En Sıcak Konular

Ürdün seçimlerinin galibi aşiretler

30 Ocak 2013 18:40 tsi
Ürdün'de 23 Ocak'ta tamamlanan 17'nci Ürdün Temsilciler Meclisi seçimlerinde en çok sandalyeyi aşiretlerin kazandığı bildirildi.

Resmi sonuçlara göre, 150 sandalyeli Ürdün Temsilciler Meclisi'nde aşiretler 46 milletvekili çıkarttı.

Ürdün eski Dışişleri Bakanı Abdulilah el-Hatib liderliğinde oluşturulan Bağımsız Seçim Kurulu, seçimin sorunsuz ve şeffaf bir şekilde gerçekleştiğini açıklamıştı.

Ancak seçimlerin şeffaf olmadığına ilişkin ilk açıklama 45 bin oy ile bir sandalye kazandığını belirten eski meclis başkanı Abdulhadi el-Mecali'den geldi. Mecali, genel listede ''14 bin oy alan 2 sandalye kazanırken, ben 45 bin oyla nasıl bir sandalye kazanabilirim'' şeklinde değerlendirmede bulundu.

Öte yandan seçimlere katılım oranının yüzde 56 olarak açıklanmasına Müslüman Kardeşler Teşkilatı cephesinden itiraz geldi. Teşkilat, seçimlere katılım oranının yüzde 24 olduğunu öne sürdü.

Ürdün Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin verilerine göre maddi imkanları zayıf kesimin seçime daha çok katılım gösterdiği bunun da hükümetin kararlarından en çok etkilenen kesimin sandık başına gitmesi olarak açıklandığı kaydedildi.

-Yeni seçim kanunu uygulandı-

Ürdün'de Temmuz ayında kabul edilen yeni seçim kanununa göre vatandaşların yerel ve genel liste için birer olmak üzere toplam 2 oy kullanma hakkı var. Yerel listede her vatandaş yalnızca kendi seçim bölgesindeki adaya oy verebiliyor. Genel listede ise ülke çapında milletvekili adayı olan adaylara oy veriliyor. Bir aday yalnızca listelerden 1 tanesinde aday olabiliyor.

Yeni seçim kanununda, eskiden 120 olan milletvekili sayısı 150'ye çıkarıldı. Yasaya göre bu milletvekillerinden 27'si genel listeden seçiliyor. Mecliste kadınlara 15, Hristiyanlara 9, Çerkezler ve Çeçenlere 3'er ve Bedevilere ayrılmış 9 sandalye yer alıyor.

İslami eğilimli İslami Çalışma Cephesi Partisi (İÇCP) ve sol görüşlü Halk Birliği Partisi'nin (HBP) başı çektiği bazı partiler, Temmuz ayında çıkarılan yeni seçim kanununu boykot ederek seçime girmedi.

Muhalefet yeni seçim kanununu ekonomik ve siyasi reformlardan kaçış olarak niteliyor.

Ürdün'de seçim bölgelerinden çıkacak milletvekili sayısının bölge nüfusuna oranla belirlenmediği gibi başbakan da önceki yıllarda olduğu gibi Kral Abdullah tarafından atanacak.

Ürdün'de İngiliz mandasının sona ermesinin ardından Ekim 1947'de ilk meclis kuruldu. 1947 yılından itibaren 16 meclis kurulurken, bunların 12'si fesh edildi.

aa


Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,107 µs