En Sıcak Konular

2030'da 13 milyon insan kanserden hayatını kaybedecek

6 Şubat 2013 17:43 tsi
Medical Park Gaziantep Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Ali İhsan Şeran, dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra kanserin ikinci sırada yer aldığını belirtti.

 Şeran, kanserde erken teşhis konulmadığı takdirde Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre 2030 yılında 13 milyon 100 bin insanın kanserden hayatını kaybedeceğini ifade etti.

 Türkiye'de her yıl yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu dile getiren Dr. Ali İhsan Şeran, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2008 yılı raporuna göre dünyada 7 milyon 600 bin kişinin kanserden öldüğünü ve bu sayının tüm ölümlerin yüzde 13'ünü oluşturduğu açıkladı.

 Türkiye'de şuanda kanser tedavisi için harcanan paranın 2,3 milyar Euro olduğunu söyleyen Şeran, 2030 yılında bu rakamın 10 milyar Euro civarına yükseleceğine dikkat çekti. Kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara, alkol kullanımı ve kötü beslenmeye bağlı obezite ile ilişkili olduğunun altını çizen Şeran, bunun yanında çevresel etkenler de kanser oluşumunda önemli oranda etkili olduğunu vurguladı.

 Şeran, kanser oluşumunda rol oynayan etkenleri şu şekilde sıraladı: "Kötü beslenme (özellikle kanserojen maddeler içeren gıdaların tüketimi), sedanter yaşam (fiziksel aktivitenin az olduğu, hareketsiz yaşam tarzı), tütün ve alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma (radyasyon etkisi)"

 Şeran, "Kötü şartlarda hazırlanmış veya üretilmiş besinlerin kontrol altına alınması, alkol ve sigaradan uzak durulması, stresten uzak fiziksel açıdan aktif bir yaşam sürülmesi, sağlıklı dengeli ve düzenli beslenme özellikle Akdeniz diyeti denilen taze sebze meyve ve kabuklu tahıllardan oluşan gıdalar, kanser vakalarının görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları, çevresel risk faktörlerinin en aza indirilmesi ile kanser vakaları üçte bir oranında azaltılabilir. Bunların yanında düzenli kanser tarama programları ile erken teşhis konularak da kanser vakalarından kaynaklanan ölüm oranları ciddi şekilde azaltılabilir. Yine toplumsal bilinçle hava ve çevre kirliliği önlenir, zehirli atıkların önüne geçilmesi sağlanırsa kanser vakalarının görülme oranı azalacaktır." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,423 µs