En Sıcak Konular

Mursi’den orduya sıkıyönetim yetkisi

1 Şubat 2013 09:26 tsi
Mursi’den orduya sıkıyönetim yetkisi Mısır’da olağanüstü hal ilanı ve sokağa çıkma yasağına rağmen çatışmaları durduramayan Cumhurbaşkanı Mursi orduya gözaltına alma yetkisi verdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin, ülkede güvenliğin sağlanması için orduya geçici gözaltına alma yetkisi veren kanunu onayladığı belirtildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Mursi, Şura Meclisi’nin onayının ardından orduya şubat ayında yapılacak genel seçimlere kadar geçici gözaltına alma yetkisi veren kanunu onayladı. Kanun, Cumhurbaşkanı’nın talebi durumunda ordunun polis birimlerine destek vermesi ve ülkedeki hayati tesislerin güvenliğinin sağlanmasında polisle koordineli bir şekilde çalışmasını öngörüyor. Söz konusu kanun, orduya sivilleri gözaltına alma yetkisi verirken, gözaltına alınanların askerî değil sivil savcılığa sevk edilmesi ve sivil mahkemelerde yargılanmasını şart koşuyor.

58 kişi öldü

Mısır’da bir haftadır süren şiddet olaylarında 58 kişi hayatını kaybetti. Olayların ardından Süveyş, Port Said ve İsmailiye kentlerine ordu birlikleri sevkedilmiş, bu şehirlerde bir ay süreliğine olağanüstü hal ilan edilmişti.

“Uçak düşürmeye çalıştılar”

Almanya ziyareti kapsamında ülkede yaşayan Mısır toplumunun temsilcileriyle biraraya gelen Mursi ise dün ilginç bir iddia ortaya attı. Mursi, “Baltacı olarak adlandırılan gruplar, olayları görüntülemek üzere Port Said Hapishanesi üzerinde uçan askerî bir uçağı düşürmeye çalıştı” dedi. Askerî uçağın hapishane yakınlarındaki evlerin çatılarından ateş açılarak düşürülmeye çalışıldığını ifade eden Mursi, her gün çok sayıda silah ele geçirildiğini ve silahlardan bazılarının füze gibi tehlikeli silahlar olduğunu vurguladı. Mursi, “vatandaşları şiddet olaylarına karşı korumak için Kanal illeri olarak adlandırılan Port Said, İsmailiye ve Süveyş’te olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı uygulamak zorunda kaldığını” ifade etti.

Mısır’da bir haftadır devam eden çatışmalar, Mursi iktidara geldiğinden beri en kanlı eylemler olarak niteleniyor. Port Said ve Kahire’de yoğunlaşan çatışmalarda çoğunluğun gençlerden oluşması dikkat çekiyor.



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,603 µs