En Sıcak Konular

Gül: 5 yılda önemli adımlar attık

6 Şubat 2013 21:32 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, İSEDAK Başkanı olarak yaptığı konuşmada, ''Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde tercihli ticaret sisteminin hayata geçirilmesi yönünde önemli adımlar attık'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 12. Dönem Zirvesi, kapsamındaki, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın yönettiği oturumda, İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Başkanı olarak yaptığı konuşmada, komitenin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
 
Gül, İSEDAK stratejisinin uygulama safhası bağlamında kurulması kararlaştırılan ''çalışma grupları''nın ilk toplantılarının bu yılın ilk yarısında, Türkiye'de yapılacağını bildirdi.
 
''Bildiğiniz gibi gerek üye ülkeler arasında, gerek diğer ülkelerle ticaretin artırılması, İSEDAK'ın en önemli hedeflerinden birisidir. Bu doğrultuda geçtiğimiz 5 yıl içerisinde tercihli ticaret sisteminin (TPS-OIC) hayata geçirilmesi yönünde önemli adımlar attık'' diyen Gül, ''Tercihli Tarifeler Protokolü'' (PRETAS) ve ''Menşe Kuralları Anlaşmaları''nın yeterli sayıda ülke tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiğini kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Gül, son yıllarda küresel finans piyasalarında önemli gelişmeler yaşandığını belirterek şöyle devam etti:

''Bu gelişmeler, doğrultusunda İSEDAK, İİT Menkul Kıymetler Borsaları Forumunun önemli projelerinden birisi olan Standard&Poors İİT/İSEDAK 50 Shariah Endeksi, geçtiğimiz yıl hayata geçirilmiştir. Bu endeksi İslami finans konusunda tüm dünyada artan talebe paralel geliştirilen önemli bir enstrüman olarak görüyorum.

Son olarak, yoksullukla mücadele konusu, İSEDAK için de önemli bir işbirliği alanı teşkil etmektedir. Bu çerçevede, mesleki becerilerin geliştirilmesi amacıyla 2009 yılında İİT Mesleki Eğitim Programı (OIC-VET) başlatılmıştır.

Artık yeni bir strateji belgesi ve statüye kavuşan İSEDAK'ın, kardeş ülkelerimizin ortak refahına katkıda bulunmak amacıyla, bundan sonra da faaliyetlerine kararlıkla devam edeceği hususunda sizleri temin ederim.''

aa


Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,449 µs