En Sıcak Konular

Yeni anayasada süre krizi çıktı

1 Şubat 2013 09:17 tsi
Başbakan Erdoğan’ın yeni anayasasayla ilgili sözleri krize neden oldu.

CHP ve MHP referandum restini "dayatma olarak" yorumlarken, kendi çalışmalarının hazır olduğunu belirten AK Partili Mustafa Şentop, tekliflerinin Başkanlık sistemi olacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni Anayasa çalışmalarının mart ayı sonuna kadar tamamlanamaması halinde kendi anayasa tekliflerini referanduma götüreceğini açıklaması yeni bir krize neden oldu. Muhalefet Erdoğan'ın açıklamalarını bir dayatma olarak yorumladı. Tek partinin yapacağı anayasanın demokratik bir anayasa olamayacağını ileri sürdü. Ancak AK Parti aynı görüşte değil.

‘EK SÜRE ZATEN TANINDI’

Komisyonun AK Partili üyesi Mustafa Şentop, sene sonunda bitmesi gereken anayasa çalışmaları için 3 ay daha ek süre tanındığını hatırlatarak, makul sürenin kamuoyuna açıklanan süre olduğunu vurguladı. Şentop, Başbakan'ın verdiği sürede çalışmaların bitmemesi halinde kendi anayasa çalışmalarının hazır olduğunu ve 1 günde getirebileceklerini kaydetti. Şentop, AK Parti'nin şu anda 4 partinin de anlaşabileceği tarzda tekliflerle komisyona geldiğini belirterek, kendi anayasa metinlerini sunmaları halinde şu anda mevcut mutabakata varılmış olanların bazılarında da değişikliğe gidebileceklerini kaydetti. Partinin tam görüşlerini yansıtan bir metin yazılacağını vurguladı. "Onun için AK Parti kendi önerisini verdiği zaman bunu yeniden kendi önerisi olarak yazacak. Buraya sunduklarımız da bizim önerimiz, bunlara çok aykırı ters hükümler olmaz ama kendisi verdiği zaman tabi biraz daha farklı olabilir" dedi. Şentop her kesimi kucaklayacak bir anayasa yaptıklarını dile getirerek, "BDP 'Biz teklifi çok beğendik, imzamızla destek vermek istiyoruz' derse, 'Ah ne güzel ama imza atmayın oy verin' deriz. Bunu yapacak olsak 1.5 senedir çalışıyoruz" diye konuştu.

TEKLİFİMİZ BAŞKANLIK OLUR

Şentop, kendi tekliflerinin Başkanlık sistemi olacağını da dile getirerek, şunları söyledi: "Kamuoyunun desteği her geçen gün artıyor. Çünkü millet bunu bilmiyor. Türkiye genelinde aşağı yukarı yüzde 30'a yakın bir oran vardı başlangıçta şimdi bu 45'lerin üzerine çıktı. Demek ki bu sisteme karşı olanların çoğu sistemi bilmediği için karşı. Sayın Kılıçdaroğlu gibi. Dedi ya 'parlamentosuz sistem istemiyorum arkadaş' diye. Başkanlık sisteminde parlamento yok zannediyormuş. Bu sürecin bir faydası oldu bunu öğrendi kendisi. Ana muhalefet genel başkanını bilgilendirmek de önemli bir şeydir."

Komisyonun AK Partili üyesi ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise, ucu açık ne zaman biteceği belli olmayan çalışmaların uzadıkça ciddiyetten uzaklaştığını belirtti. "İpe un sermenin hiç gereği yok" dedi.

MUHALEFET NE DİYOR?

CHP: TEK PARTİYLE DEMOKRASİ OLMAZ

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın komisyona bir çalışma süresi belirlemesini doğru bulmadıklarını belirtti. Hamzaçebi, ayrıca, demokratik bir anayasanın, tek bir partinin teklifiyle yapılamayacağını kaydetti. Aslında Erdoğan'ın, aklındaki başkanlık sisteminin komisyondan çıkmayacağını düşünerek, ''Ben bunu getirip parlamentoda ittifak arayacağım'' demek istediğini savunan Hamzaçebi, 24. Dönem parlamentosunda bunun olmasını mümkün görmediğini ifade etti. Akif Hamzaçebi, ''Sayın Başbakan referandumu göze almak istiyorsa, bunu da kendisine tavsiye etmem'' dedi.

MHP: BAŞBAKAN DAYATMA YAPIYOR

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti'nin BDP ile bir anayasa çalışması yaptığını öne sürerek, oysa kendilerinin birlikte bir anayasa yapmak için yola çıktıklarını vurguladı. Başbakan Erdoğan'a birilerinin dayatma yaptığını, Erdoğan'ın da bu dayatmayı Meclis'e yapmaya çalıştığını iddia eden Vural, ''MHP olarak biz o sözün arkasındayız. Mutabakatla bir anayasa çıkartmak için bütün fikirlerimizi ortaya koyuyoruz. Böyle bir mutabakat olmadan AKP'nin bu dayatması, BDP, KCK ile birlikte bir anayasa çalışmasını Türk milletine dayatması, mutabakata ihanettir, verdikleri sözlerin arkasında durmamak demektir. AKP bir mutabakat arayışı içinde değil demek ki'' diye konuştu.

Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,800 µs