En Sıcak Konular

'Kahve fiyatları artabilir'

31 Ocak 2013 16:01 tsi
En önemli kahve üretim noktalarından Kosta Rika’da salgının 2013-2014 sezonundaki hasatın yüzde 12'sini eriyeceği öngörülüyor...

Kahve üretiminin merkezi kabul edilen Güney ve Orta Amerika ülkelerinde ortaya çıkan bir salgın, kahve tarlalarını etkisi altına aldı. Salgının üretimi azaltacağı ve bu nedenle de kahve fiyatlarının artacağı tahmin edilirken, dünya kahve ihtiyacının yüzde 14’ünü karşılayan bölge için acil yardım çağrıları yapılıyor.

Bölgedeki en önemli kahve üretim noktalarından Kosta Rika’da üreticiler, 2013-2014 sezonundaki hasatta üretimin yüzde 12’sini eriteceği hesaplanan salgının önüne geçmek için yetkililerden yardım istedi.

Taraf gazetesinde yer alan habere göre, yetkililerin devreye girmesiyle Kosta Rika Devlet Başkanı Yardımcısı ve Ulusal Kahve Enstitüsü ICAFE’nin başkanı Luis Liberman salgınla baş etmek için dört milyon dolarlık bir destek verildiğini açıkladı.

Kosta Rika’yla birlikte Guatemala, Honduras ve Meksika’nın bazı bölgelerindeki tarlaların da bu salgına karşı dirençsiz olduğu belirtilirken, hasatların ortalama yüzde 30 ila 50’sinin zarar görmesi bekleniyor.

Fransız Societe Generale bankasının Tarımsal Emtia Araştırmaları Birimi Başkanı Christopher Narayanan, “Brezilya ve Kolombiya’daki küçük çaplı üretim dikkate alındığında, destek sağlanabilir bir durum olarak görünse de salgının etkisinin genişlemesiyle kahve fiyatları için yeni fiyat tahminleri yapmak zorunda kalınabilir” dedi.

Uzmanlar ise kahve tutkunlarının en azından şimdilik çok fazla endişe etmemesi gerektiği görüşünde. Çünkü kahve piyasasında stoklar oldukça dolu. Societe Generale dünya genelinde 2013-2014 için stokların 42,5 milyon çuval olduğunu açıkladı. 

Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,960 µs