanlış olmadığını vurgulayan Bozdağ, ''Daha önce de Cumhurbaşkanımız seçiyordu. Meclis de biliyorsunuz son düzenlemeden sonra bazı üyeleri seçme imkanına kavuşmuştu. Şimdi biz diyoruz ki doğrudan böylesi bir seçim imkanı olsun'' dedi.

Başka demokratik ülkelerde de başkan ya da cumhurbaşkanı ile meclise seçim imkanı verildiğini hatırlatan Bozdağ, ''Meclisin seçmesinden niye korkuyorlar? Yani cumhurbaşkanını halk seçiyor, halkın yüzde 51 oyu ile seçilmiş cumhurbaşkanı veya başkanın atamasından niye çekiniyorlar? Çünkü onu da halk seçiyor, onu da halk seçiyor. Yani bu bizim yaptığımız düzenlemeler demokratik temsile, demokrasiye, hukuk devletine uygun düzenlemelerdir. Eleştirileri ben bu noktada haklı görmüyorum'' şeklinde konuştu.

Yeni anayasa çalışmaları

Yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili ''Başbakanın BDP ile de ortak adım atılabileceği yönünde açıklamaları vardı. Bu yönde yol haritanız nedir'' sorusu üzerine Bozdağ, şunları söyledi:

''Başbakanımızın söyledikleri gayet açık. Biz uzlaşmayla yeni bir anayasanın hayata geçirilmesini arzu ediyoruz. Uzlaşma komisyonu, 31 Aralık 2012'ye kadar yeni anayasa önerisini Türkiye toplumunun önüne koyacağını söyledi. Bu süre doldu, böyle bir netice ortaya çıkmadı. Meclis başkanının girişimiyle ek süre alındı bu üç ay olarak ifade edildi. Bu süre içinde uzlaşma komisyonunun mutabakatla yeni anayasa önerisi ortaya koyması dileğimiz, arzumuzdur. Böyle bir netice ortaya çıkarsa Türkiye'nin de yararına olur.''

Üç ay içinde böyle bir netice çıkmasa bile Türkiye'nin yeni anayasa ihtiyacının ortadan kalkmayacağına dikkati çeken Bozdağ, ''Öyleyse bu talebi karşılamak siyaset kurumunun vazifesi. Meclis bunu bir şekilde karşılayacaktır. O yüzden biz diyoruz ki eğer uzlaşma komisyonundan yüzde yüz mutabakat çıkmazsa o zaman üçlü mutabakat ararız, yaparsak öyle olur. Olmadı ikili mutabakatla, yapabilirsek, öyle netice alabilirsek, adımlarımızı öyle atabiliriz. Çünkü Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Bizim söylediğimiz odur. Yeni anayasayı hayata geçirebilecek imkan bulduğumuzda 'bu adımı biz atmıyoruz' diyemeyiz, demeyiz, çünkü toplumumuzun böyle bir talebi var, biz bu talebi hayata geçirmek durumundayız'' diye konuştu.

30 yıldır yeni anayasa ihtiyacının dile getirildiğini anımsatan Bozdağ, uzlaşma komisyonunda buna çözüm bulunması temennisini dile getirdi.

''Asla şu partiyle bir araya gelmeyiz diye birşey söylemiyor değil mi AK Parti, BDP ile de ittifak yapılarak referanduma gidilebilir mi'' sorusuna ise Bozdağ, ''Hayır, böyle bir şey söylemiyoruz. Uzlaşma komisyonunda bir araya geliyoruz, Meclis Genel Kurulu'nda bir araya geliyoruz, komisyonlarda bir araya geliyoruz. Yani her yerde bir aradayız. Anayasayı yapmak konusunda bütün partilerle bir aradayız. Onun için Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak yeni anayasayı hayata geçirme konusunda milletin talimatı çok net. O yüzden biz bu talimata uygun hareket etmeyi düşünüyoruz'' yanıtını verdi.

Bir soru üzerine, komisyonun netice almaması halinde neler olabilir üzerinde konuşulduğunu, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının da buna yönelik teşvik edici açıklamalar olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Bozdağ, ''İpe un seriyor'' görüntüsü verilmemesinin önem taşıdığını söyledi.

İmralı süreci

İmralı'ya gidecek heyetin henüz belirlenmediği anımsatılarak, ''Sürecin tıkandığı'' iddialarının sorulması üzerine Bozdağ, ''Süreç tıkanması diye bir şey söz konusu değil. Adı üzerinde süreç bu. Zaman zaman hızlı, zaman zaman yavaş gidebilir ama süreç devam eden bir süreçtir. Kimlerin ne zaman gideceğine de Adalet Bakanı karar verecektir. Bildiğim kadarıyla verilmiş ve uygulanmış bir karar yok'' diye konuştu.

AA



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,163 µs