En Sıcak Konular

Bülent Arınç'tan şaşırtan çıkış

8 Şubat 2013 14:49 tsi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, toplumda saygınlıkları olan kişilerin tutuksuz yargılanmaları gerektiğini düşünüyorum dedi.

SkyTürk 360'taki Siyaset Programı'nda konuşan Bülent Arınç, generallerin tutuksuz yargılanmasıyla ilgili  şunları söyledi:
 
"SAYGINLIKLARI OLAN KİŞİLER TUTUKSUZ YARGILANSIN"
 
''Toplumda belli görevleri, itibarları, saygınlıkları olan veya toplumda bugüne kadar yaptıkları görev itibarıyla belli noktalara gelmiş olan insanların delillerin tamamı toplandıktan sonra tutuksuz olarak yargılanmalarının daha doğru olacağını düşünüyorum. Bunlar bize karşı eylem yapmış olsalar bile..."

Diyelim ki meşru, seçilmiş hükümetleri yıkmaya teşebbüs ettiler, buna ilişkin pek çok bilgi ve belgenin de olduğu söyleniyor ve yazılıyor. Ama buna rağmen evrensel bir hukuk kuralı vardır ki her şey elinizin altındaysa insanı tahliye edersiniz, yargılama devam eder. Sonunda konulan hüküm neyse ceza çekmesi gerekiyorsa 'gel cezaevine gir' dersiniz. Ama belki alacaklı olur. Yani vereceğiniz karar içerde yattığından daha az olur o zaman siz ondan özür dilersiniz. Mecazi anlamda söylüyorum. Ama o insanın en azından şimdilik ailesiyle, toplumdaki diğer insanlarla bir arada olmasının ben çok daha doğru çok daha insani olacağını düşünüyorum.
 
SAVCILAR VE HAKİMLER TİTİZ İNSANLARDIR
 
Ama savcılar ve hakimler de bu konuda mutlaka titiz insanlardır. Bu tür davalar Türkiye'de yıllar sonra ilk defa açıldı. Bunların soruşturmasını yapmak, iddianamesini tanzim etmek hem cesaret, hem inanç, hem de kararlılık ister.
 
Türkiye belli dönemlerde yaşanmış olan olumsuzluklardan, bugün en azından 12 Eylül'ün müsebbibi iki yaşlı insandan dava suretiyle hesap soracak noktaya gelmişse bu savcılarımıza, hakimlerimize teşekkür borcumuz olduğunu düşünüyorum. Ama vicdanları kanatan iş, dört senedir, beş senedir tutukluluğun halen devam etmesidir. Bu bir profesör için de böyledir, bir komutan için de böyledir, bir gazeteci için de böyledir, bir başkası için de böyledir. Dolasıyla ey hakimler artık elinizde yeterli deliller vardır diye düşünüyoruz, yoksa 'biraz daha bekleyelim de yeni deliller gelsin' diye hiçbir hakim düşünmez. 25 sene ben bu mahkemelerde avukatlık yaptım. Deliler toplanır, iddianameyle. Sonradan çıkarsa bunlar için de sanığa savunma hakkı verilir, iş bitirilir. Ama çok sanıklı davalarda bir de mahkemeler bazı davaları birleştirdiği için yeniden yargılama süreci başlamış olabilir. Ne olacaksa olsun, ama tutukluluk sürelerinin mümkün olduğu kadar kısa olması ve tahliyeler yönünde bir inanç ortaya çıkması bizim düşüncemizdir, biz bunun daha uygun olduğunu düşünüyoruz.' 


Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,598 µs