En Sıcak Konular

Talabani'nin yokluğu Irak'taki dengeleri bozdu

1 Şubat 2013 16:21 tsi
Talabani'nin yokluğu Irak'taki dengeleri bozdu Halen Almanya'da yoğun bakımda olan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin yokluğunun, siyasi istikrarsızlık içindeki dengeleri daha da bozduğu kaydediliyor.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Almanya'da yoğun bakımda olmasının, ülkedeki Şii, Sünni ve Kürtler arasında ortaya çıkan rekabet ve çatışmaları daha da kötüleştirdiği belirtiliyor.

Associated Press'te yer alan analize göre, Talabani, Kürt olmasına rağmen Irak'taki etnik ve mezhepsel bölünmelerin üstüne çıkabilen bir baba figürü olarak kabul ediliyordu. Talabani'nin, Sünni ve Kürt muhalifler tarafından baskıya yöneldiği iddia edilen Şii Başbakan Nuri el-Maliki'ye karşı denge unsuru olduğu da kaydediliyor.

Talabani'nin hastalığının Şiiler, Sünniler ve Kürtler arasında çatışmaların yoğunlaştığı bir zamana denk gelmesi, ülkedeki siyasi istikrarsızlığı daha da kötüleştiriyor.

ABD'li eski diplomat Peter W. Galbraith, Talabani'nin Şii Başbakan Maliki üzerinde önemli bir kontrol gücüne sahip olduğunu söylüyor. Galbraith'e göre Maliki, Talabani sağlıklıyken diktatörlük yapamayacağını biliyordu.

Irak'ta 2010 seçimlerinden sonra Sünni blokun meclisteki en büyük grup haline gelmesine rağmen, siyasi etkisinin az olması
Irak'ta Sünni saldırıların 2011'de ABD birliklerinin ayrılmasının ardından arttığına dikkat çekiliyor.

Almanya'da yoğun bakım altında olan Talabani'nin ise çevresindeki sesleri duyabildiği, iyileşmekten henüz uzak olduğu belirtiliyor. Irak cumhurbaşkanlığının ikinci döneminde olan Talabani'nin dört yıllık görev süresinin dolmasına iki yıl vardı. Talabani'nin makamı henüz boş ilan edilmedi ve hâlâ dönebileceği düşünülüyor. Ayrıca Talabani'nin halefinin kim olacağı konusunda zaten siyasi istikrarsızlık içinde olan ülkede yeni çatışmaların çıkmasından korkuluyor.

Talabani, 2006'da başlayan Şii-Sünni çatışamları sırasında, taviz vererek, Kürt birliklerinin Bağdat'tan ayrılmasını kabul etmişti. Talabani, Saddam Hüseyin'in 70 yaşındaki yardımcısı Tarık Aziz'in idam kararını ise idam için çok yaşlı olduğu gerekçesiyle imzalamamıştı. Ayrıca Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi de, ölüm timleri kurduğu suçlamalarının ardından Türkiye'ye kaçmadan önce Talabani'ye sığınmıştı.

Diğer yandan, petrol firması Exxon Mobil, bu hafta Kuzey Irak'ta mı yoksa Güney Irak'ta mı çalışacağını belirleyecek. Öte yandan Kuzey Irak yönetimi ise BP'yi Bağdat'ın himayesinde Kuzey Irak'ta iş yapmamaması konusunda uyarıyor.

Ayrıca, Talabani'nin yokluğunun, kendi partisi Kürdistan Yurtsever Birliği ile Barzani'nin Kürdistan Demokratik Partisi arasındaki çatlakları daha da artırabileceği belirtiliyor. 

Bu haber 853 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,726 µs