En Sıcak Konular

'Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var'

6 Şubat 2013 15:29 tsi
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin bütün tecrübelerini Yemen ile paylaşmaya hazır olduğunu belirterek, ''Öyle ki geleceğimizi de ortak planlamak istiyoruz'' dedi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Muhammed Saeed Al-Sadde başkanlığındaki heyeti kabul etti.

Kalkınma Bakanlığı'ndaki toplantıda yaptığı konuşmada Bakan Yılmaz, Yemen ile Türkiye'nin 400 yılı aşkın süre aynı siyasi çatının altında yer aldığını belirterek, aynı kültürü, tarihi ve medeniyeti paylaştığı Yemen'in Türkiye için önemini vurguladı.

Yemen'in de Türkiye gibi çok stratejik bir coğrafi konuma sahip olduğunu anlatan Yılmaz, Yemen'de son dönemde siyasi değişim, dönüşümün yaşandığını hatırlattı. Siyasi istikrar olmadan ekonomik kalkınmanın da gerçekleşmeyeceğini, Türkiye örneğinin bunu açıkça ortaya koyduğuna işaret eden Yılmaz, Yemen'deki yeni yönetimin öncelikleri arasında istihdamı ve refahı artırmanın geldiğini söyledi.

Türkiye'nin bu konularda son 10 yılda önemli mesafeler aldığını kaydeden Yılmaz, Türkiye'nin bütün tecrübelerini Yemen ile paylaşmaya hazır olduğunu dile getirdi. Yılmaz, ''Sadece devlet olarak değil, özel sektör, sivil toplum ve halkımızla Yemen'in yanında'' dedi.

Yemen ekonomisinin çeşitlenmesinin, petrol dışı değişik sektörlerde de üretim ve ihracat yapmasının kendilerini memnun edeceğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''2 gün sürecek heyetler arası toplantılarda çeşitli alanlardaki tecrübelerimizi Yemenli kardeşlerimizle paylaşacağız. Türkiye'nin son dönemlerde başarıyla uyguladığı kamu-özel ortaklığıyla ilgili sunumlar olacak. Ayrıca sağlık, sağlık reformu, istihdam ve yoksulluğu azaltma, sosyal yardımlar ve destekler konularında tecrübelerimizi anlatacağız. Bütün bu sunumlarımız aslında uzun vadeli bir işbirliğinin ilk adımlarını oluşturacak. Bizim amacımız 2 bakanlık arasında uzun vadeli bir işbirliğinin güçlü bir temelini oluşturmak. Öyle ki geleceğimizi de ortak planlamak istiyoruz.''

Bu programlar dışında Yemen'de TİKA kanalıyla önemli çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Yılmaz, Yemen'e, 2012 yılında başlayan TİKA projeleri aracılığıyla bugüne kadar 8,5 milyon lira destek sağlandığını bildirdi.

-''Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var''-

Konuk Bakan Al-Sadde de Türkiye'nin son 10 yılda gerçekleştirdiği köklü değişikliklerin Yemen için örnek teşkil ettiğini ifade etti. ''Açıkçası bizler buraya sizden, bu başarılarınızdan dolayı çok yoğunlaştırmış bir ders almaya geldik'' diyen Al-Sadde, toplantılarda Türkiye'nin ekonomik reformları, uluslararası kuruluşlarla, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkileri, fakirliğin önlenmesi, özellikle gençlere istihdam yaratılması gibi konulardaki deneyimlerini öğrenmek istediklerini belirtti. Türkiye'nin yerel yönetimler konusunda desteklerine ihtiyaçları bulunduğunu kaydeden Al-Sadde, Yemen'de merkeziyetçi bir yönetim anlayışının olduğunu, bunu aşmak için bilgiye ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

AA



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,223 µs