En Sıcak Konular

Suriye krizinin insani faturası ağır

6 Şubat 2013 12:09 tsi
BM'ye göre Suriye'deki kriz 60 binden fazla ölüme, 2 milyon kişinin iç göçüne, 700 bin sığınmacıya yol açtı.

Suriye'deki kriz ikinci yılına yaklaşırken, gerek ülke içinde göç etmek zorunda kalan, gerekse ülkelerini terk ederek komşu topraklara sığınan Suriyelilerin sayısı her geçen gün artıyor.
 
Birleşmiş Milletler'in (BM) son verileri, Suriye krizinin ülke içinde ve dışında yol açtığı insani durumun boyutlarını gözler önüne seriyor.
 
BM'ye göre 4 milyon Suriyeli, yani kriz öncesi dönemdeki nüfus dikkate alındığında her 5 Suriyeliden 1'i, insani yardıma muhtaç durumda. Bu rakamın 2 milyonunu, ülke içinde göç etmek zorunda kalan Suriyeliler oluşturuyor.
 
Zorlu kış koşulları durumu daha da kötüleştirirken, özellikle ülke içinde göç etmek zorunda kalanlar kışlık giysileri ve yeterli malzemeleri olmadan soğuğa direniyor, yakıt ve elektrik sıkıntısı ısınmalarını güçleştiriyor.
 
Suriye'deki kriz ortamında şimdiye kadar 60 binden fazla insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor, ancak ülkedeki şiddet olayları aralıksız devam ediyor. Bir yandan kent merkezlerine roket saldırıları düzenleniyor, diğer yandan meskun mahaller, pazar yerleri ve yardım konvoyları hedef alınıyor.
 
Suriye içindeki insani duruma bakıldığında, sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan sıkıntılar ve ilaç yetersizliği en büyük sorunların başında geliyor. Geçen yıl sonu itibariyle ülkedeki devlet hastanelerinin yarısından fazlasının hasarlı, çoğunun kullanılamaz durumda olduğu belirtiliyor.
 
Yaklaşık 3 milyon Suriyelinin güvenilir olmayan gıda maddelerinin yarattığı tehlikeyle karşı karşıya olduğuna işaret eden BM kaynakları, 2,5 milyon Suriyelinin acil olarak gıdaya ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor.

aa
 



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,557 µs