En Sıcak Konular

''Her an her şey olabilir ''

3 Şubat 2013 12:01 tsi
''Her an her şey olabilir '' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'a hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ''Öcalan'ın belli bir şekilde verdiği mesajlarla örgütün silah bırakmasının mümkün olabileceği'' açıklaması ve İmralı'ya ikinci heyetin ne zaman gideceğine ilişkin sorular üzerine Erdoğan, ''Burada hedeflerle, gelinen durumu karıştırmak yanlış olabilir'' dedi.
 
Erdoğan, hedefleri daha başından bu yana açıkladığını dile getirerek, ''Silahlar bıraktırılmadan, silahlar bırakılmadan, bizim bölücü terör örgütüyle mücadeleyi kesmemiz söz konusu değil. Bu kararlılığımız devam edecek. Siyasi temsilcileri, siyasi uzantılarıyla da müzakerelerimizi hep yapabileceğimizi söyledik'' diye konuştu.
 
Başbakan Erdoğan, ''İmralı'nın vermiş olduğu mesajların çok önemli olduğunu, bunu yine istihbarat örgütümüzün bizlere aktardığı bilgiler çerçevesinde ediniyoruz, görüyoruz. Burada kendilerine göre Kandil'in, Avrupa'nın ve siyasi uzantılarının vermiş olduğu mesajlar var'' dedi.
 
''Teröristlerin ülkemizi terk etmeleri halinde, güvenlik içinde ülkemizi terk etmelerine imkan hazırlarız. Yeterki ülkemizin refahına, huzuruna adım atalım. Bölgedeki suküneti sağlamış olalım'' diyen Erdoğan, güvenlik güçlerinin hiçbir zaman operasyon meraklısı olmadığını söyledi.
 
İmralı'ya ikinci heyet
 
İmrali'ya gidecek ikinci heyete ilişkin soruları da yanıtlayan Erdoğan, şu an bu konuda verilmiş bir karar olmadığı söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:
 
''(BDP heyetinin ziyareti) İkinci ziyarete yönelik izni ve bunların kimler olabileceği noktasındaki tespiti, bunları Adalet Bakanımız yapar, ondan sonra da kendilerine bu hafta içerisinde mi olur yoksa daha sonraki hafta içinde mi olur o da yine Adalet Bakanımızın şahsıma sunacağı tekliften sonra o takvimi belirleriz. Ama bu hafta içinde olur diye böyle bir kesinleşmiş tarih söz konusu değil.''
 
Her an her şey olabilir
 
Erdoğan, İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırısıyla ilgili, ''Bölgede her an her şey olabilir. Hele hele İsrail sorununa bugüne kadar bu şekilde yanlış bakanlar, İsrail'i bir şımarık oğlan tarzında besleyenler, yetiştirenler, İsrail'den her zaman her şeyi bekleyebilirler. Kaldı ki İsrail'in Suriye'ye bu ilk biliyorsunuz bu tür bir müdahalesi değildir. Bundan önce de Suriye'ye birçok müdahalesi olmuştur. Bundan öncede birçok müdahalesi olmuştur. Golan Tepesi meselesi hala ortadadır. Biz İsrail-Suriye arasında bütün bunların çözümüne yönelik ara bulucu da olduk. Nitekim 5 celsesi bu işin yapıldı. 6. celsede beraber olduk. İsrail Başbakanı Olmert, Türkiye'de resmi konutumuzda kendisiyle 5 saat çalıştık. Ama olay geldi şöyle bir iki kelimede tıkandı. Bir taraftan Beşar Esed ile görüşüyoruz, bir taraftan kendisiyle görüşüyoruz. Bu görüşmeler sonucu pazartesi akşamı görüşmeyi yapıyoruz cumartesi günü tekrar görüşeceği diye ayrılıyoruz. Ama cumartesi günü maalesef Gazze'ye İsrail saldırıda bulunuyor, İsrail bu. 7'den 70'e o yavruları, savunmasız insanları öldüren bir yapı, İsrail bu. Ege'de 9 tane insanımızı şehit eden uluslararası sularda, İsrail bu." dedi.

İsrail'in tarihin affetmeyeceği bir devlet yapısına sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, "Zaman zaman da söylüyorum devlet terörü estiren bir anlayışa sahiptir. Şu an da nerde ne yapacağı belli değil. İşte Lübnan'a girmiştir, Şam istikametine giderken orta bir bölgede de bunu yapmıştır. Gerekçesi ne? Gerekçesi buradan Lübnan'a silah götürülüyor vs." diye konuştu.

İsrail'in Lübnan hava sahasını kendi taktiriyle hiçbir izne tabi olmadan kullanarak Suriye'ye operasyon düzenlediğini söyleyen Erdoğan, "Buna karşı İran'ın takındığı tavır nedir? İran şu ana kadar Suriye'ye yönelik takındığı tavrı gözden geçirmelidir. Çünkü biz İran'ın Suriye'ye karşı takındığı tavrı şu ana kadar olumlu bulmuyoruz. Çünkü Suriye'de bugün bir zulüm vardır. Bu zulüm tanımlanabilecek kelimelerin bulunmadığı bir zulümdür. 60 bini bulan insan öldürüldü. Bunlar Suriye'nin vatandaşı ve İran'ın değerlerini paylaştığı insanlardır. Bu insanlar orada öldürülürken İran hala sessizdir. 700 bine yakın mültecisi vardır Suriye'nin." şeklinde konuştu.

"İran'ın bunlara karşı ne yapıyor?" diye soran Erdoğan, "Önce İsrail'in hava sahasını ihlalini bu şekilde değerlendiren İran'ın aynı şekilde bu da bir defa gözden geçirmesi lazım. Bölgede müşterek bazı adımların atılmasına imkan vermesi lazım. Tabi bizim bu hava sahası ihlalini makul karşılamamız mümkün değildir. Tamamen uluslararası hukuka ters bir yaklaşım tarzıdır. Kınamanın ötesinde bir tavrın konulması gerekir. Ancak burada dediğim gibi İran'ın Suriye'ye karşı tavrını gözden geçirmek suretiyle eğer Suriye'de zaten böyle bir tablo olmamış olsa inanıyorum ki şu anda İsrail ile Suriye arasındaki gelinen noktada olmayabilirdi. Ama böyle bir tablo olunca bunun daha da farklı gelişmeleri senaryoları gelecekte olabilir endişesini taşıyorum." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)
 
Yaradılanı Yaradan'dan ötürü seviyoruz
 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Biz Kürt milliyetçiliğine de karşıyız, Türk milliyetçiliğine de karşıyız, diğer milliyetçiliklerin hepsine karşıyız. Yaradılanı Yaradan'dan ötürü seviyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ortak paydasında bütünleşelim diyoruz'' dedi.

aa



Bu haber 1,103 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,603 µs