En Sıcak Konular

Eurovision'a Türkler katılacak

8 Şubat 2013 16:39 tsi
Türkiye'nin bu yıl katılmama kararı aldığı Eurovision şarkı yarışmasında İrlanda'yı 3 Türk şarkıcı temsil edecek...

Türkiye'nin bu yıl katılmama kararı aldığı Eurovision şarkı yarışmasında İrlanda'yı temsil etmek isteyen Inchequin isimli müzik grubunda 3 Türk şarkıcı yer alıyor. Adaylar arasında ilk 5'e giren grup, çalışmalarını Türkiye'de sürdürüyor. Türk şarkıcılar, finali kazanmaları halinde Eurovision'da hem İrlanda'yı hem de Türkiye'yi temsil edeceklerini söylüyor.

Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından 1956 yılından bu yana düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasının 58.’si bu yıl Mayıs ayında İsveç’in Malmö kentinde gerçekleştirilecek. Türkiye, geçtiğimiz sene aldığı sürpriz bir kararla bu sene Eurovision’a katılmama kararı almıştı.

İrlanda’daki finallerde ilk beşe giren Inchequin Grubu Cihan Haber Ajansı’na özel performans sergiledi. Grubun Türk üyelerinden Selin Türkoğlu, “Üç Türk iki İrlandalıyız biz bu grupta. 20 yıl önce çalışmalarına başlamış bir grup bu. Bu yaz birleştik ve 5 kişilik bir grup olduk. Eurovision’a öylesine mail attık. Bir ay geçti haber gelmedi. Sonra bir mail aldık ve heyecan başladı. Daha ilk 5'in içindeyiz. 22 Şubat’ta final için yarışacağız. Türkiye’ye oy verenlerin bizim adımıza İrlanda’ya oy vereceğini düşünüyoruz. Çok mutluyuz.” ifadelerini kullandı.

Türk müziğini çok sevdiğini anlatan İrlandalı Hogh ise, “6 senedir Bodrum’da yaşıyoruz. Buraya geldikten sonra Türklere ve Türk müziğine hayran olduk. Gümüşlük’te Türk müziği ile tanıştık. Türkiye için Eurovision’da her şeyi yaparız.” diye konuştu.

İRLANDALI GRUBUN HİKAYESİ

İrlandalı müzisyenler Sinead Bradley ve Hugh O’Neill, 2009 yılında Türkiye'de yaşamaya karar verdi ve Bodrum’un Gümüşlük beldesine yerleşti. İrlandalı çift kısa zamanda bölgede yaşayan başka müzisyenlerle tanışıp beraber müzik yaparak, Türk folk müziği ile İrlanda folk müziğini birleştirdi. Sinead ve Hugh, bu iki kültür arasında oluşturdukları sentez ile çok geçmeden yerel olarak iyi tanınan bir ikili olmayı başardı. Geçen yaz ise kemancı Ayda Tunçboyacı, trompet ve piyano sanatçısı Tevfik Kulak ve şarkıcı Selin Türkoğlu ile bir araya gelerek bir grup oluşturdu. Sinead ve Hugh, Son Kez isimli bestelerini Türkçe ve İngilizce ortak sözlerle yazıp söylemeye karar verdi. Tevfik Kulak'ın yaptığı aranjmanla eserin son hali ortaya çıktı. Parçanın müzik videosu çekildikten sonra da Eurovision Şarkı Yarışması’na katılma fikri doğdu. Inchequin bestesi Son Kez / The Last Time, İrlanda’nın ulusal televizyon kanalı RTE tarafından 22 Şubat’ta yapılacak final için yüzlerce şarkı arasından seçildi. Beş finalist; İrlanda televizyonlarında yayınlanan en uzun soluklu ve önemli şov programı olan ‘The Late Late Show’da, canlı yayında diğer 4 şarkı ile yarışacak. Oyların yüzde 50’si telefonla katılacak olan izleyiciler tarafından verilecek ve diğer yüzde 50'si de beş tane bölgesel kurul tarafından belirlenecek.

CİHAN

Bu haber 829 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,870 µs