En Sıcak Konular

1 Şubat 2013 15:15 tsi
Bugünün önemi ne?

iyibilgi Ankara

ABD Büyükelçiliği’ne bir saldırı olabileceği şaşırtıcı bir bilgi değil. Ama bu durum dünyanın her yeri için geçerli. Öte yandan İstanbul’daki konsolosluk gibi Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği’ne yönelik bir saldırının amacına ulaşması, yani eylemin elçilik içine ulaşması ve büyük zayiat ve kayba uğraması ihtimali-güvenlik uzmanları bir yana-Ankara’da yaşayıp bu binayı görenler için neredeyse imkansız.

Bu patlama nedeniyle TV canlı yayınlarda ve internet haber sitelerinde bu çevrenin ne kadar güvenli olduğuna ilişkin bir seri bilgi okuyacaksınız.

Bir de biz anlatalım: Elçiliğin arka kısmı, Almanya Büyükelçiliği’ne yaslanır. Yani çifte güvenlik sayılabilir. Alman Elçiliği’nin bittiği yer de sadece 5 metrelik bir caddeden sonra Fransa Büyükelçiliği’ne bağlanır! Yani katmerli bir güvenlikten bahsediyoruz. İşte bu nispeten dar yol, Paris Caddesi’ne yani patlamanın olduğu yeri kıvrılır.

Paris Caddesi dar bir sokaktır ve iki araç yan yana hareket edemez. Burası ABD elçiliğinin ön tarafına sırtınızı verdiğinizde sol tarafını oluşturur. Buradaki binaların bir kısmı da aslında ABD elçiliğinin binalarıdır. Yani güvenlik sorunu yoktur. Dahası Jandarma Komutanlığı’na ait kimi lojmanlar da bu caddede yer alır. Geri kalan binalar ise normal apartmanlardır ve burada her dairede kimlerin oturduğu tek tek bilinir!

Zaten Paris Caddesi’ne kıvrılan noktada çok sayıda Türk polisinin bulunduğu ama aynı zamanda ABD görevlilerinin de bir özel durumda-işte bugün yaşanan gibi-yolu kapatması için büyük bir jip 24 saat çalışır durumda bekletilir. Zaten yolda büyük trafik kasisleri ve yolu kesen engeller de mevcuttur. (Ancak şunu belirtmekte yarar var. Bazı kaynaklar bu caddeye girerken kimlik kontrolü yapıldığını söylüyor. Bu doğru bir bilgi değil. Günün her saatinde arabanızla o sokağa girebilirsiniz. Sadece güvenlik görevlileri sizi dikkatle süzer, o kadar.) (Paris Caddesi’nin bittiği yerde, Milliyet Gazetesi bulunur. Odaların camlarından bile o kapı görülebilir. Haliyle bugün herkesi atlatmalarının sebebi odur.) 
 
Elçiliğin yüzü Ankaralıların eski TRT Genel Müdürlüğü olarak bilinen bugün savcılığın görev yaptığı  büyük bir binaya ve hemen yanındaki Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun bulunduğu bir diğer binaya bakar. Onların arkasında da Rusya büyükelçiliği vardır. Onun hemen arkasında TBMM! Elçilik ile ilk binalar arası yaklaşık 30-35 metredir ve burada sürekli bir otobüs polis bekler.

Sağ taraf ise Atatürk Bulvarı’dır ve aynı zamanda protokol yoludur. Yani günün her saatinde sürekli polis ve güvenlik birimleri bulunur. Dikkat edilirse daha elçiliğin güvenlik önlemlerine gelmedik bile.

Şöyle bir kıyas yapılabilir. Kumrular Caddesi’ndeki patlamadan sonra, bu Cadde’nin Başbakanlığa kısa mesafesi anımsatılarak, “nasıl oluyor” denmişti. Buradaki güvenlik önlemleri hiç mübalağasız Kumrular’ın birkaç katı düzeydedir.

Bunlardan sonra ancak elçilik önlemleri başlar. Türk ve ABD’li güvenlik görevlilerini hiç saymıyoruz ama buraya bir araçla saldırı yapılacak ise bir tank bulmanız gerekebilir ki, bu da hiç garanti değil.

Çok sayıda sabit ve hareketli çelik-beton engel her kapının ardında bulunmakta. Sürekli çalışan güvenlik araçları elçiliğin bir çok noktasında bulunur. Zaten elçiliğin içinde “Marine” denilen ABD Deniz Kuvvetleri’ne mensup askerler de güvenliğe destek verir.

Ama bunlardan önemlisi elçilik personelinin bu tür saldırılar için sürekli eğitilmesi ve tatbikat yaptırılmasıdır. Zaten bu vakada da böyle olmuş, çalışanlar hızla güvenli sığınaklara aktarılmış. Elçilikteki her karenin kameralarla izlendiğini de söylemeye gerek yok.

Yine de tatmin olmadıysanız, elçiliğin önünde arabanızı fazla değil iki dakika park etmeyi deneyin, bakın ne oluyor?

Kim yaptı?

Bu süreçte ortaya çıkan bilgileri biraz olayın sıcaklığına bağlayıp, daha soğukkanlı bilgileri beklemekte fayda var. Ancak şu ana kadar gelenler içinde bir-iki bilgi, daha doğrusu iddia önemli.

Mesela, patlamadan önce bölgede elektriğin kesildiği. Bağlı olarak MOBESE kameralarının çalışmadığı.

Veya, İngiltere elçiliğinden çıkan bir başka bilgi olarak, canlı bomba olmadığı içeri bir paket atıldığı ve patlamanın öyle gerçekleştiği gibi.

Peki bu eylemi kim yapmış olabilir. Söz konusu ABD olunca şüphelilerin listesi uzayıp gidiyor ama en sıcak nokta, bugün CIA ve MİT’in yaptığı bir operasyonla Usame bin Ladin’in damadının Ankara’da bir otelde yakalanmış olması. Bu durum eylemin hızla, planlanmadın yapıldığı anlamına da geliyor.

Bu mümkün mü, evet. El Kaide’nin daha önce de Türkiye’yi ve ABD’yi hedef alan açıklamaları, eylemleri mevcut. Ancak tam kanaat için daha erken.

İsrail’in Suriye’ye yaptığı saldırının ardından tüm gözler İran’a çevrilmişti ve “böyle bir şey olursa bize yapılmış sayarız” diyen Tahran’ın bu tür hamle yaptığı düşünülebilir mi? Bu ABD’ye yönelik saldırıyı açıklarken, bir süredir Suriye, Irak konusunda Türkiye’yle de arası bozuk olduğundan durumu izah edebilir.

Kuşkusuz bu şüphelere ışık tutacak ilk bilgi, şimdilik sadece orta yaşlı olduğu bilinen canlı bombanın kimliği olabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,812 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,998 µs