En Sıcak Konular

Müslümanlar Putin'e inanmıyor!

1 Şubat 2013 16:06 tsi
Müslümanlar Putin'e inanmıyor! Rusya lideri Putin'in Müslüman alimlerin korunacağına dair sözleri ülkedeki Müslümanlar tarafından gerçekçi bulunmadı...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Müslüman din adamlarının radikal gruplardan baskı gördüğünü öne sürerek güvenlik desteği sağlayacağını söyledi. Putin'in sözleri, bölge Müslümanları tarafından Moskova'da cami sorununun çözülmemesi ve Müslüman alimlerein sürekli takip edilerek gözaltına alınması vakaları sebebiyle gerçekçi bulunmadı.

Putin, federal eyalet temsilcileri ile yaptığı görüşmede din adamlarının güvenliğinin devlet tarafından sağlanacağını belirtti ancak güvenlik önlemlerinin ayrıntıları konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Kremlin sarayı yetkililerine dayandırılan haberlere göre din adamlarının korunmasi için özel önlemlerin alınması ve müftülere zırhlı araçların verilmesi düşünülüyor. Bu iddiaların Putin tarafından dile getirilmemesi doğru olmadığı şeklinde yorumlandı. Rusya başkanı önleyici tedbirlerin alınacağını ve direnişçilere karşı askeri operasyonların devam edeceğini söyledi.

Son yılarda Rusya Federasyonu'nda çok sayıda Müslüman din adamının öldürülmesi dikkat çekti. 2010 yılının Aralık ayında Kabardey Balkar Müslümanları Dini Kurumu başkanı Anas Pşihaçev, 2012 yılının Ağustos ayında ise Dağıstan sufilerinin lideri olarak bilinen şeyh Said Çerkeyski öldürülmüştü. Bunlardan başka onlarca din adamı daha uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Putin geleneksel İslam düşüncesini savunan din alimlerine karşı savaşı başlatıldığını savundu. Bu savaşın etkisini kaybetmesi için devletin Müslüman din adamlarının yanında olacağını vurguladı.

Kafkasya ve İslam Araştırmaları uzmanı Roman Silantyev, Rus gazetesi Nezavisimaya Gazeta'ya yapmış olduğu açıklamasında geleneksel İslami düşünceleri yaşatmaya çalışan din adamlarının Vehhabiler tarafından sürekli tehdit edildiğini ve öldürüldüğünü iddia etti. Bir süre önce Nefteyugan cami imamı, Vehhabi olduğu iddia edilen biri tarafından dövülmüş ve burnu kırılmıştı. Silantyev, konunun ciddiye alınması gerektiğini ve Kuzey Kafkasya'da da olayların bu şekilde başladığını ifade etti. 2012 yılı içerisinde müftülere karşı düzenlenen saldırılar, Kuzey Kafkasya bölge sınırlarını aştı. 19 Temmuz tarihinde Tataristan müftü yardımcısı İldus Fayzov'un aracı patlatıldı. Fayzov saldırıdan yaralı olarak kurtuldu. Putin ise Fayzov'a saldırı sonrasında "Arkadaşlık" madalyası verdi. Anas Pşihaçev'in öldürülmesinden sonra ise Çeçenistan'ın Rus yanlısı başkanı Kadirov, din adamlarına koruma ve zırhlı araç verilmesini teklif etti.

Kremlin sarayı üst düzey yetkilileri tarafından yapılan destek açıklamaları Rusya Müslümanları tarafından gerçekçi bulunmuyor. Bölge Müslümanları, sadece iç savaşın devam ettiği Kuzey Kafkasya bölgesinde değil, başkent Moskova ve büyük şehirlerde de sorunlarının devam ettiğini hatırlatıyor. Özellikle Moskova'da Müslümanların cami sorunlarının çözülmemesi, önde gelen Müslüman aydınların sürekli takip edilmesi ve gözaltına alınması Kremlin sarayının din adamlarına karşı yürütülen savaşta taraf olduğuna dair yorumların yapılmasına neden oldu. Müslüman analistler özellikle Kuzey Kafkasya'da din adamlarının faaliyetleri önünde engellerin kaldırılması durumunda bölgede devam eden iç savaşın durdurulabileceğini savunuyor. Bölge halkını ortak değerler çatısı altında birleştirmenin mümkün olduğu ve bu değerlerin İslami değerler olduğu ifade edildi. Ancak Kuzey Kafkasya vatandaşlarının ortak değer çatısı altında bir araya gelmesinin Kremlin sarayı tarafından tehdit olarak algılandığı ve bu sürecin durdurulması için radikal grupların desteklendiğinin altı çizildi.

(Dünyabülteni)


Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,555 µs