En Sıcak Konular

'Ömer Güney MİT'e bağlı' iddiası

1 Şubat 2013 14:15 tsi
Paris'teki cinayetlerle ilgili tutuklanan Ömer Güney'in MİT tarafından kullanıldığı iddia edilirken, öte yandan Ankara'da iki PKK'liyle de görüştüğü ileri sürüldü.

Paris'te üç Kürt kadın siyasetçinin öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Ömer Güney hakkında yeni iddialar ortaya çıktı.

Milli İstihbarat Teşkilatı üyesi olduğunu söyleyen ve Devrimci Karargah davasında yargılananMurat Şahin, "Teyze" kod adlı MİT yöneticisinin kendisine Ömer Güney'in fotoğrafını göstererek tanıyıp tanımadığını sorduğunu iddia ederken, Güney'in cinayet öncesi Ankara'da iki PKK'liyle görüştüğü ileri sürüldü.

Kongra-Gel Başkanı Remzi Kartal, iddiaların Fransa ve Türkiye yönetimlerine sorumluluk yüklediğini ifade ederken, Güney'in Ankara görüşmeleri yönünde çıkan haberlerin devlet kaynaklı olduğunu söyledi.

Güney'in aynı zamanda Almanya vatandaşı olduğu da iddialar arasında.

"MİT GÜNEY'İN FOTOĞRAFINI GÖSTERDİ"

İsviçre'de yaşayan ve halen resmi olarak Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) elemanı olduğunu söyleyen Murat Şahin Nuçe TV'de katıldığı canlı yayında Ömer Güney'le ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"Direk Ankara'ya MİT'e çalıştım. İsviçre'de MİT personelleri ile ilişki kurdum ve Ankara'ya gittim Türk soluna bakan Teyze diye bir sorumlu ile görüştürdüler. Ankara'da Çankaya çevresinde MİT'e ait olduğunu söyledikleri bir evde kaldım. MİT'e çalıştığımıza dair herhangi bir kimlik, form doldurma yok.

"Beni daha çok bir sol örgüte yönlendirdiler, bilgi alışverişi için. 'Şu kişi burada mıdır değil midir? Neler yapıyor gibi şeyleri aktarıyordum. 6 Aralık'ta gözaltına alındım emniyete götürüldüm. MİT elemanı olduğumu söyledim, inanmadılar. Çünkü elimde kanıt yoktu. Kimlik filan yoktu araştırma yaptılar savcılık da inanmadı. Aradan birkaç gün geçtikten sonra İstanbul MİT'ten gelenler personelleri olduğumu söylediler bırakıldım. Bırakıldıktan sonra rahatça İsviçre'ye çıktım. Hatta İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde KCK masasına bakan Komiser Ayhan beni havaalanına bıraktı.

"Ankara'daki MİT evinde 'Teyze' bana birkaç resim gösterdi. O fotoğraflarda Ömer Güney vardı. Ancak o sırada tanımıyordum. Fotoğrafta gözlüklüydü ve üstünde beyaz bir gömlek vardı. O olduğundan eminim çünkü teorik anlamda eğitiliyorduk; yüz, isim, cisim unutmamız imkansız.

"Teyze diye hitap ettiğimiz kişi bana 'Bir ilk heval geldi ikincisi de sensin' dedi. Heval'den kastı Ömer Güney'di. Paris'teki Katliamdan sonra bir arkadaş beni aradı 'yakalanan kişiyi gördün mü' dedi hayır dedim, internetten baktım ve evet bu kişiyi tanıyorum dedim.

ANKARA'DA GÖRÜŞMELER

Taraf gazetesinden Arzu Yıldız'ın haberine göre, Ömer Güney'in Ankara'daki beş yıldızlı bir otelde kaldığının tespit edilmesinin ardından Güney'in şehir merkezinde ve kalabalık mekânlarda dolaştığını belirledi.

Emniyet, Güney'in Ankara Tunalı Hilmi Caddesi üzerindeki bir uçak bileti satış ofisine verdiği cep telefonu numarasına ulaşınca telefon numarasının sinyallerinden Güney'in kaldığı otele, sonra da bu binanın yakınındaki kamera kayıtlarından sokaktaki temaslarına ulaşıldı.

Güvenlik kameralarını inceleyen emniyet birimleri, Güney'in Kızılay Metro İstasyonu çıkışında iki kişiyle görüştüğünü saptadı. Görüntüler üzerinde yapılan incelemede, Güney'in metro çıkışında spor giyimli, uzun boylu, 30-35 yaşlarında iki kişiyle 10 saniye görüştüğü, bu görüşmeden sonra üçlünün farklı yönlere doğru hareket ettiği belirlendi.

Emniyet tarafından yapılan incelemede bu kişilerin farklı bir gün metro istasyonunun altında bulunan bölümde bir kez daha görüştüğü tespit edildi. Her iki görüşmenin de bir dakikadan kısa sürmesi dikkat çekti. Güney'in görüştüğü kişilerin PKK'li olduğu ve kimlik bilgilerinin tespit edildiği iddia edildi.

KARTAL: İDDİALAR FRANSA VE TÜRKİYE'YE SORUMLULUK YÜKLÜYOR

KONGRA GEL Başkanı Remzi Kartal, iddialarla ilgili olarak Yeni Özgür Politika'dan Deniz Başpenir'e yaptığı değerlendirmede MİT elemanı Murat Şahin'in Devrimci Karargah operasyonunda oynadığı role dikkat çekerek, "Bu kişinin Ömer Güney hakkında söyledikleriyle ilgili Türk devleti ve MİT'in gerekli açıklamaları yapmaları gerekiyor. Haber, soruşturmayı yürüten Fransa yetkililerine ve Türk Hükümeti'ne sorumluluk yüklüyor.

Fransa Hükümeti ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri bu haber üzerine ciddi bir şekilde eğilmeli" dedi.

Kartal, Fransa'nın elinde yeterli bilgi ve kanıt olduğunu düşündüklerini belirterek, Fransa'nın soruşturmayı derinleştirmesi durumunda perdenin arkasındaki gerçek katillerin ortaya çıkacağını söyledi.

Kartal, Ömer Güney'in Ankara'da iki PKK'liyle görüştüğü yönündeki haberleri de eleştirdi:

"Bu iddialar devlet kaynaklı ve manipülatif. Doğrudur diyorlarsa açıklanmasını istiyoruz."

"GÜNEY ALMANYA VATANDAŞI"

Ömer Güney'in aynı zamanda Almanya vatandaşı olduğu da iddia ediliyor. Yeni Özgür Politika'dan Meral Çiçek'in haberine göre, Güney'in Almanya'daki adli makamlarda silah kanununu ihlal etmekten dosyası bulunuyor.

Almanya Sol Parti Meclis Grubu dün Federal Hükümet'e kapsamlı bir soru önergesi sunarak Paris katliamının aydınlatılması için Fransız makamlarla ortak çalışmayı sordu. Federal Hükümet'e sunulan önergenin hazırlanmasını sağlayan Sol Parti Milletvekili Ulla Jelpke de, Almanya'nın rolüne vurgu yaptı.

Konuyla ilgili Özgür Politika'ya konuşan Sol Parti Meclis Grubu İçişleri Sözcüsü Jelpke, Güney'in uzun bir süre Almanya'da yaşadığına ve bu ülkede sicilinin bozuk olduğuna dikkat çekti.

Bu nedenle katliamın aydınlatılmasında Almanya'ya kilit rol düştüğünü belirten Jelpke, Paris cinayetlerinin aydınlatılması için Alman ve Fransız soruşturma makamları arasında yoğun bir ortak çalışmanın neden hala başlatılmadığını anlamadığını söyledi. (Bianet)

Bu haber 1,149 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,097 µs